Kayseri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Kamil Akçadırcı'yı ziyaretimizde Kayseri'nin tescilli coğrafi işarette ilk sırada olduğunu öğrendik. Türkiye genelinde 151 tescilli işaret arasında 8 adet tescilli işaretiyle birinci olan Kayseri'nin ürünlerini verecek olursam; Yamula patlıcanı, Kayseri mantısı, Develi cıvıklısı, Soğanlı bebeği, Kayseri pastırması, Kayseri sucuğu, Bünyan el halısı ve Yahyalı el halısı.
Bu ürünler arasında Gilaburu'nun olmamasına şaşırdığımı söylüyorum. Daha önce hiç duymadığım ve ilk defa Kayseri'de içtiğim hem çok lezzetli hem de çok sağlıklı Gilaburu'ya tescil için başvuru yapılmadığını söylüyor Akçadırcı ve bunun da nedenini az yetişmesinden ve ticari boyuta çok taşınmamasına bağlıyor.
İç Anadolu' nun çeşitli yerlerinde yetiştirilse de yoğunluğu Kayseri topraklarında olan "Gilaburu" meyvesi başta böbrek taşı, böbrek tembelliği, böbrek kistleri, idrar yolu rahatsızlıkları, hiper tansiyon ve kadın hastalıklarının tedavisi olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde yardımcı role sahip. Gilaburu meyvesinden yapılan lezzetli içeceğin tescilinin mutlaka alınması gerektiği fikrimize Akçadırcı'da katılıyor.
Ülke genelindeki tescilli ürünler listesine baktığımızda dikkatimizi Afyon sucuğu çekti. Kayseri'nin de sucuğu tescilli. Sucuk için her iki ile de tescil verilmesi uygun mu değil mi karar veremedik doğrusu.
Diğer taraftan kentlerin ve ülkelerin sanayisinin gelişmesinde patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım gibi sınai mülkiyet haklarının öneminin son yıllarda daha iyi anlaşıldığını aktarıyor Akçadırcı ve bunu rakamlarla desteklemek istediğini söylüyor.
Türk Patent Enstitüsü verilerine göre;
-2011 yılında Kayseri'den bin 624 marka, bin 454 endüstriyel tasarım, 111 faydalı model ve 55 patent müracaatı yapılmış.
-2011 yılında 2002 yılına göre patent başvuruları yüzde 588 oranında artarak 8'den 55'e ulaşmış.
-2011 yılında 2002 yılına göre faydalı model başvuruları yüzde 192 oranında artarak 38'den 111'e
ulaşmış.
-2011 yılında 2002 yılına göre endüstriyel tasarım başvuruları yüzde 149 oranında artarak 584'den bin 454'e ulaşmış.
-2011 yılında 2002 yılına göre marka başvuruları yüzde 317 oranında artarak 389'dan bin 624'e ulaşmış.
Bu rakamlara bakarak Kayseri'nin 2011 yılı başvurularına göre 81 il arasında, marka başvurularında 10'uncu, patent başvurularında 10'uncu, faydalı model başvurularında 6' ncı ve endüstriyel tasarım başvurularında 6'ncı sırada olduğunu öğrendik.
Kayseri'deki bu rakamlar yüzümüzü güldürdü. Ancak küçük bir öneri de bulunmak istiyorum. Yurtiçi ve yurtdışında Kayseri'nin tanıtımları yapılırken tescilli ürünlerin daha fazla ön plana çıkarılması gerektiğini düşünüyorum.