Trafikte tehlike ile dans eden motorcular

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com


İnsan hayatından önemli ne olabilir ki? Her gün trafik kazası haberleri ile yatıp kalkıyoruz. Trafiğe çıktığımızda da özellikle motosiklet kullananlar yüzünden sürekli yüreğimiz ağzımızda. Yollarda zigzaglar çizerek ilerleyen motosikletlileri görünce yakınına bile yaklaşmamak için yavaşlar, hatta mümkünse yolumu bile değiştiririm. 

Motosiklete tüm önlemlerini alarak binenleri ve emniyetli sürüş kurallarına uyanları bu konunun dışında tutuyorum. Ama yollarımız ne yazık ki motosikletleri ile dans edenlerle dolu. Kendi riskleri haricinde hepimizi risk kapsamına aldıkları kesin. 

Vietnam motosiklet dolu, kaza yok

Dört sene önce gezi için Vietnam'daydım. Caddelerde otomobilden çok motosiklet var. Özellikle kavşaklarda onlarca motosikletin aynı anda hareket ederek birbirleri arasına karıştığına, sonrasında da herkesin yoluna salim vaziyette gittiğine tanık oldum. Vietnam'da kaldığım beş gün boyunca bir tek motosiklet kazasına tanık olmadım. Bu arada tüm motosiklet kullanıcılarının kasklarının olduğunu belirtmeliyim. Hatta özellikle ışıklarda beklerken birbirlerinin gazlarından zarar görmemek için maskelerinin de olduğunu söyleyeyim. Buraya kadar anlattıklarımın kurallara uyduğunu söyleyebilirim.  Bu kadarını yapabilenlerin trafik sigortalarının da olduğunu düşünüyorum. 

Şimdi bunu neden anlattım diye sorabilirsiniz. Son bir ay içerisinde kendi otomobilim ile yaptığım iki kaza da motosiklet yüzünden oldu. İlkinde aracı ben kullanmıyordum, ama ikincisinde direksiyonda ben vardım. Bu motosikletlerden biri fastfood taşıyan bir motosiklet diğeri ise berbere yetişmeye çalıştığını söyleyen bir güvenlik görevlisinin kullandığını bir motosikler. Öncelikle bu kazalarda cana bir zarar gelmemesi en büyük sevincim. İlk kazada hasarı kendi imkanlarımla yaptırmak zorunda kaldım. Çünkü motosikletin trafik sigortası yok. İkincisinde ise motosikletin trafik sigortası var, ama sürücü kaza tespit tutanağı hazırlarken ehliyetini beyan edemedi, sanırım ehliyetsiz. Kendisine belli bir süre verdim, ehliyet bilgilerini bana gönderecek. 

Fastfood restoranları zaman taahhüdünü kaldırmalı 

Bence bu kazaların temelini, fastfood firmalarının telefon ile sipariş aldıklarında belirli bir zaman diliminde teslim taahüt etmeleri oluşturuyor. Geciken hazırlanış süresinin motosiklet ile telafi edildiğini düşünüyorum. Sonuç olarak yollarda neredeyse uçuşan motosikletler görüyoruz. 2.6 milyon motosiklet var ve bunun sadece yarısının trafik sigortası var. Çünkü 50 cc'nin altındaki motosikletlerde trafik sigortası yaptırma zorunluluğu yokmuş. Bu fastfood motosikletleri de bu kapsamda, yollarda kendileri ve karşısındakiler için tehlike saçıyor. Bu konudaki önerin ne diye soracak olursanız... Motosiklet kullanıcılarına dikkatli kullanalım, otomobil sürücülerine de, "motosikletli görünce uzak durun" diyeceğim, ama havada uçuşuyorlar sanki. Allah korusun diyeyim bari… 

Tüm yazılarını göster