Değerli DÜNYA okurları, bildiğiniz gibi son zamanlarda yapılan vergi incelemelerinde transfer fiyatlaması (TF) başta gelen eleştiri alanını oluşturmaktadır.
Kısa kısa bazı gelişmeleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
1. TF incelemeleri artık ayrı bir ekip tarafında yapılıyor.
Vergi denetimi alanında yapılan düzenlemeler sırasında TF konusunu inceleyecek ayrı bir bölüm oluşturuldu. Mali İdare bu alanda uzmanlık grubu oluşturma çabasında ki bu olumlu bir gelişme.
2. Mali İdare ön Fiyat anlaşmalarını teşvik ediyor
TF konusunda yapılan büyük ölçekli tarhiyatlarla ilgili olarak merkezi uzlaşma talebinde bulunulduğunda, Mali İdare'nin mükellefleri "Ön Fiyat Anlaşması"na başvurmaya teşvik ettiğine şahit oluyoruz. Mali İdare'nin yaklaşımını olumlu buluyoruz.
Ön fiyat anlaşmaları yoluyla mükelleflerin eleştiri korkusu olmaksızın yollarına devam edebilme imkanı olabilecek.
3. Gizli emsal kullanımı devam ediyor
Mükellefler Mali İdare'nin Vergi Usul Kanunu'ndan gelen gücüyle topladığı, kaynağını ve detaylarını paylaşmadığı verilere (emsallere) dayanılarak eleştirilmeye devam ediliyor.
4. Birden fazla yıl süren alım-satımlar ilişkili mi sayılacak?
Yapılan incelemelerde, aynı tedarikçiden 1 yılı aşkı süredir mal veya hizmet alıyor veya aynı alıcıya 1 yılı aşkın süredir mal veya hizmet satıyorsanız, bu tedarikçi veya alıcı "ilişkili" sayılıyor. Bunun anlamı aşağı yukarı tüm şirketler için tüm tedarikçiler veya alıcılar ilişkili şirket sayılabilir.
Mali İdare aldığız veya sattığız mal ya da hizmetin, gizli olarak daha ucuzunu tespit ederse ki mutlaka vardır, size transfer fiyatlaması yoluyla örtülü kazanç dağıttığınız iddiası ile rapor yazabilir. Şaka yaptığımı veya teorik bir şeyden bahsettiğimi düşünebilirsiz ancak, ne yazık ki değil.
5. Şeklen metodolojiye uygun raporlar
Artık yazılan inceleme raporlarında TF metodlarının tarifleri, bulunan emsallerle ilgili açıklamalar ve analizlere yer veriliyor. Ancak, halen şirketlerin TF raporları ve bu raporlarda yaptıkları açıklamalar dikkate alınmıyor. Emsaller gizli olduğu için, ilgili şirket için kullanılabilirliği, uygun emsal olup olmadığı anlaşılamıyor. Bir de bir takım hesaplar yapılıp, mükellef lehine yapıldığı ifade edilen indirimlere yer veriliyor.
Böylelikle metodolojiye uygun, emsal araştırması yapılmış ve mükellef lehine hareket edilmiş incelemeler izlenimi verilmeye çalışılıyor.
Kelebeğin rüyası / 93 yaşında bir delikanlı: Selahattin Tuncer
Değerli DÜNYA okurları, önceki gün, sizlerin iyi bildiği, izlediği ve hatırladığını düşündüğüm, uzun yıllar DÜNYA'da yazılarıyla bizleri bilgilendirmiş olan Selahattin Tuncer üstadımızın konuşmacı olduğu bir toplantıya katıldım.
İstanbul YMM Odası Başkanı Sezai Onaral Bey'in ev sahipliği ve daveti ile yapılan toplantı, biri birinden değerli üstadların katılımı ile uzunca bir süredir devam eden toplantılardan biriydi. Bu toplantılarda, alışılan ve beklenenin aksine vergi değil şairler konuşuluyor ve şiir okunuyor. Bu toplantılardan Üstad bir de kitap üretmiş ("Sevdiğim 12 Şair"- 0216336 3901'den istenebilir ).
Kendisi de bir dönem Garip akımının kurucu ve öncüleri olan Orhan Veli ve Oktay Rıfat ile yol arkadaşlığı yapmış olan Selahattin Bey açılışı her zaman olduğu gibi bir Orhan Veli şiirleri ile yaptı.
Konunun hali hazırda sinemalarda oynayan, Zonguldak ta bir kelebek ömrü kadar yaşayıp, 20 ve 22 yaşlarında ölmüş iki şairin (Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu) yaşamını anlatan "Kelebeğin Rüyası" ile ilişkisi nedir diye sorabilirsiniz.
Selahattin Üstad konuşmasında bu iki şairin yaşadığı dönemi, şairlerin yaşamlarını anlatıp, şiirlerinden örnekler okudu.
93 yaşındaki delikanlı, irticalen yaptığı konuşmasında bizlere bir kez daha çalışkanlığın, üretkenliğin, zarafetin sembolü gibi göründü.