Trafik sigortalarındaki fiyat artışı, kamuoyunu son günlerde sıkça meşgul ediyor. Araç sahibi olarak baktığında devletimiz bunu zorunlu yapmış ama fiyatları devlet kontrol edemiyor. Yani davul başkasının elinde, tokmak bir başkasının… Önüne gelen istediği fiyatı uyguluyor. Zorunlu olduğu için ise sigortalılar gidip trafik sigortası almak zorunda.
Devlet sigorta fiyatlarına müdahale etmiyor ama diğer taraftan trafik sigortalarındaki özellikle bedeni hasar tazminatları konusunda da eli kolu bağlı. Sigorta şirketleri bu bedeni hasarları hemen ödemek istiyor fakat araya avukatlar giriyor, süre uzuyor, tazminat miktarı katlanarak artsa da mağdur yakınlarının cebine giren para daha az oluyor. Hatta sonuçlanmış dava sonrası sigorta şirketi tazminatı hemen ödemek istese de avukatların "Hayır, ben icra yolu ile alacağım" diyerek icra avukat ücretini de üstüne koymaya çalıştığı yönünde birçok iddia olduğunu duyuyoruz. Sigorta şirketleri mağdur yakınlarını daha fazla mağdur etmeyecek bir rakamı hemen vermek isterken bu tazminat miktarı araya girenler tarafından katlanıyor fakat mağdur yakınlarının eline geçen tazminat miktarı azalıyor ve süre uzuyor. Hazine, bu konuyla ilgili olarak genel şartlarda değişiklik yaparak çözüm bulmaya çalıştı. Barolar dava üstüne dava açtılar. Siyasi konjonktür yerine oturduğunda bunun bir kanun ile yürürlüğe girmesi gerekir. Ve bu tazminatların kimseyi mağdur etmeyecek, işin profesyoneli aktüerler kanalıyla belirlenmesinin yolu açılmalı.
İyi-kötü sigortalı ayrımı hakkaniyetle yapılmalı
Hazine, sigorta şirketleri arasındaki rekabet nedeniyle nasıl fiyatlar düştüğünde -ki 2012 yılında 90 TL’ye trafik sigortası satılıyordu- müdahale etmediyse yükseldiğinde de müdahale edemiyor doğal olarak. Sigorta sisteminin bir havuz sistemi olduğunu düşünürsek, araç sahiplerinin 500-1000 TL'ye yaptığı sigortaya şirketler milyon TL tazminat ödemek zorunda ise ve kaza sayıları hızla yükseliyorsa şirketlerin de fiyat artırması kaçınılmaz oluyor. Bir de bunun üzerine dövizdeki bu hızlı yükseliş de eklenirse sonu artık siz hesaplayın. Burada sigorta şirketinin yapması gereken iyi-kötü sigortalı ayrımını fiyatta hakkaniyetle yapmasıdır bence. Yılın ikinci yarısı özellikle trafik sigortalarındaki fiyat artışlarının yüzde 40'lara ulaşacağı tahmin ediliyor. Hadi yılsonu itibarıyla sigorta şirketlerinin biraz rekabet için fiyatları fazla artırmayacağını da bir iyimserlik notu olarak cümleme ekleyeyim.
Yarın Kurban Bayramı, öncelikle tüm okurlarımın bayramını kutlarım. Bayramlarda yollarda olacak okurlarıma da önerim var. Ne olur dikkatli araç kullanın. Siz tüm tedbirlerinizi alın, trafik kurallarına uyun, alkollü ve uykusuz araç kullanmayın. Tüm bunlara rağmen Allah Korusun kaza da olursa maddi hasarları hiç kafanıza takmayın o işi sigortacılara bırakın derim.