Trabzonspor penceresine sarı-lacivert perde

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Bu ülkenin medyası neden Trabzonspor camiasına "yok" muamelesi yapar? Neden yazı dizileri, spor programları, kutlamalar, vs. konu olunca illa ki tirajdan, reytingden dem vurulmak zorundadır? Üstelik bordo-mavililer bu ülke futboluna kazandığı kupalarla damga vurmuş, dönem dönem oynadığı futbolla da "Anadolu takımlarının ağabeyi" sıfatını hak etmiş bir camia iken. Açık konuşalım, üç büyükler konu olduğunda fırtınalar koparanlar, konu Trabzonspor'a gelince ellerine bir yelpaze alıp sallamayı bile zül görüyorlar. Yağmur yağar, seller akar, Arap kızı bile camdan bakar ama bizim TV programlarında kimseler kalkıp Trabzonspor penceresinden olaylara bakmaz. Bana bunları düşündüren, son günlerde rastladığım tartışma programlarında Fenerbahçe kulübünü savunma misyonu edinmiş kişilerin yoğunlukla konuk edilmesi oldu. Taraftar sayısıyla, maddi gücüyle ve lobisiyle Fenerbahçe bu ülkenin en büyük takımlarından biridir ona sözüm yok ama sadece güçlüye söz hakkı verip objektiflikten dem vuracaksak nerede kaldı bizim haberciliğimiz/gazeteciliğimiz? Hoş, sözünü ettiğim programlara çıkanların Fenerbahçeliliği objektiviteden öne koyduğu her hallerinden belli ama benim demem o değil. Fenerbahçe camiasını temsilen uzmanlar, yazarlar, taraftarlar hatta amigolar(!) konuşsun ama şu ekranlarda bir programcık da Trabzonspor'a ayrılsın. Şike soruşturmasının merkezini kaplayan iddialar Fenerbahçe ile ilgili ve bu yüzden sarı-lacivertliler taraf, bunu biliyorum. Peki ya şike iddiaları ispat edilecek olursa şampiyonlukta hak sahibi olacak Trabzonspor nedir? Onlar bu işin tarafı değil mi? Trabzonsporlular şike soruşturması ile alakalı bilgi almak istediklerinde illa ki Fenerbahçe penceresinden bakmaya mı zorlanacaklar? Trabzonspor penceresi önüne çekilen sarı-lacivert perde daha ne kadar orada duracak?

Sizlerin de bildiği gibi Trabzon'da oldukça güçlü bir yerel basın var. Trabzon insanı da takımıyla ilgili bilgileri ağırlıkla buradan takip etme yolunu seçiyor. Aslına bakarsanız, problem "Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan?" sorusundan çok daha basit çözümlü. Çünkü benim gördüğüm kadarıyla Trabzon'da yerel basının güçlü oluşu biraz da İstanbul basınında (ulusal basında) yeterince yer alamamaktan kaynaklanıyor. Zaten Trabzonspor Başkanı Sadri Şener de geçtiğimiz gün verdiği beyanatta, "İstanbul basını Trabzon'daki basından daha kuvvetli ve daha etkili" diyerek bence çok önemli bir noktanın altını çizmiş oldu. Şike soruşturmasının gündeme geldiği dakikadan bu yana "kamuoyu algısı oluşturma ve şekillendirme" konusunda harikalar yarattıklarını zanneden bir takım yayın organları var. "Zanneden" diyorum çünkü sosyal medyada (twitter, facebook gibi) takip ettiğim futbolseverler, internet sitelerinde ya da gazetelerde yayınlanan haber metinlerinin satır aralarını okumayı da gayet iyi beceriyorlar. Anlayacağınız, herkes neler olup bittiğinin farkında ama kimseler bu işin içinden nasıl çıkılacak onu bilmiyor. Geçtiğimiz günlerde bir televizyon programında konuk olarak izlediğim gazeteci büyüğümüz Onur Belge, "Sıra bana gelecek diye tir tir titreyenler var" mealinde bir cümle kullandı. Biz bu işin ilk günlerinde "herkes eteğindeki taşı döksün" derken şimdi öğrendiğimize göre korkudan böbrek taşı dökenler oluyormuş. Demek ki, kulaktan kulağa fısıldanan üçüncü dalga tasvir edildiği gibi gerçekleşirse, futbol kamuoyunda bazı isimler korkularıyla yüzleşmek zorunda kalacaklar. Ve muhtemelen Trabzonsporlular yargı sürecinin kalanını da hep başka ağızlardan ve başka pencerelerden takibe zorlanacaklar.

Dünya liglerinde transfer

· Uruguay formasıyla Copa America'da görev yapan Sevilla'nın savunma oyuncusu Martin Caceres'in adı bugünlerde Juventus ile anılıyor. 2009-10 sezonunda Juventus'ta kiralık olarak oynadıktan sonra Barcelona'ya dönen Caceres, haziran ayında bonservisiyle birlikte Sevilla'ya imza atmıştı.

· AS Roma, Ajax'la yeni sözleşme imzalamakta tereddüt eden Maarten Stekelenburg için bir teklif yapmaya hazırlanıyor. Stekelenburg'un Ajax'la olan sözleşmesi Haziran 2012'de bitiyor. Hollandalı kaleciyi uzun zamandır isteyen Roma'nın bu transferden vazgeçip Espanyollu Carlos Kameni'ye yöneldiği söyleniyordu fakat Kamerunlu kaleci takımında kalmıştı.

· Bir dönem Galatasaray'da da forma giymiş olan Brezilyalı Joao Alves de Assis Silva, Manchester City'den ülkesinin takımlarından Internacional'e transfer oldu. Manchester City formasıyla 41 maçta altı gol atan Jo da sonunda ülkesine dönen Brezilyalılar kervanına katıldı.

· Kadrosunda yapılanmaya giden Atletico Madrid, Brezilya ekibi Botafogo'nun 19 yaşındaki savunma oyuncusu Gerson'u kiraladı. Avrupa Birliği pasaportuna da sahip olan Gerson için Atletico Madrid, kiralık sözleşmesinde 1,8 milyon euroluk satın alma opsiyonunu da elinde bulunduracak.

· Fiorentina, Santos'un yıldız orta sahası Arouca'yı transfer etmek istiyor. 24 yaşındaki oyuncunun amacı ise sezonu Brezilya'da bitirdikten sonra İtalya'nın yolunu tutmak. Fiorentina, Santos'un defansif orta saha oyuncusu Arouca için Brezilya ekibine 6 milyon euroluk bir teklifte bulundu.

· Ligue 1 ekiplerinden Rennes, Liverpool'dan Chris Mavinga'yı kadrosuna kattı. 20 yaşındaki Kongo asıllı Fransız savunmacı, Anfield'da geçirdiği iki sezonun ardından Rennes'le dört yıllık sözleşmeye imza attı. Mavinga için ödenecek sözleşme fesih bedeli ise açıklanmadı.

· Portekiz'in güçlü takımlarından Porto, Santos'un orta saha oyuncusu Danilo'yu 13.5 milyon euro karşılığında transfer ettiğini resmen duyurdu. Orta sahanın yanı sıra sağ bekte de görev yapabilen 20 yaşındaki Danilo'nun transferiyle, Jorge Fucile'nin Porto'dan ayrılma ihtimali de iyiden iyiye yükselmiş oluyor.

Süper Lig'de transfer

· Süper Lig hedefi için iddialı bir kadro kurmak isteyen Karşıyaka, Serie A devi Milan'ın kadrosunda yer alan Ganalı golcü Dominic Adiyiah'ı kiralık olarak kadrosuna kattı. Norveç'in Fredrikstad takımında sergilediği performansla Milan'ın yolunu tutan genç oyuncu, geçtiğimiz sezon Reggina ve Partizan gibi kulüplerde kiralık olarak forma giymişti.

· Bursaspor yönetimi, ara transfer döneminde takıma katılan ve başarılı bir performans sergileyen İskoç golcü Kenny Miller'dan gelen kötü haberle sarsıldı. Tecrübeli oyuncunun ailevi nedenlerden dolayı Türkiye'den ayrılmak istediğini yönetime bildirmesi, Bursaspor cephesinde üzüntü yaratırken yönetimin golcü arayışlarına başladığı iddia edildi.

· Bank Asya Birinci Lig ekiplerinden Denizlispor, daha önce anlaşma sağladığı orta saha oyuncusu Ragıp Başdağ ile 1 yıllık sözleşme imzaladı. Ragıp Başdağ, Denizlispor forması giyeceği için mutlu olduğunu dile getirirken, Süper Lig'i hak eden Denizlispor'u hak ettiği yere getirmek için çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

· Beşiktaş, yeni sezon hazırlıklarına tüm hızıyla devam ederken, kendisinden büyük perfromans beklenen Hugo Almeida'ya İspanya'dan talip çıktı. İspanyol Herald gazetesi, şike skandalından rahatsız olan Portekizli oyuncunun menajeri Jorge Mendes'in, Real Zaragoza ile temas halinde olduğunu iddia etti.

· Galatasaray, Uruguaylı kaleci Fernando Muslera ile 5 yıllık sözleşme imzaladığını Kamuyu Aydınlatma Platformu'na bildirdi. Lazio'da forma giyen ve son günlerde Copa America'daki performansı ile dikkat çeken Muslera transferi için uzun süredir çalışmalarını sürdüren Galatasaray, başarılı kaleciye 5 yıl zarfında 10 milyon euro ödeyecek.

· Spor Toto Süper Lig'in yeni ekiplerinden Orduspor, Karabükspor'dan Hakan Özmert'i transfer etti. Orduspor, geçtiğimiz günlerde Gaziantepspor'dan 29 yaşındaki savunma oyuncusu Yalçın Ayhan'ı da kadrosuna katmıştı. Nantes doğumlu Hakan; Türkiye'de sırasıyla Sakaryaspor, Karşıyaka (kiralık), Antalyaspor ve son olarak Karabükspor'da oynamıştı.

Tüm yazılarını göster