Teknolojide geri kalan en ünlü marka (Kodak) bile yok oluyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Fotoğraf makinesi, fotoğraf malzemesi denilince akla sadece Kodak markası gelirdi. İşte bu, dünyanın en büyük markası 6.7 milyar dolar borç nedeniyle iflas ediyor.

Taşınabilir fotoğraf makinesini 1888 yılında George Eastman isimli bir Amerikalı üretti. 1892 yılında Amerika'da Eastman Kodak şirketini kurdu.

Fotoğraf makinesi, fotoğraf filmi, fotoğraf kağıdı denilince ilk akla gelen marka Kodak idi.

Ne zamana kadar? Dijital teknoloji gelişinceye ve fotoğraflar filmsiz olarak cipslere yüklenmeye başlanıncaya kadar.

Teknoloji değişimine Kodak da ayak uydurmaya çalıştı. Dijital teknolojide fotoğraf makineleri üretti. Dijital teknolojide çekilen fotoğraflar için baskı, sarf malzemeleri üretti ama teknolojideki değişim hızını yakalayamadı.

Daha sonra piyasaya girenler teknolojiyi yakalayarak öne geçti.

En son bilgilere göre, 2010 yılında şirketin cirosu 7.1 milyar dolar idi. Ciro rakamı yüksek ama şirket zarar ediyor. Yıllık zararı 700 milyon dolara ulaşmış. Bu nedenle özkaynağını yemiş. Özkaynağı 1 milyar dolar negatif. Varlık toplamı 6.2 milyar dolar borçlarını karşılayamadığından iflas durumunda. 18 bin çalışanı işsiz kalıyor.

Bu gelişmeden bizim alacağımız çok dersler var. Hem iç piyasada hem küresel piyasada bir firma "Marka" olmasına, piyasa lideri olmasına güvenerek gelişmelerin gerisinde kalır ise batıyor.

Günümüzde her konuda teknoloji markayı ve üretimi koşturuyor. Teknoloji ise araştırma ve geliştirmeye dayanıyor. Bunu yapmayanlar, yeni teknolojiye dayalı ürün çıkaramayanlar kaybediyor.

Bu her ürün gamında her teknoloji düzeyinde örnek alınması gereken bir gelişmedir. İplikten dokumaya, nalı üretmekten pazarlamaya, tüketiciye ulaşmaktan tüketici memnuniyetine her zincirde teknoloji faktörü önem kazandı.

Türkiye örneğini ele alalım. Bizim en önemli markamız Türk Kahvesi idi… Bırakınız dış pazarı iç pazarda kahve teknolojisinde, pazarlamasında o kadar hızlı değişim oluyor ki, "Benim dükkanımım ismi var…Herkes benden başka yerden kahve satın almaz" diyerek gelişmelere seyirci kalmak mümkün değil.

Kodak'ın 6x9'luk filmleri, 36'lık filmleri, körüklü ve kutu fotoğraf makineleri artık antika  olacak.

Bundan sonra Kodak markasını yaşatmak mümkün mü, Kodak firması ayağa kalkar mı? Gelişmeleri izleyenler bunun mümkün olamayacağını söylüyorlar.

Tüm yazılarını göster