Trabzonspor ders verdi

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

26'ıncı haftanın derbi karşılaşmasında tarihte pek çok örneğini gördüğümüz heyecan dolu bir Trabzonspor - Galatasaray karşılaşması izledik. Her iki takım da klasmandaki yerlerinden bağımsız olarak "futbol ve gol" temelindeki anlayışlarla sahaya çıkınca böyle seyir zevki yüksek bir karşılaşma oynanması da doğal sonuç oldu. Frank Rijkaard'ın klasik tercihi 4-3-3 düzeninde sahaya yayılan sarı-kırmızılı ekip, Arda'nın yokluğunda sol öne Keita'yı yerleştirip bu futbolcudan boşalan sağ kanatta da Dos Santos'u tercih etmişti. İleri uçtaki Jo yerini korurken, orta alan üçlüsü de Mustafa Sarp'ın önündeki Barış - Elano ikilinden müteşekkildi. Buna mukabil Şenol Güneş, tıpkı hafta arası bu maça ilişkin yaptığımız analizde olduğu gibi sistemini 4-4-1-1'e çevirmiş ve Alanzinho'ya hem liderlik hem de serbesti tevdi etmişti. Açıkçası bordo-mavililer bu tercihin semeresini de gördüler. Alanzinho, toplu ve topsuz oyunda Galatasaray takım savunmasının bocalamasına neden olan pek çok olumlu işin altına imzasını koyarak bilhassa Burak ve Umut Bulut'a rahatlık sağladı. Trabzonspor ayrıca göbeği ve kanatları ikişer oyuncuyla kapatma şansı yakalayınca önceki maçlarına oranla daha dengeli bir takım görüntüsü verdi. Maçtaki pozisyon bolluğuna atıfla her iki ekibin de başarısız takım savunmalarına sahip oldukları iddia edilebilir ve bu tezde haklılık payı da vardır. Ancak maçtaki bu görüntünün büyük oranda her iki takımın kanatlarında görev verdiği forvet özellikli oyuncuların "adam kovalama" konusundaki sıkıntılarından kaynaklandığı unutulmamalı. Galatasaray'da Dos Santos ve Keita, Trabzonspor'da ise Colman ile Burak "hücum ediyorum öyleyse varım" anafikrini benimseyen fuıtbollarıyla bu bol pozisyonlu maçın baş aktörleriydiler.

Karşılıklı ataklarla geçen ilk yarıda Emre Güngör'ün futbol laubaliliği sayılabilecek büyük hatasından faydalanan Colman'ın kaydettiği golle 1-0 öne geçen Trabzonspor, bu üstünlüğünü devre sonuna dek korumayı bildi. İkinci yarıda belki Trabzonsporlu taraftarlar da dahil herkes Galatasaray baskısı beklerken, Şenol Güneş takımına uygulattığı hücum pres ile sarı-kırmızılıların kimyasını bir kez daha bozdu. Günün kötülerinden Elano, defans ile ofans arasında kurması gereken köprüyü inşa edemeyip istihkamdan sınıfta kalınca 57'de Rijkaard'dan kement yiyerek kenara alındı. Bu dakikada oyuna giren Baros ile Galatasaray kağıt üzerinde hücum gücünü arttırdı ama problemin kaynağı forvet hattında değil gol bölgesine topun ulaştırılmasında idi. Maç sonuna kadar geriden oyun kurma konusunda Lucas Neill'in bir parça öne çıktığını gördük. Bu düzenleme ile Galatasaray, zaman zaman organizasyon sıkıntısını aşsa da aynı zamanda Trabzonspor'un çok tehlikeli kontrataklarına davetiye çıkarılmış oluyordu. Sadece son yarım saatteki pozisyonları baz alsak; karşılaşmanın 5-4, 6-5 gibi skorlarla bitmesi gerekirdi ama gol ayakları çok müsait pozisyonları değerlendiremedi ve derbi 1-0'lık Trabzonspor galibiyeti ile sona erdi. Karşılaşma sonrası yapılabilecek tespitlerden bir tanesi; Trabzonspor'un ligin kaderine etki eden bir galibiyet aldığı. Ancak Şenol Güneş'in Trabzonspor'u için söyleyecekleriniz bu tespitten çok daha fazlasını içermeli. Tecrübeli teknik adam yenilmemeyi öğrenen bordo-mavili takıma kazanma hırsını da aşılamaya da başladı ki, ardışık iki kötü sonuçta sahaya ıslık yağdıran Trabzonspor taraftarı için hem bu sezon hem gelecek sezon sağ duyunun ne derece önemli olacağı çok açık. Onur gibi bir kaleciyi Türk futboluna kazandırdığı için de Şenol Güneş'i Milli Takım'ın geleceğini düşünen her futbolsever ayrıca kutlamalı. Görünen tablo itibariyle transfere alışılmışın biraz ötesinde bütçe ayıran Trabzonspor önümüzdeki sene şampiyonluğa oynar. Bu sezonun kıyameti ise 27. haftada kopar. Klasmandaki durumun ardından hafta sonu Türkiye'de hayat durur, nefesler 90 dakika tutulur.

Güiza bir attı pir attı

Turkcell Süper Lig'de 26. hafta maçında Fenerbahçe sahasında Gaziantepspor'u konuk etti. Şükrü Saracoğlu Stadı'nda oynanan mücadeleyi sarı-lacivertli ekip 1-0 galip tamamladı. Karşılaşmaya baskı altında başlayan Fenerbahçe'ye galibiyeti getiren golü 32. dakikada Daniel Güiza kaydetti. İspanyol oyuncu ligdeki 9. golünü atarken; takımının çok önemli 3 puanı hanesine yazdırmasında başrol oyuncusu oldu. Bu sonucun ardından Fenerbahçe puanını 52'ye yükseltirken, Gaziantepspor ise 33 puanda kaldı. Önümüzdeki hafta Fenerbahçe, Ali Sami Yen Stadı'nda Galatasaray'ın konuğu olacak. Gaziantepspor ise sahasında düşmeme mücadelesi veren Sivasspor ile oynayacak.

Manisaspor nefes aldı

Turkcell Süper Lig'de 26. hafta maçında Manisaspor sahasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni ağırladı. 19 Mayıs Stadı'nda oynanan mücadeleyi ev sahibi ekip 1-0 kazandı. Manisaspor'a galibiyeti getiren golü 87. dakikada Mehmet Güven kaydetti. Alt sıralarda büyük sıkıntı yaşayan Manisaspor, evinde oynadığı maçta önemli bir galibiyet aldı ve puanını 27'ye yükseltti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise 40 puanda kaldı. Önümüzdeki hafta Manisaspor deplasmanda Antalyaspor ile, İ.B.B. ise sahasında Bursaspor ile oynayacak. Rakibi ile daha önce 3 kez karşılaşan Manisaspor, 1 beraberlik, 2 mağlubiyet almıştı. Ege temsilcisi ilk kez rakibini mağlup ederek, evine puansız göndermeyi başardı.

Altın değerinde 3 puan

Turkcell Süper Lig 26. hafta maçında Diyarbakırspor kendi evinde Antalyaspor'u ağırladı. İzmit İsmetpaşa Stadı'nda seyircisiz oynanan karşılaşmayı yeşil kırmızlı takım 1-0 kazanarak önemli bir 3 puanı hanesine yazdırmış oldu. Karşılaşmanın tek golünü 70. dakikada penaldıdan Erhan Şentürk kaydetti. Öte yandan penaltıyı yaptıran Antalyasporlu Sedat kırmızı kartla oyun dışında kalarak takımını maçın son 20 dakikasında 10 kişi bıraktı. Bu sonucun ardından Diyarbakırspor 24 puana yükseldi ve maç fazlası ile de olsa tehlike bölgesinden uzaklaşmış oldu. Konuk ekip Antalyaspor ise 33 puanda kalarak haftayı puansız kapattı. Hakem İlker Meral'in Diyarbakırspor lehine verdiği penaltı tartışmalara neden oldu.

Umutlar tükeniyor

Düşme tehliklesini yakından hisseden Sivasspor ile Başkent temsilcisi Gençlerbirliği'nin zorlu mücadelesinde gülen taraf 2-0'lık skorla Gençlerbirliği oldu. Gençlerbirliği'ne galibiyeti getiren goller karşılaşmanın 24. dakikasında Mustafa Pektemek ve 83. dakikasında Kahe'den geldi. Ligde 4 haftadır galibiyete hasret kalan Sivasspor, bu karşılaşmanın ardından 24 puanda kaldı. Ligde 7 hafta aradan sonra galibiyetle tanışan Gençlerbirliği ise Sivasspor karşısında aldığı sonucun ardından 35 puana yükseldi ve rahat bir nefes aldı. Ligde önümüzdeki hafta Sivasspor, Gaziantepspor ile deplasmanda; Gençlerbirliği ise kendi sahasında Diyarbakırspor ile karşılaşacak.

Ankaragücü sükse yaptı

Turkcell Süper Lig'de 26. hafta mücadelesinde Ankaragücü evinde, Kayserispor'u 3-0 mağlup etti ve ligde kalma yolunda çok önemli bir adım attı. 19 Mayıs Stadı'nda Ankaragücü'nün cezası nedeniyle seyircisiz oynanan ve ilk yarısı da sarı-lacivertlilerin 2-0'lık üstünlüğü ile sona eren mücadelede Başkent ekibinin golleri 26. dakikada penaltıdan Geremi, 41 ve 82. dakikalarda Robert Vittek'ten geldi. Kayserispor 9. dakikada Aydın Toscalı ile bir penaltı atışından yararlanamadı. Ankaragücü bu galibiyetle puanını 29'a yükseltip alt sıralardan az da olsa uzaklaşırken, Kayserispor 43 puanda kaldı. Sarı-lacivertliler ligin ikinci yarısında Gençlerbirliği maçından sonra ikinci galibiyetini de bu maçta almış oldu.

TEKNİK ANALİZ

(Kasımpaşa - Beşiktaş)

Bu kayıp tanıdık

Şampiyonluk yolunda kredisi az olan takımlardan Beşiktaş'ın, Kasımpaşa önünde yaşadığı puan kaybında şüphesiz bizlere tanıdık gelen noktalar vardı. Öncelikle evvelki haftalarda defaatle belirttiğimiz gibi, siyah-beyazlı takımda sistem ne zaman 4-2-3-1'e dönse ve "sol açık" tabir ettiğimiz bölgede Yusuf'a yer verilse sahada işler karışıyor. Kasımpaşa'nın hücum yönünde istekli bir takım olması ve takım savunmasında sıkıntı yaşaması nedeniyle Mustafa Denizli'nin talebeleri beklediklerinden fazla pozisyon buldular ama Holosko'nun başını çektiği gol silahları "çakaralmaz" olunca 2-2'lik beraberlikten fazlası olmadı. Kurt hoca tabir ettiğimiz Denizli eksikler nedeniyle böyle bir kadro yapısına ve sisteme meyletmiş olabilir ancak Tello'dan 10 numara yaratırken Yusuf'tan sol açık yapmayı amaçlayan bu sistemin Beşiktaş'a fayda vermesi mümkün değil. Ayrıca bu maç özelinde Sivok'suz Beşiktaş defansının düştüğü durumlar da teknik heyet tarafından incelenmeli.

HAFTANIN TAKIMI : Trabzonspor

HAFTANIN İNCİSİ : "Kendi adıma oynadığımız futboldan utanıyorum." Muhsin ERTUĞRAL (Sivasspor)

KARE AS   : Onur Recep Kıvrak (Trabzonspor)

     Carlos Alanzinho (Trabzonspor)

     Robert Vittek (Ankaragücü)

Serdar Kulbilge (Gençlerbirliği)

GOL KRALLIĞI  : 17 Gol - Ariza Makukula (Kayserispor)

     10 Gol - Julio Cesar Sousa (Gaziantepspor)

     10 Gol - Umut Bulut (Trabzonspor)

     10 Gol - Da Silva Bobo (Beşiktaş)

      9 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

 9 Gol - Harry Kewell (Galatasaray)

 9 Gol - Gustavo Colman (Trabzonspor)

 9 Gol - Daniel Güiza (Fenerbahçe)

 8 Gol - Andre Moritz (Kasımpaşa)

 7 Gol - Carlos Kahe (Gençlerbirliği)

 7 Gol - Mustafa Pektemek (Gençlerbirliği)

 7 Gol - Arda Turan (Galatasaray)

Takım  O   G   B   M   A   Y   P

Bursaspor 25 17 4 4 51 21 55

Galatasaray 26 16 5 5 51 27 53

Fenerbahçe 26 16 4 6 47 27 52

Beşiktaş 26 15 7 4 36 17 52

Trabzonspor 26 13 7 6 45 27 46

Eskişehirspor 26 12 9 5 35 24 45

Kayserispor 26 12 7 7 37 24 43

İ.B.B.Spor 26 11 7 8 31 34 40

Gençlerbirliği 26 9 8 9 31 28 35

Antalyaspor 26 9 6 11 36 31 33

Gaziantepspor 26 8 9 9 29 28 33

Kasımpaşa 26 8 8 10 43 44 32

Ankaragücü 26 6 11 9 29 31 29

Manisaspor 26 6 9 11 21 29 27

Diyarbakırspor 26 5 9 12 22 37 24

Sivasspor 26 7 3 16 27 47 24

Denizlispor 25 4 5 16 19 36 17

Ankaraspor 26 0 0 26 0 78 0

(*) Bursaspor - Denizlispor maçı değerlendirmeye alınmamıştır.

HAFTANIN MAÇI

(Trabzonspor - Galatasaray)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması 

Trabzonspor  :  59.850.000 Euro (27 Futbolcu)  Trabzonspor  : 25.4

Galatasaray  : 129.550.000 Euro (28 Futbolcu)  Galatasaray  : 25.8

Tüm yazılarını göster