Migros Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Demir Aytaç, küresel perakende dünyasında örnek uygulama olarak gösterilen Sağlıklı Yaşam Yolculuğu Projesi’ni, tüketicilerin sağlıklı yaşama giden yollarını aydınlatan bir rehber olarak tanımlıyor.
Migros, Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nin açıklandığı ilk yıldan bu yana, 5 yıl üst üste endekse girebilen ilk ve tek perakende şirketi. Yedi seneyi aşkın bir süredir, şirketin sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarının yönetim, uygulama, takip ve ölçümlenmesini gerçekleştiren Migros Sürdürülebilirlik Komitesi, şirketin tüm ana fonksiyonlarını temsil ederken, her departmana eşit katılım ve söz hakkı sunan bir tartışma ortamı sağlıyor.
Migros Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Demir Aytaç, “Sürdürülebilirliği çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla ele alıyoruz. Bu başlıklar altında, şirketimizin stratejik önceliklerini belirliyor ve şirketimizin ana hedeflerine ulaşması için de tüm ana fonksiyonlarımızın yıllık hedeflerinden en az birinin sürdürülebilirlik alanında olmasını zorunlu tutuyoruz” diyor. Aytaç, Migros’un sürdürülebilirlik yaklaşımı hakkında şu bilgileri veriyor:
Sağlıklı yaşam farkındalığı sağlıyoruz
“Sürdürülebilirlik, yalnızca gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için değil, sosyal ve ekonomik fayda yaratarak şirketlerimize verimlilik sağlamak ve sürdürülebilir büyümelerine katkı sağlamak açısından önemli. Bu bağlamda iklim değişikliğiyle mücadele, gıda israfının önlenmesi ve atık yönetimi, biyoçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir su yönetimi çerçevesinde aynı zamanda kaynakların verimli kullanılmasını sağlıyoruz. Buna ek olarak 81 ilde yarattığımız istihdam ve yarattığımız ekonomik değer ile toplumsal kalkınmanın lokomotifi konumundayız. Ürün güvenliği, kalite kontrol çalışmalarımız, taze ürün çeşidimiz ve sürdürülebilirlik projelerimiz ile sağlıklı yaşam farkındalığı ve teşviki sağlıyoruz.”
Alışverişte, sağlıklı yaşam bilinci kazandırılıyor
Sağlıklı Yaşam Yolculuğu Projesi, Migros’un sürdürülebilirlik yaklaşımının en somut örneklerinden biri. Nisan 2018 yılında Migros mobilde ve mağazalarda eş zamanlı olarak başlatılan projenin çıkış noktası, dengeli beslenme ve aktif yaşam konusunda rehberlik sağlamak. “Projeyi, müşterilerimizin alışveriş tercihlerini daha sağlıklı bir yaşam bilinciyle vermesi ve olumlu davranış değişikliği yaratılmasına destek sağlamak amacıyla hayata geçirdik. Hedefimiz tüketicilerin sağlıklı yaşama giden yollarını aydınlatmak” diyen Demir Aytaç, proje hakkında şu bilgileri veriyor:
İdeal tüketim ile kişisel tüketim karşılaştırılabiliyor
“Üretici firmalarımızın işbirliğinde, mağazalarımızda beslenme uzmanları aracılığıyla yüz yüze eğitimler verdik. Migros Mobil uygulamasında ‘Sağlıklı Yaşam Yolculuğu’ başlığı altında özel bir alan oluşturduk. Burada, Money üyesi müşterilerimizin 3 aylık gıda alışverişlerinin besin dağılımları ile günlük ideal besin tüketim tablosu yan yana yer alıyor. Global parametreler ve Sağlık Bakanlığı verilerinden yola çıkarak oluşturulan tablo ve mesajlarda müşterilerimiz, ideal tüketim ile kendi tüketimlerini karşılaştırabiliyor.”
Beslenmede eksik kalan besinler için indirim
Aytaç’ın dikkat çektiği bir diğer konu da şu: “Sistem, müşterilerilerin gıda alışverişi dağılımlarını her alışveriş sonrasında güncelliyor ve iki haftada bir, hangi besin grubunda eksik kaldılarsa ona uygun indirimli ürün önerisinde bulunuyor. Örneğin, meyve ve sebze ürünlerini olması gerekenin altında tüketmişseniz, size özel yeşillik veya elma ürününü indirimli sunuyoruz; süt ürünlerini eksik tüketmişseniz yoğurt veya peyniri size özel indirimle alabiliyorsunuz.”
Eylül 2018’de projenin ikinci fazını ağız ve diş sağlığı alanında gerçekleştirdiklerini ve gıda dışına çıktıklarını söyleyen Demir Aytaç, “Türk Dişhekimleri Birliği’nin ağız bakımı konusundaki mesajlarını uygulamamıza ekledik. Mağazalarımızda yüz yüze eğitimler gerçekleştirdik. Bu yıl, projemizi, etkileşimli dijital tavsiyeler ile bir adım öteye taşıdık” diye ekliyor.
Dengeli beslenme ve sağlıklı yaşama yönelik ilerleme oldu
Peki proje hedefine ulaştı mı? Aytaç’ın cevabı, “Alışveriş alışkanlıklarında dengeli beslenmeye ve sağlıklı yaşama yönelik ilerleme olduğunu gördük” yönünde. Aytaç’ın verdiği rakamlar da bu ilerlemeyi ortaya koyuyor: “Sağlıklı Yaşam Yolculuğu’na Migros Mobil üzerinden şimdiye kadar 1 milyon 400 bin kişi dahil edildi. Son bir yılda projeye aktif olarak katılım gösterenlerin sayısı 320 bine ulaştı. 2019 yılında kampanyalardan faydalanan müşterilerin yüzde 78’i, olması gerekenin altında tükettikleri ürünlerin oranlarını artırdı. 2018’de 11 üretici ile işbirliği yapılırken, 2019’da işbirliği yapılan şirket sayısı 49 oldu. 30 şirket daha projemizle ilgileniyor. Diyetisyenler ve diş hekimleri aracılığıyla düzenlenen mağaza içi etkinliklerinde ise 33 bin 250 kişiye yüz yüze eğitim verildi.”
Sağlıklı Yaşam Yolculuğu Projesi’ne dünyadan ödül yağdı
Sağlıklı Yaşam Yolculuğu Projesi sadece Türkiye’de değil, dünyada da ses getiren bir proje. Demir Aytaç şöyle anlatıyor: “Consumer Goods Forum’da toplum sağlığına yönelik işbirlikleri girişimi kapsamında lider şirketler arasında yer aldık. Lizbon’da Sustainable Retail Summit, Monaco'da Day One Summit, Tokyo'da Japan Day etkinliğinde; İstanbul'da KÜMPEM'de ve Varşova’da düzenlenen Sustainable Food Retail zirvesinde dünya perakendesinin örnek uygulaması olarak gösterildik. Monaco’da düzenlenen Day One Summit’e bu yıl tekrar davet edildik ve projemizdeki gelişmeleri dünyanın perakende liderleri ile paylaştık. Las Vegas'ta Müşteri Hizmetleri ve Satış alanında düzenlenen Stevie Ödüllerinde 2 ödül kazanan projemiz Londra'da düzenlenen CSR Excellence Awards’ta (Uluslararası KSS Mükemmellik Ödülleri) Perakende alanında Gümüş ödüle layık görüldü. Son olarak Viyana’da düzenlenen Stevie International Business Awards'ta (Stevie Uluslararası İş Ödülleri) 3 Altın ve 1 Bronz Stevie ödülünün sahibi olduk. Projemiz ile Migros, People's Choice halk oylamasında da en iyi perakende şirketi seçildi.
Migros, perakendenin dünyadaki en büyük birliğine başkanlık ediyor
Consumer Goods Forum (Tüketici Ürünleri Forumu – CGF), perakendenin dünyadaki en büyük birliği konumunda. CGF üyesi şirketler 3.5 trilyon euroya ulaşan cirosal büyüklüğü temsil ediyor. Sürdürülebilir büyüme, verimlilik, iş sonuçlarının çevreye etkileri, bunları iyileştirmenin yolları ve sektörün gelecekte karşılaşabileceği zorluklara küresel kapsamda çözümler üretmeye odaklanan CGF’nin Dünya Perakende Başkanlığı görevi Haziran ayından bu yana Migros İcra Başkanı Özgür Tort’a ait. Tort, CGF’in Yönetim Kurulu’ndaki tek Türk temsilci.