Trafik üzerine

Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Önce haberi verelim. Mutlaka duymuşsunuzdur fakat yine de tekrarından bir zarar gelmez.

“…Erzincan'da 10 gün önce meydana gelen trafik kazasında nişanlı çiftin hayatını kaybetmesi ile gündeme gelen sahte emniyet kemeri tokası kullanımı üzerine Erzincan Valiliği Türkiye'de bir ilke imza attı. Emniyet kemeri hatırlatma sistemini devre dışı bırakmak için kullanılan aparatların satışını ve kullanımı yasaklandı. Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, emniyet kemeri tokası satışı yapan esnafları ziyaret ederek, genelgeyi tebliğ etti…”

İş bununla da bitmiyor. Satışa devam edenlere ve bu aparatları kullananlara Kabahatler Kanunu uyarınca 182 lira da para cezası verilecekmiş.

Bu karara imza atan Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir’i kutluyorum. 

Bir valinin bir kamu görevlisinin böyle bir inisiyatif alması ve Türkiye’nin en önemli sorunlarından bir tanesi olan trafik kazalarında meydana gelen kayıpları azaltmak adına böyle bir adım atması gerçekten taktiri hakediyor.

Buradan yazmakta bir sakınca görmüyorum. Genel anlamda Türkiye’deki kamu çalışanlarının, o koltuklarının sahibinin millet olduğunu ve kamuya hizmet etmeleri gerektiğini unutmaları ve sanki halka tebaymış gibi davranmalarından hiçbir şekilde hoşlanmıyorum. 

Vali, kaymakam, bakan farketmez...

Onların halka saygı göstermesi gerekirken, kendilerinin saygı görmek istemeleri, zaman zaman kolluk kuvvetlerinin gücüyle saygı aratmaları ve öncelik almaları beni rahatsız ediyor. Lakin, bu yapılan iyi şeyleri de görmezden geleceğiz anlamına gelmesin.
O yüzden Akdemir’i bir kez daha attığı imzadan dolayı tebrik ediyorum.

Yapılan araştırmalarda emniyet kemeri takılmasının kazalarda olası ölüm ve yaralanmaları yüzde 50’den fazla azalttığı belirtiliyor. 

Bununla birlikte bu konu hakkında net bir istatistik de bulunmuyor. Zira, bildiğim kadarıyla polisin tuttuğu kaza raporlarında yaralanan kişilerin emniyet kemeri takılı olup olmadığına dair bir rapor tutulmuyor.

Kazalara yönelik böyle bir istatistik tutulsa ve bunlar daha sonra kamuoyu ile paylaşılsa kemer kullanımına yönelik pozitif bir katkı yapılacaktır.

Bununla birlikte yine farklı bir haberde trafikte AB standartları gereği bir dizi düzenleme yapılacağı ve emniyet şeridi ihlallerine ağır cezaların verileceğine dair bir bilgi geçiyordu.
Bu tasarının yasalaşması sırasında tahminim emniyet şeridini, özel şerit gibi kullanma ayrıcalığı alanların sayısı artar mutlaka fakat yine de olumlu bir adım.

Çırçır üreticileri birliği başkanının (böyle bir birlik var mı bilmiyorum. Teşbihte hata olmaz) arabasına çakar takıp, vatandaşı sağa çektirdiği bir ülkede, bu yasa bu kez uygulanabilirse trafikteki önemli bir sorun da çözülecektir. 

Tüm yazılarını göster