Trabzonspor hedefe yürüyor

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Haftanın önemli maçında sezonun flaş ekiplerinden Ankaraspor'u Gökhan Ünal ve Umut'un attığı gollerle deplasmanda 2-0 mağlup eden Trabzonspor, bu sezon şampiyonluğun en önemli adaylarından birisi olduğunu bir kez daha gösterdi. Karşılaşma öncesi yapılan tahminlerde maçın oldukça zor geçeceği sıklıkla dile getirilen bir görüştü. Gerçekten de Ankaraspor özellikle büyük takımlar karşısında defans güvenliğini çok iyi sağlayıp hızlı hücumlarında pas isabeti yakalayan ve bu yolla çok can yakan bir ekip. Ancak Aykut Kocaman'ın bu sihirli formülü bordo-mavililere karşı beklenen neticeyi vermedi. Bunda Trabzonspor'un ligin ikinci yarısına fizik kalite olarak zirvede başlaması kadar uzun yıllardır hasreti çekilen şampiyonluk kupasına her doksan dakika sonunda biraz daha yaklaşılması da etken. Kim ne derse desin bir hafta önce Kadıköy'de Fenerbahçe'ye kök söktürmüş bir takımın rehavete girmesi aslında normal karşılanır. Ancak 17. haftada sergilenen güzel futbol meyvesini gol olarak vermeyince belli ki Trabzonspor daha da hırslanmış. Ligin pas istatistiklerinde ve oyuna hâkimiyette önemli takımlarından biri sayılan Ankaraspor'u deyim yerindeyse nefes aldırmadan yenen bordo-mavililer sahadaki açıkları yamamak için zaman zaman cansiperane bir mücadelenin içine girdiler ve mükemmel bir takımdaşlık örneği verdiler. Belki Ersun Yanal'ın elinde 10 üzerinden 9'luk bir kadro olduğunu iddia edemeyiz ama kadrodaki her oyuncunun yapabileceği katkının yüzde 100'ünü sahaya yansıtmak için çırpındığına şüphe yok. İşte yeni kurulan bir takım olmasına karşın Trabzonspor'u başarıya götüren en önemli formül de bu. Takım, yönetim ve taraftarın birbirlerine inançla bağlandığı, çeyrek asırlık hasreti dindirmenin yollarının arandığı Trabzonspor camiası göründüğü kadarıyla 34. haftanın son düdüğüne kadar bu heyecanı doyasıya yaşayacak. Çünkü maça çıkan takımın ilk hedefi "başarı" beklentilerine cevap verebilecek kadar teri sahaya akıtmaktan ibaret. Gerisi zaten geliyor.

Bazı maçlar, bazı takımlar ve bazı haftalar olur ki; ne sahaya çıkan on birin ne dizilişin ne de sistemin esamesi okunur. Ligin sonu yaklaştıkça bordo-mavili takımın giderek artan sıklıkta böylesi maçlar oynayacağını sanıyorum. Geçtiğimiz sezon bu zamanlarda Trabzonspor taraftarına sabretmelerini salık verirken; futbola aşina başkan Sadri Şener ile takım mimarisinde doktora yapmış Ersun Yanal'ın birlikteliğinden bir şeyler çıkacağını tahmin ediyordum. Bugün geldiğimiz noktada görüyorum ki tahminlerimizde hiç mi hiç yanılmamışız. Laf olsun diye değil gerçekliğine inandığım için "Trabzonspor'suz ligin tadı yavan oluyor" cümlesini yazdığım yazılardan bugün bordo-mavili takımı şampiyonluğun en önemli adayı saydığım yazılara geldik. Kim bilir belki de lig sonunda bir büyük hasretin dinişini konu alan analizlerle birlikte olacağız. Ankaraspor maçında ben bu ışığı gördüm.

TEKNİK ANALİZ

(Denizlispor - Galatasaray)

Denizli'de beklenen oldu

Aslına bakarsanız bu hafta Galatasaray'ın çok daha rahat bir galibiyet almasını bekliyordum. Sarı-kırmızılı takım Denizlispor önünde zaman zaman zorlanırken, kaliteli ayaklardan bulduğu 2 güzel golle üç puanı alıp götürmesini bildi. Karşılaşmaya 4-3-1-2 taktiğinde başlayan sarı-kırmızılı takımda organizasyon yükü Ayhan'ın omuzlarına yüklenmiş; Arda, Mehmet Topal ve Barış'la kurulan üçlü bloktan da oyunu çift yönlü oynamaları istenmişti. Buna karşılık sahaya 4-1-4-1 şeklinde yayılan Denizlispor'un uzunca bir bölümde orta alanda 1 kişi fazla olmanın avantajıyla sarı-kırmızılı takımı zorladığına şahit olduk. Ne var ki gol bölgelerinde Baros-Nonda ikilisinin verimi Denizlispor forvet elemanlarını katlayacak ölçüdeydi. Bu da Galatasaray'ın üç puanı sırtlayıp İstanbul'a götürmesine neden oldu. Yeşil-siyahlıların bu maçta da bir şeyler yapmayı isteyip de ne yapacağını bilemeyen donuk görüntüsünden kurtulamadığını gördük. İki takım için iki uyarımız var; Galatasaray bu yapılanma içinde esaslı rakiplere karşı büyük ihtimalle puan kayıpları yaşayacağını artık idrak etmeli. Denizlispor ise futbolun tüm dünyada bir amaç ekseninde oynandığını.

Kartal sessiz ve derinden

Süper Lig'de 18. haftanın kapanış maçında Beşiktaş evinde, Antalyaspor'u 1-0 mağlup etti. İnönü'de ilk yarısı da Beşiktaş'ın 1-0'lık üstünlüğü ile sona eren karşılaşmanın tek golü 32. dakikada Tello'dan geldi. Siyah-beyazlı takıma transfer olduğu günden beri attığı müthiş gollerle taraftarlarının gönlünde farklı bir yer edinen Rodrigo Tello, klas gollerinden bir yenisine daha Antalyaspor karşısında imza attı. Antalyaspor'u hafta içinde oynadığı kupa maçında deplasmanda mağlup eden Beşiktaş, İnönü'deki lig maçında da istediği futbolu ortaya koydu. Rakibine üstünlüğünü kabul ettiren siyah-beyazlılar, rakip kalede zaman zaman büyük baskı kurdu. Aradığı golü de ilk yarıda bulan Beşiktaş, maçın son bölümlerinde zorlansa da puanını 34 yapmayı başardı.

Fenerbahçe ağır aksak

Haftanın önemli maçında Fenerbahçe ile Gaziantepspor sahadan 1-1'lik beraberlikle ayrıldı. Şükrü Saracoğlu Stadı'nda ilk yarısı da 0-0'lık eşitlikle sona eren karşılaşmada G.Antepspor'un golü 82. dakikada Erman Özgür'den gelirken, F.Bahçe'nin bu gole yanıtı 85. dakikada Alex de Souza ile geldi. Maçın son 15 dakikasında temposu müthiş yükselen ve goller gelen karşılaşmanın ardından Fenerbahçe puanını 34'e, G.Antepspor da 27'ye yükseltti. Geçtiğimiz hafta da Trabzonspor ile evinde berabere kalan F.Bahçe, Gaziantepspor karşısında da sahadan 1 puanla ayrılarak sevenlerini hayal kırıklığına uğrattı.

Eskişehir gol şov yaptı

Ligde son haftaların en gollü maçında Eskişehirspor sahasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor'u 6-1 mağlup ederek adeta gol şov yaptı. Eskişehirspor'un golcü oyuncusu Souleyman Youla rakibi karşısında 3 gol birden atarak hat-trick yaptı. Karşılaşmada ev sahibi takımın gollerini 15., 45. ve 62. dakikada Souleyman Youla, 19. ve 71. dakikalarda Batuhan Karadeniz ve 29. dakikada Safet Nadarevic kaydetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tek golü ise 56. dakikada Marcos Silva Barbosa'dan geldi.

Bursa'da sessiz maç

Teknik direktör Ertuğrul Sağlam yönetiminde 2. yarıya İstanbul B.B galibiyetiyle iyi bir başlangıç yapan Bursaspor, lig sonuncusu Hacettepe'yi geçemedi. Maçın son anlarını 10 kişi oynayan zayıf rakibi karşısında gol yollarında etkisiz kalan yeşil beyazlılar böylelikle üst sıralara yükselme fırsatını da tepmiş oldu. Bursa Atatürk Stadı'nda oynanan mücadelede ev sahibi takım maçın genelinde baskılı bir futbol ortaya koysa da galibiyete uzanamadı. Hacettepe'de Zoko 83. dakikada kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı.

Sivasspor tekledi

Ligin 12. haftasında Trabzonspor ile deplasmanda 0-0 berabere kalan, bu beraberliğin ardından iç sahada Gaziantepspor'u 3-0, Hacettepe'yi 2-1 ve Galatasaray'ı 2-0, dış sahada ise İstanbul Büyükşehir Belediyespor'u 3-0 ve Gençlerbirliği'ni 2-1 yenerek 5 maçlık bir galibiyet serisi yakalayan Sivasspor, Kayserispor ile Adana'da 0-0 berabere kalarak bu seriyi devam ettiremedi. 5 maç aradan sonra sahadan 1 puanla ayrılmak zorunda kalan kırmızı-beyazlı ekip, bu sezon ki 5. beraberliğini elde etti.

Konya sonunda kazandı

Turkcell Süper Lig 18. hafta mücadelesinde düşme korkusu yaşayan Ankaragücü ile Konyaspor, Ankara 19 Mayıs Stadı'nda kozlarını paylaştı. Konuk ekip, bu zorlu deplasmandan 3-1 galip ayrılarak derin bir nefes aldı. Konyaspor'a 3 puanı getiren golleri 29. dakikada penaltıdan İsmail Güldüren, 88. dakikada Veysel Cihan ve 89. dakikada Bülent Bölükbaşı kaydetti. Bu sonuçla Konyaspor 20 puana yükselirken Ankaragücü 15 puanda kaldı.

Gençlerbirliği'ne dikkat

Geçtiğimiz hafta evinde Hacettepespor'u 4-0 mağlup eden Kocaelispor, bir başka Ankara takımı Gençlerbirliği karşısında aynı başarıyı gösteremedi ve 2-0 mağlup oldu. Bu sonuçla Gençlerbirliği, üst üste aldığı galibiyetlerle alt sıralardan kurtulmayı başararak tırmanışa geçti. Kocaelispor ise kümede kalma şansını iyiden iyiye zora soktu. Hatırlanacağı gibi kırmızı-siyahlılar geçtiğimiz hafta da ligin güçlü ekiplerinden Kayserispor'u deplasmanda 3-1 mağlup etmişti.

HAFTANIN TAKIMI : Eskişehirspor

HAFTANIN İNCİSİ : "Taraftarımız bir ışık arıyorsa, ışık bu takımdır." Alex De SOUZA

KARE AS   : Veysel Cihan (Konyaspor)

     Souleymane Youla (Eskişehirspor)

    İlhan Eker (Gençlerbirliği)

     Ulaş Güler (Hacettepe)

GOL KRALLIĞI  : 15 Gol - Milan Baros (Galatasaray)

11 Gol - Mehmet Yıldız (Sivasspor)

 9 Gol - Taner Gülleri (Kocaelispor)

 9 Gol - Souleymane Youla (Eskişehirspor)

      8 Gol - Rodrigo Tabata (Gaziantepspor)

 8 Gol - Mehmet Çakır (Ankaraspor)

 8 Gol - Sercan Yıldırım (Bursaspor)

      8 Gol - Gökhan Ünal (Trabzonspor)

HAFTANIN MAÇI

(Ankaraspor - Trabzonspor)

Kadro değeri      Yaş ortalaması

Ankaraspor : 28.950.000 Euro (26 futbolcu)  Ankaraspor : 24,7

Trabzonspor : 55.500.000 Euro (23 futbolcu)  Trabzonspor : 24,6

Tüm yazılarını göster