Toplantının hemen başında Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, “Tekstil sizin için ne anlama geliyor?” diye sordu. Ucuz işgücü, zorlu çalışma şartları, çevre kirliliği, kalite, markalaşamamak, katma değer yaratamamak, nanoteknoloji gibi farklı cevaplar verdik bu soruya. Ömer Yüngül’ün yorumu ise oldukça netti: “Tekstil artık bildiğimiz gibi değil.”
Teknolojide yaşanan gelişmelerin sektörler arasındaki sınırları ortadan kaldırdığını; eskiden yan yana düşünemediğimiz sektörlerin bugün bir arada çalıştığını görüyoruz. Geleceğin dünyasında iş birliğinin hızla önem kazandığına, sektörlerin iç içe geçtiğine şahit oluyoruz. Ömer Yüngül’ün dediği gibi tekstil sektörü de gelecekte katma değer yaratacak en kritik sektörlerden biri olacak.
Zorlu Holding de, bu dönüşümü öngörerek, inovatif ve teknolojik yeniliklerden beslenen daha iyi bir gelecek hayalini gerçeğe dönüştürmek üzere hayata geçirdiği “Akıllı Hayat 2030” vizyonu doğrultusunda, tekstil sektöründe gerçekleştirdiği yatırımlar ile geleceğin akıllı tekstil dünyasını hazırlıyor.
Holding, Zorlu Tekstil’de başlattığı döngüsel ekonomi tabanlı akıllı dönüşümle, 2030’da dünya üzerinde 3 trilyon dolara ulaşacağı öngörülen akıllı tekstil pazarına odaklanmış durumda. Zorlu Tekstil Grubu, halihazırda cirosunun yüzde 20’sini oluşturan akıllı tekstilin, cirodaki payını 2025 yılında yüzde 50’ye yükseltmeyi hedefliyor.
Küresel akıllı tekstil pazarı 160 milyar dolara koşuyor
Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül’ün bu dönüşüme yönelik yorumları şöyle: “Silikon Vadisi’ni ve daha başka merkezleri sıkı takip ediyoruz. Hatta burada bir şirketimiz de var. Buralarda edindiğimiz izlenimler çok büyük bir dönüşümün tüm sektörleri baştan başa değiştireceğini gösteriyor. Bu yeni dünyada artık tek tek sektörler değil, disiplinler arası çalışma, malzeme bilimi ve teknolojinin birlikteliğinde, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üreten yeni nesil bir ekonomi olacak. Özellikle tekstilin bu konuda çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Çünkü tekstil iletken kumaşlardan teknik tekstile, giyilebilir teknolojiden enerjiye, güvenlikten sağlık endüstrisine kadar her alanla ortak kesişim kümeleri oluşturan çözümlerin merkezinde. Son 5 yıldır yapmış olduğumuz araştırmalar gösteriyor ki gelecek akıllı tekstil ürünlerinde. 2008-2009 global ekonomik krizinden önce 60 milyar dolar civarında olan küresel akıllı tekstil pazarı 2015’te 90 milyar dolar civarında iken bugün 160 milyar dolara koşuyor. Çin, ABD ve Almanya’nın sürükleyici gücü oluşturduğu bu pazarda ülke olarak geçen yıl 1,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Fakat pazarın potansiyelini ve kaydettiği gelişimi düşündüğümüzde bu konuda daha gidebileceğimiz çok yol var. Sürdürülebilirliği bir iş yapış biçimi olarak ele alan ve teknolojiden beslenen yenilikçi bir grup olarak Silikon Vadisi’nden aldığımız ilham ve yaptığımız araştırmalar neticesinde akıllı tekstile uzun süredir yaptığımız yatırımları arttırarak sürdüreceğiz.”
Dünya devlerinin tercih ettiği inovatif iş ortağıyız
Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necati Altın ise Zorlu Tekstil’in başlattığı akıllı dönüşüm ile 2025’e kadar cironun 2 kat artmasını hedeflediklerini ifade ediyor.
İş yapış biçimi haline getirdikleri sürdürülebilirliği, tesis ve fabrikalardan iş süreçlerine, ürün ve çözümlere kadar her alanda 360 derecelik bir anlayışla tüm grup şirketlerine yaygınlaştırdıklarını ifade eden Altın, “Bu dönüşümün bir yansıması olarak hiç de kolay olmayan küresel ekonomik koşullara rağmen dünya devlerinin tercih ettiği inovatif iş ortağıyız. Bugün Zorlu Holding Tekstil Grubu olarak Avrupa’nın en büyük entegre polyester iplik üreticisi Korteks ve ev tekstili üretiminde global liderlerden biri olan Zorluteks başta olmak üzere 12 şirketimizle Türkiye’nin tekstilde en büyük gruplarından ve ihracatçılarından biriyiz” diyor. Altın, Türkiye’nin katma değerli üretimin şifrelerini aradığı bir dönemde asıl katma değerin inovasyonda olduğunu, bunun yolunun da tüketici deneyimine odaklanmaktan geçtiğini vurguluyor.
Geleceği hazırlayan inovatif ürünler
● Reborn nevresim: Pamuk ve Tencel ipliklerin geri dönüştürülmesiyle elde ediliyor.
● Reborn perde: Pet şişe ve geri dönüşümlü polyester iplikler ile üretiliyor.
● Medikal tekstiller: Yüksek yüzey gerginliği ile kolay ıslanmayan ve kirlenmeyen, hijyen ortamlarda kullanılmak üzere tasarlanmış teknik kumaşlar.
● UV resistant tente: Özel teknolojisi ile tente, branda, bahçe mobilyası gibi dış ortam tekstilleri güneş ışınlarına maruz kaldığında bile, mukavemetini koruyor.
● Cut resistant eldiven: Kesik, sıyrık kaynaklı iş kazalarını engelliyor.
● Şarj edilebilen LED’li perde: Tekstil ürünlerine elektronik işlevsellik kazandıran mobil uygulamayla led ışığı farklı modlarda ayarlanabiliyor.
● Kendini temizleyen stor ve kumaş perde: Özel bir teknoloji sayesinde perde üzerinde oluşan lekeler gün ışığı veya ortam ışığı ile temizleniyor.
● Ion Therapy: Bu nevresim takımı negatif iyonlarla kullanıcılara pozitif uyku deneyimi sunuyor.
Hedef, akıllı tekstil cirosunun 2019 sonunda 140 milyon dolara çıkması
Dünyada 160 milyar dolara ulaşan akıllı tekstil pazarının, 2025 yılında 475 milyar dolara, 2030’da ise 3 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor.
Dünya tekstil ihracatında teknik tekstilin payı yüzde 32.4 oranında. Çin yüzde 25 ile önemli bir oyuncu. Almanya’da bu oran yüzde 8.8; ABD’de yüzde 8.1. Türkiye ise bu pazardan yüzde 1.6 oranında pay alıyor.
“Döngüsel ekonomi, geri dönüşüm”, “İletken tekstil yüzeyleri” ve ”Karbon dokuma-kompozit teknolojileri” olmak üzere üç ana trend üzerinde şekillenen akıllı tekstil pazarı, moda, giysi ve tekstil sektörlerinin nano malzeme ve kaplama teknikleriyle buluşmasının ardından, teknolojinin de tekstille bir arada kullanılabilmesiyle birlikte, yeni ama güçlenerek büyüyen bir pazar olarak ön plana çıkıyor.
Sağlık, bakım, spor ve korunma, otomotiv ve ulaştırma, ev tekstili ve askeri uygulamalar ise akıllı tekstilin en görünür olduğu alanlar arasında. Akıllı tekstil, Zorlu Tekstil Grubu’nun cirosunun yüzde 20’sini oluşturuyor. Hedef bu oranın 2025 yılında yüzde 50’ye yükselmesi.
Necat Altın, Zorlu Tekstil Grubu’nun büyüme planlarında teknik tekstilin ve otomotiv sektörünün ağırlığının artıracağını belirtiyor. Otomotivde dünya markaları ile çalışan grup, yaklaşık 5 bin ton otomotiv ipliği ihracatı ile, Avrupa’daki tüketimin yüzde 15’ini tek başına karşılıyor.