TOBB Anadolu'yu temsil ediyor da Anadolu'nun durumundan hiç sö

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Türkiye'de eskiden özel sektörü üyeliği zorunlu meslek kuruluşları, odalar, borsalar temsil ederdi. Zamanda üyeliği zorunlu meslek kuruluşları yanında üyeliği gönüllülerin sayısı arttı.

Üyeliği zorunlu meslek kuruluşları üyelerinden vergi gibi para topluyor. İmkanları geniş.

Beklenen, bu kuruluşların üyelerinin ekonomik ve sosyal durumlarını, sorunlarını ve de gelişmeleri izlemesi, kamuoyuna aktarması.

TOBB'un özelliği, tüm odaları ve borsaları şemsiyesi altında toplaması. TOBB'un hem kendi imkanları geniş hem de şimdilerde bir üniversite kadrosu var. Açık anlatımıyla TOBB'dan beklenen Türkiye ekonomisinde olan biteni güncel olarak izlemek ve kamuoyuna duyurmak.

Bu yılın TOBB toplantısı öncesi DÜNYA Gazetesi Anadolu'daki oda ve borsa başkanlarının çoğunu sorgulayarak güzel bir durum değerlemesi sayfası hazırladı.

Ne yazık ki TOBB, Anadolu'nun temsilcilerini Ankara'ya çağırdı ama DÜNYA'nın yaptığına benzer bir değerleme raporu hazırlamadı.

TOBB toplantıları show bakımından görkemli oluyor. Katılanlara dağıtılan hediyeler, katılanların ağırlanması günlerce konuşuluyor. Toplantılarda parti liderlerinin konuşmaları, aldıkları alkışlar gazetelerde geniş yer alıyor.

Fakat amaç acaba bu mu? Toplantıya katılmak üzere Anadolu'dan gelen oda ve borsa başkanlarının hiçbir derdi yok mu? Anadolu'da işler çok çok mu iyi? İyi ise ne güzel. Hep birlikte sevinelim. Ama eğer iyi değil ise Anadolu'nun sorunları var ise onu da bilelim.

Tekrarda yarar vardır. TOBB'dan beklenen Anadolu'daki gelişmeleri iyi ve kötü yanıyla güncel olarak izlemek, değerlendirmek ve kamuoyuna duyurmaktır.

Anadolu'daki odalar ve borsalar bu konuda TOBB 'un elinin altındaki en değerli kaynaktır. Anadolu'daki yatırımı, üretimi, istihdamı TOBB aylık olarak izleme şansına sahiptir.

TOBB koskoca bir üniversite kurdu. Bu üniversiteyi finanse ediyor. Üniversitede çok deneyimli kadro var. TOBB Üniversitesi'nin diğer üniversitelerden bir farkı olmalı. Bu üniversite Anadolu'da olan biteni araştırmaya yönelmeli.

Anadolu'nun ilgiye ihtiyacı var. Maalesef siyasi partiler bile metropollere önem vermeye başladı. Medya metropollerin haberlerini vermekten Anadolu haberlerine yer ayıramıyor.

Övünmek gibi olacak ama gerçek şu ki, Anadolu haberlerini izlemek isteyenler DÜNYA'yı okuyor.

Rahmetli Nezih Demirkent yıllar önce Anadolu'nun yalnızlığını, sahipsizliğini görmüş. DÜNYA görevini kendine göre yerine getiriyor ama bu işin tepe sorumlusu TOBB'dur.

Bu işin politik yanı yok. Kimseyi gücendirmek tehlikesi yok. TOBB her ay odalardan, borsalardan yerel bilgileri toplayacak. Kısa sürede değerlendirerek yayınlayacak. Böylece Anadolu'da olan biteni güncel olarak bilmek, öğrenmek, değerlendirmek, ona göre politika belirlemek mümkün olacak.

Tüm yazılarını göster