Hafta sonunda masamda iki yıldönümü konusunda bilgi aktaran yazı ile karşılaştım. Bunlardan biri dostum, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’ın imzasını taşıyan mektubuydu. 16 Nisan günü TEMA Vakfı bilgilendirme toplantısını haber veriyordu. Diğeri mayıs ayında ilk sayısının tıpkı basımının yer alacağı bilgisine de yer verilen İSO dergisinin 50. yılına girdiğini belirten genç gazeteci dostum Asım Aslan’ın gönderdiği e-posta idi. Bu e-postaya 50 yıl önceki ilk sayının fotokopisi de eklenmişti.
Süreli yayınların on yılları aşıp gelenekselleşmesi de TEMA gibi önemli işlevleri olan sivil toplum kuruluşlarının on yılları aşarak yola devam etmesi de beni hep heyecanlandırır. Dünün çeşitli alanlarda konulan taşlarının pek iyi hatırlamayan ülkemizde, bu tür yıl dönümlerinin hatırlanması bana göre çok önemlidir.
İSO dergisinin ilk sayı fotokopisine baktığımda, çıktığı dönemin sorunlarına ışık tutan yazıların yer aldığını gördüm. Ama beni asıl heyecanlandıran derginin “Umumi neşriyat müdürü”nün rahmetli Fasih İnal ağabeyimin olmasıydı. Sonraki yıllarda DÜNYA’da birlikte çalıştığım Fasih Ağabey, “Sorunlara çözüm ararken, çok titiz davranan, bütün detayları ele alan” bir araştırmacı yazardı. O nedenle birçok sektör temsilcisi onun kendi sektörlerinden yetişmiş bir yazar olduğunu düşünürdü.
Fasih Ağabey, derginin ilk sayısındaki “Çıkarken” başlıklı yazısında derginin hangi temeller üzerine kurulduğunu anlatırken şöyle diyordu: “Hemen belirtmeliyim ki, İSTANBUL SANAYİ ODASI DERGİSİ yayın hayatına atılırken ilim ve iş alemindeki kimselerin yardımına muhtaçtır ve bunun için de dergimize gönderilecek yazıları yayınlamayı büyük bir zevk telakki etmekteyiz. Öte yandan dergimizin sanayicinin meseleleri ile yakından ilgileneceğini tekrarlamayı da lüzumsuz addetmeliyiz. Bu sebeple sanayinin problemlerine ait her yazıya sütunlarımızın açık olacağı tabiidir.
Kısaca belirtmek gerekirse bu dergiyi biz çıkarıyoruz ama dergi sizindir. Onun için ne kadar ilgi gösterirseniz derginiz o kadar iyi olacaktır.”
Temeli doğrudan sanayiciler okurları ile interaktif olarak atılan ve o sinerjiyle süren dergi, mayıs sayısıyla ‘altın’ yılını tamamlayıp, 'platin' yılları için yola devam ediyor...
TEMA Genel Müdürü Deniz Ataç, mektubunda başarılarının kurucularına bağlı olduğunu belirtirken, “TEMA bugün yarım milyondan fazla insanın gönüllü olarak destek verdiği bir hareketin öncüsü oldu. Toprak Dedemiz Hayrettin Karaca’nın ve Yaprak Dedemiz A. Nihat Gökyiğit’in öncüsü olduğu bu yolda, gönüllülerimizin ve bağışçılarımızın desteği sayesinde kararlılıkla yürüyoruz” açıklamasını yapıyor.
İSO dergisinin 50. yaşını ve TEMA Vakfının 22. yaşını kutlarken, başarılarının sürekliliğini dilerim. İyi ki varlar/var olmaya devam ediyorlar...