Trafik sorununu ‘Şehrin Akıllı Çocukları’ çözecek

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Emniyet şeritleri yalnızca ambulans, polis, itfaiye aracı sirenleriyle açılan bir rampa düzeneğine dönüştürülecek. Kaldırımlara park eden araçlar otomatik kapanlar ile bir gün tutulup fotoğrafl arı sosyal medyadan paylaşılacak.

Sürücüler trafik kazası yaptıkları yere ağaç dikecek...

Bu fikirler; şehrin trafik sorununu çözmek isteyen ‘Şehrin Akıllı Çocukları’na ait.

Türkiye’de Mapfre Sigorta iş birliğinde sosyal sorumluluk projeleri yürüten Fundacion Mapfre (Mapfre Vakfı), Şehrin Akıllı Çocukları projesi ile trafik sorununun çözümüne yeni bir bakış açısı kazandırmayı hedefliyor.

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nün desteklediği proje kapsamında, çocuklara trafik kurallarını öğretmek yerine, çocukların yol güvenliğine dair çözüm üretme yeteneğine sahip olmalarına katkı sağlanması hedefleniyor. Bu doğrultuda, geleceğin trafiği, ulaşım sistemleri ve şehirleri, geleceğin mimarları çocuklar tarafından tasarlanıyor.

Hedef kitlesini 5 - 14 yaş grubu çocukların oluşturduğu proje kapsamında, okullardaki gönüllü öğretmenlere mentorluk eğitimi veriliyor. Öğretmenler de ‘Sor, Keşfet, Üret’ metodolojisini uygulayarak çocukları yetenekleri ve ilgi alanları doğrultusunda yönlendiriyor. Ardından çocuklar kendi topluluklarını oluşturarak trafik sorununun çözümüne ilişkin projelerini üretiyor.

Çocukların gelecek tasarımı

MAPFRE Sigorta Sosyal Sorumluluk Yöneticisi Pınar Gökgöl Gümüş, “Günümüzün çocukları 2030 yılı civarında trafikte aktif olacak ve şimdiye göre çok daha gelişmiş, akıllı ve güvenli araçlar kullanacaklar. Onlara trafik kurallarını ezberletmek yerine, yol güvenliğine dair çözüm üretimine onları da dahil ederek, kendilerini sürecin ve çözümün bir parçası yapmayı hedefledik. Proje kapsamında trafikle ilgili gelecek tasarlatmanın yanı sıra, bunu daha bütüncül bir gelecek tasarımına dönüştürmeyi de amaçladık. Çocuklar bu fikri çok sevdi ve çevreyi koruma anlamında da farklı proje dönüşleri aldık. Sözgelimi Deniz Perileri ve Güçler isimli projede öğrenciler denizlerin kirliliğine dikkat çekmek için koreografisini kendilerinin oluşturduğu bir performans hazırladı. Hava kirliliğine dikkat çekmek isteyen çocuklar ise gökyüzüne bir mektup yazarak bunu sokakta sergilenecek bir ağaç enstalasyonu ile duyurmayı planladı” diyor.

Proje, Türkiye için ayrılan fonun yüzde 50’sini oluşturuyor

Proje kapsamında toplam 20 okulu ziyaret ettiklerini ve bu okullarda 3 bin 800’den fazla öğrenciye doğrudan ulaştıklarını söyleyen Pınar Gökgöl Gümüş, şu bilgileri veriyor: “Buna ilave olarak, proje materyallerimizle 2 bin 300’den fazla öğrenciyi yol güvenliği konusunda bilgilendirdik. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nün ‘Daha Güvenli Trafik’ projesine Şehrin Akıllı Çocukları ile dahil olduk ve halka açık alanlarda gerçekleşen etkinliklerimizle 2 bin 200 çocuğa daha ulaştık. Böylece toplamda 6 bin yararlanıcı hedefimize ulaştık ve yeni hedefler belirledik. Önümüzdeki Eylül – Aralık döneminde ziyaret etmeyi planladığımız 19 okulda 14 bin öğrenciye daha ulaşmayı planlıyoruz. Bu hedefimiz gerçekleştiğinde 2019 yılında toplam 20 bin öğrenciye ulaşmış olacağız. Bu proje dünya genelinde vakfın çok önemsediği, hatta başka ülkelerde de uygulamak istediği projelerden biri, o nedenle önemli bir bütçe ayrıldı. Proje için ayrılan bütçe, Türkiye için ayrılan fonun yaklaşık yüzde 50’sini oluşturuyor.”

Çocuklardan yaratıcı fikirler

◗Açılır kapanır emniyet şeridi: Emniyet şeritleri acil durumlarda açılıp kapanacak rampa şeklinde yapılmalı ve sadece ambulans, polis, itfaiye araçlarında bulunan veya bir merkezden gönderilen sinyal ile şerit açılmalı.

◗Kaldırım puan: Kaldırımlardan yürüme alışkanlığı kazandırmak için yayalara kaldırımlarda bulunan puanlardan kazanma imkanı verilebilir. Puan kazandıkça ödül alabilirler.

◗ Araba kapan: Kaldırımlara park eden araçlar için kaldırımlardan otomatik kapanlar çıkabilir ve tekerleklerine takılabilir. Araba en az bir gün o kapanlarda tutulur. Aracın ön ve arkasından pankartlar çıkar ve fotoğrafları çekilip sosyal medyada paylaşılabilir.

◗ Kaldırım bariyeri: Trafiğin yoğun olduğu saatlerde yayalara bağlı trafik sıkışıklığına alternatif çözüm olarak, kırmızı ışıkta yayaların yola inmesini önleyen açılıp kapanan kaldırım bariyerleri yapılabilir.

◗ Sanal co-pilot: Trafik sıkışıklığının en büyük sebeplerinden biri, sürücülerin gereksiz şerit değiştirerek ve fren kullanarak arkalarında hayalet trafik oluşturmaları. Bu durumu çözmek için bir mobil uygulama tasarlanabilir. Sürücüler gitmek istedikleri konumu seçtiklerinde sanal co-pilot onlara hangi hızda ve şeritte gitmeleri gerektiğini söyler.

◗Ağaç dikmek: Sürücüler trafik kazası yaptıklarında kaza yerine ağaç dikilebilir. Böylece bir daha kaza yapmamaya çalışırlar ve çevremiz yeşillenir.

◗ Yükselebilir araçlar: Ambulans, itfaiye ve polis araçları gibi acil durum taşıtlarının trafiğe takılmadan hızlıca gidebilmesi için yükselebilir araç tasarımı yapılabilir.

◗ Katmanlı yollar: Gelecekteki nüfus yoğunluğuna bağlı olarak katmanlı ve daralıp genişleyen yollar tasarlanabilir.

Tüm yazılarını göster