Tatil sonrası olumlu hava

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım

Yurt içi piyasalar bayram tatili nedeniyle kapalıydı. Bu sırada, ABD’de bütçe ve borç tavanı görüşmelerinde geçici bir çözüm bulundu. Bu bulunan geçici çözüm küresel piyasaları olumlu etkiledi. Durumu bir örnekle açıklamak gerekirse, küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksi 1744 civarına yükselirken, Asya borsaları beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Bayram tatili sonrasında yurt içi piyasaların da yurtdışında yaşanan bu olumlu ortamdan etkilenebileceğini tahmin ediyoruz.

Bulunan geçici çözüm kadar, FED'in bütçe görüşmelerinin de piyasalara etkisi olduğunu söyleyebiliriz. FED’in bütçe görüşmeleri nedeniyle ABD hükümetinin sınırlı faaliyette bulunduğu 16 günlük sürenin, ekonomi üzerindeki etkisini görmek isteyeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle de varlık alımlarında azaltmaya daha geç başlayacağı tahmin ediliyor. Bazı anketlere göre ise piyasa beklentisi Mart 2014’e ertelenmiş durumda.

Bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerinin öneminin  ise yine bu sebeple oldukça arttığını söyleyebiliriz.. Buradan gelebilecek güçlü bir veri, varlık alımlarında azaltmaya başlama zamanlanmasının Ocak 2014 gibi bir tarihe yani erkene çekilebileceği yönünde beklenti oluşturabilir.

Tüm yazılarını göster