Trafikte 3.5 milyon sigortasız araç bomba gibi dolaşıyor

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Böyle bir başlığı okuduğunuzda muhtemelen "bana ne, kendileri düşünsün, yakalanırlarsa cezalarını öderler" dediğinizi duyar gibiyim. Ama ne yazık ki çok yanılıyorsunuz. Çünkü bu araçlar size çarptığında mağdur olan siz olacaksınız. Ülkemizde sigorta bilinci ne yazık ki oldukça düşük. Özel sigorta ile korunmanın faydasını henüz kavrayabilmiş değiliz. Kendi isteği ile gidip sigorta poliçesi satın alan bir vatandaşımızı ya bir kanuni zorlama bu yola itmiştir ya da çevresindeki bir dostu bu işten zarar görmüş "benim de başıma gelir mi ?" korkusuyla bu poliçeyi satın almıştır. Zorunlu Trafik Sigortası en çok yaptırılan sigortaların başında geliyor. Çünkü ismi üstünde "Zorunlu". Deprem Sigortası da "Zorunlu" ama yolda sizi çevirip "Evinizin Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) var mı ?" diye soran yok. İşte bu nedenle DASK'ı değil, Zorunlu Trafik Sigortası'nı çok daha fazla yaptıran vatandaşımız var. Fakat buna rağmen 3.5 milyon araç hala sigortasız trafikte dolaşıyor.

Motosikletlerin çoğu sigortasız

Aylık Hayatımız Sigortalı Dergisi'nin haberine göre 3.5 milyon trafik sigortasız aracın büyük çoğunluğu motosiklet, kamyon ve kamyonet. Bir konuyu açıklığa kavuşturmakta fayda var. Trafik Sigortası zorunlu bir sigorta ve kaza sonrasında sadece çarptığı aracın hasarını tazmin ediyor. Kasko ise kendi aracınızın da hasar sonrası hasarını tazmin eder. Yani Zorunlu Trafik Sigortası yaptırınca aracınızın çalınma ve yanma gibi risklerini güvence altına alındığını zannedenlerin sayısı oldukça fazla. Aracınızı tam bir güvenceye almak istiyorsanız KASKO yaptırmalısınız.

Size çarpan aracın sigortalı olması için dua edin

Aracınızın sadece Zorunlu Trafik Sigortası var. Kasko yaptırmadığınızı varsayalım. Trafikteyken size bir araç çarptığında, size çarpan aracın Zorunlu Trafik Sigortası olmasına dua edin. Şayet size çarpan aracın trafik sigortası yoksa ve sizin de KASKO'nuz yoksa yandınız. Size çarpan aracın kusurlu olduğunu düşünürsek, sizin aracın hasarını karşı tarafın Trafik Sigortası'ndan tazmin etmeniz gerekecek. Ama onunda Trafik Sigortası yoksa hukuki sürecin sonucunu beklemeniz gerekecek. Yani Trafikte size çarpan aracın sigortalı araç olması için dua edin.

Tramer uygulaması ile trafikteki araçların sigortalanmasında büyük aşama kaydedildi ama yine de 3.5 milyon araç trafikte sigortasız dolaşıyor. Sigorta sektöründe bilgilerin depolanması için önce Tramer, sonrasında da alan genişletilerek Sigorta Bilgi Merkezi çatısı altında toplandı. Burada sigortasını yaptırmış kişilerin tüm verileri mevcut. Fakat sigortacıların sigortasız araçları tespit etmesi mümkün değil. Çünkü bu konudaki tüm veriler Emniyet Müdürlüğü'nde var. Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Emniyetin elindeki tescil edilmiş trafikteki tüm araçların bilgisiyle Sigorta Bilgi Merkezi'nin elindeki sigortasını yaptırmış araçların bilgileri karşılaştırılırsa sorun kökten çözülmüş olacaktır.

Polis denetimleri artırmalı

Sigortasını yaptırmamış araç sahiplerine trafik cezalarındaki gibi evlerine bir mektup ile bilgilendirilirse sorun kalmaz. Sigortasız araçların sigortalanmasının sigortacılara 400 milyon TL'lik bir prim üretimi sağlayacağı da hesaplanıyor. Bu da öncelikle kamu yararına bir konudur. Birçok konuda kucaklarındaki ateş toplarını sigortacılara atan kamu yöneticileri, bu örtüştürmeyi sigortacılar için değil, kamu yararı olduğu için yapmalıdır. Yoksa trafikte bomba gibi gezen sigortasız araçların kime zarar vereceği belli değil. Sigortacıların Emniyet Müdürlüğü'nden isteği denetimlerin sıklaştırılması ve sigortalı araç ile sigortasız araç sahiplerinin karşılaştırılarak bulunup bir mektupla uyarılması. Çok şey istenmiyor zannederim. 

Tüm yazılarını göster