Tasarruf eğilimi artacak yerde azalıyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Şubat ayı sonu göstergelerine göre, yılbaşından şubat sonuna 2 ayda halkın finansal araçlara bağlanan tasarrufları artmadı. Yüzde 1.62 oranında azaldı.

Bankalardaki TL mevduatta 2 ayda yüzde 1.90 oranında azalma var.

Halkın yatırım fonlarındaki birikimlerindeki azalma yüzde 4.55 oranında.

Hisse senedine bağlı tasarruflar yüzde 10.57 oranında azaldı.

Tasarrufa büyük katkı yapması beklenen bireysel emeklilik hesaplarındaki artış sadece yüzde 2.72 oranında.

Birikim artışı döviz mevduatına yönelmiş durumda. İlk 2 ayda döviz mevduat hesaplarındaki döviz karşılığı 124 milyar dolardan 131 milyar dolara yükseldi. Yüzde 5.72 oranında arttı.

Halkımızın, mevduat bono, tahvil, hisse senedi, fon, bireysel emeklilik sistemi gibi değişik finansal araçlara bağladıkları birikimleri, milli gelirdeki, ekonomideki büyüme kadar artmıyor.

Halkın birikimlerinin dolar olarak milli gelire oranı 2007 yılında yüzde 67 iken, 2013 yılı sonunda yüzde 61’e geriledi.

İşte bunun için ekonomi yönetimi, ülkede tasarruf oranının artırılmasına çalışıyor.

Tasarruf oranı 2013 yılında yüzde 12.5 oldu. Bunun anlamı şudur. Halkımız 2013 Yılında milli gelirin sadece 12.5’unu tasarrufa ayırdı. Kalan 87.5’u tüketime ve yatırıma yetmediğinden dışarıdan borçlandık. Cari açığımız (döviz açığımız) büyüdü.

Tasarruf oranının en az milli gelirin yüzde 20’si büyüklüğünde olması gerekiyor. Çünkü ekonominin çarkının dönebilmesi için her yıl en az milli gelirin yüzde 20’si dolayında yatırım yapmamız şart.

İşte bunun için tasarruf oranımızı yükseltmeye çalışıyoruz.

Hükümet tasarruf oranını artırma arayışında tüketimi frenlemek için, ekonomiyi yavaşlatmayı göze aldı.

Ne var ki, halkın finansal araçlara bağladığı birikimlerde artış görülmüyor. Özellikle banka mevduatında yılın ilk 2 ayındaki gerileme önemli.

Faiz ve getiri tek başına tasarrufların artmasını sağlamaz ama tasarruf yapacaklar için ana paranın erimemesi, enflasyonu aşacak bir net faiz ve getiri önem taşır.

2014 yılının ilk 2 ayında finansal yatırım araçlarının getirileri, faizleri enflasyonun gerisinde kaldı.

Bonoya, 3 ay vadeli mevduat hesabına, hisse senedi fonuna yatırılan birikimlerin faizleri ve getirileri enflasyona yenildi.

İlk 2 ayda fiyatı dalgalanmasına rağmen en fazla getiriyi altın, daha sonra da döviz mevduat hesaplarındaki birikimler sağladı.

Finansal araçların getirisinin düşüklüğü, halkı biriktirmek yerine para harcamaya yöneltiyor. Birikimi olanlar ise finansal araçlar yerine birikimlerini konut yatırımlarına bağlıyor.

Tüm yazılarını göster