Teknoloji pazarı çok hızlı büyüyor (Ama pazarda yerki ürün payı giderek

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

GfK  Grubunun yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, Tüketici teknolojisi pazarı 2010 yılının tamamında da 2009'a göre de yüzde 19,4 artışla, 17,5 milyar TL .( Yaklaşık 9 milyar euro'ya) ulaşmış

Aynı kuruluşun AB pazarı için yaptığı araştırma 2010 yılının tamamında AB pazarında  büyümenin   yüzde 2.1 oranında kaldığını, toplam pazar büyüklüğünün  187 milyar euroya ulaştığını gösteriyor.

Demek ki bizim pazarımız AB pazarının yüzde 5'i dolayında bir büyüklüğe sahip ama hızlı büyüyen, hem de çok hızlı büyüyen bir pazar.

GfK Türkiye, 1987 yılından bu yana pazar araştırmaları konusunda faaliyet gösteren bir araştırma kuruluşu.  Avrupa'nın 4.üncü büyük araştırma grubu olan çokuluslu GfK Grubu'nun Türkiye ayağı olarak araştırmalar yapıyor.

GfK Temax endeksi ile Türkiye'de teknoloji pazarındaki gelişmeler izleniyor. Ve de bulgular küresel bazda  yayınlanıyor.

GfK Temax Türkiye''nin ,''görüntüleme, Telekom, bilgi teknolojileri, ofis ekipmanları, küçük ev aletleri ve beyaz eşya sektörleri''ni içine alan tüketici teknolojisi ürünleri araştırmasına göre, tüketici teknolojisi pazarı 2010 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 16,7 artarak, 4,8 milyar TL değerine ulaştı.. Bu toplam değer, tüketici teknolojisi ürünleri pazarının 2009 ekonomik krizin neden olduğu hasarı telafi ettiğini ortaya koydu.

Araştırma sonuçlarına göre yılın bütününde, toplam teknoloji pazarının büyüklüğü 2009 yılında 14.6 milyar TL. iken, 2010 yılında  17.5 milyar TL.ya yükseldi.

 2010 Yılının tamamında , tüketici elektroniği pazarı 2.5 milyar TL görüntüleme araçları pazarı 347 milyon TL.,büyük beyaz eşya pazarı 5.3 milyar TL. küçük elektrikli ev aletleri pazarı 1.6 milyar TL.,bilgi teknolojileri pazarı  3.2 milyar TL.,Telekom pazarı 4.2 milyar TL oldu.

Dikkat edilir ise toplam 17.5 milyar TL'lık pazarda yerli üretim ağırlıklı büyük beyaz eşyanın payı 5.3 milyar TL. Televizyonun içinde bulunduğu tüketici elektroniğinin payı 2.5 milyar TL diğer ürünlerin hemen tamamı ithal ürünler.

Araştırmada 2010 yılının son çeyreğindeki gelişmeler sergileniyor.

Araştırmaya göre 2010 yılının son çeyreğinde en yüksek büyüme oranı Telekom sektöründe görüldü.2009'un son çeyreğine kıyasla yüzde 32,6 oranında büyüyen sektör, 1,2 milyar TL satış cirosuna ulaştı. Söz konusu dönemde akıllı telefonlara olan talep devam etti. Çeyrek dönem karşılaştırmasında dokunmatik ekrana sahip model satışlarının iki katına çıktığı görüldü.

Görüntüleme sektörü de yüzde 27,4 büyüyerek 79 milyon TL değerini elde etti. Dijital fotoğraf makineleri çift haneli büyüme göstererek iyi bir çeyrek dönem geçirdi. Bu durumun tam tersi biçimde, dijital fotoğraf çerçevelerinin satış cirosu 2009 yılına kıyasla düşüş gösterdi.

2010 yılının sonunda, tüketicilerin tercihleri daha yüksek megapiksel değerli modellerden yana oldu. SLR (Profesyonel) fotoğraf makinelerine olan talep de dikkat çekici bir oranda artış gösterdi.

Geçen yılın son çeyreğinde tüketici elektroniği sektörü en fazla büyüyen üçüncü sektör oldu. Yüzde 25 büyüme oranıyla 741 milyon TL ciro elde edildi. Sktöre en büyük katkının yine düz ekran televizyon grubundan (Plazma TV, LCD TV, LED TV) geldiği görüldü. Navigasyon ürün grubu pozitif büyüme sergileyen diğer bir kategori oldu. En yüksek büyüme değeri navigasyon kategorisine ait iken televizyon grubu onu takip etti.

Küçük Ev Aletleri sektörü de çeyrek bazlı karşılaştırmada yüzde 15,8 büyüyerek 446 milyon TL değerini elde etti. Bu büyüme oranı, pazar büyümesinin altında kalmış olsa da, son üç yılın en yüksek değeri oldu. En yüksek büyüme oranı, fritöz kategorisinde görülürken, ekmek yapma makinesi cirosunda düşüş görülen tek kategori oldu.

Beyaz Eşya sektörü de yüzde 8.3 büyüyerek, yılı 1,4 milyar TL değer elde ederek kapattı. Tüketici teknolojisi ürünleri pazarına en yüksek katkı bu sektörden geldi.

Sektör içinde en etkileyici büyüme oranını çamaşır makinesi kategorisi gerçekleştirdi. Bulaşık makineleri ve buzdolapları, çamaşır makinesi kategorisini takip eden diğer kategoriler oldu.

Öte yandan Bilgi teknolojileri (IT) pazarı 2010 son çeyreğinde yüzde 7,7 büyüyerek 889 milyon TL değerini elde etti ve en az büyüyen sektörü oldu. 2010'un son çeyrek döneminde dizüstü bilgisayar pazarı rekor kırdı.

Çok fonksiyonlu cihazlar ve yazıcılardan oluşan ofis ekipmanları sektörü 2010 dördüncü çeyrekte 58 milyon TL değeri ile 2009 son çeyrek seviyesini korudu .

Bu bulguları nasıl değerlendireceğiz?

-Türk halkı teknolojiye meraklı, Teknoloji pazarı çok hızlı büyüyor. Sevinelim.

-Ama bu pazardaki ürünlerin çok azını biz üretebiliyoruz. Bizim ürettiğimiz beyaz eşya, televizyon ve küçük elektrikli ev aletleri pazarında bile pazar ithal malların hakimiyetine giriyor.

Diyoruz ki gelecek teknolojidir. İyi de, büyüyen iç pazar bize bir fırsat yaratıyor. Bu fırsatı değerlendirecek politikaları kim belirleyecek, kim uygulayacak ?

Tüm yazılarını göster