Tarıma makine ve ekipman desteği sona eriyor...

Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN aey@dunya.com

Geçen perşembe yazdığımız "Tarım makinecilerini "devlet desteği" batıracak!..." başlıklı yazımıza değişik kesimlerden yorum, katkı ve açıklamalar geldi.

Bazı okurlar yanlış anlamış. Söz konusu yazıda "makine ve ekipman alımına yüzde 50 hibe desteği verilmesin" gibi bir görüş yok. Bu desteğin her çiftçiye veriliyor gibi sunulması ve destek almak umudu ile çiftçilerin makine ve ekipman alımını durdurması sonucu binlerce imalatçının ve yan sektörünün iflas noktasına gelmesini eleştirdik. (Yazıyı 7.8.2008 tarihli DÜNYA Gazetesi'nde veya ten okuyabilirsiniz.)

Kaldı ki Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan gelen açıklama da bunu doğruluyor. Aşağıda okuyacağınız açıklamadan da anlaşılacağı gibi, 3 milyonu aşkın kayıtlı çiftçiden geçen yıl sadece 2994 çiftçi bu destekten yararlanabilmiş.

Yazıya ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gönderdiği açıklama şöyle:

Sayın Ali Ekber Yıldırım,

Dünya Gazetesi Yazarı

07.08.2008 tarihli Dünya Gazetesi'nde "Tarım makinecilerini "devlet desteği" batıracak!.." başlıklı bir yazınız yayınlanmıştır. Yazınızla ilgili olarak bakanlığımızca aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği ortaya çıkmıştır. Açıklamayı dikkatinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

"Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı'nda makine ve ekipman alımlarının desteklenmesine 2007 yılında başlanmıştır. Program kapsamında balyalama ve silaj makinesi, basınçlı sulama sistemleri, işlemesiz tarım makineleri ve soğuk hava tesisatlı taşıma aracına toplam 42.054.000 YTL'lik hibe desteği verilmiştir. Bu desteklerden 2994 çiftçimiz yararlanmıştır.

2008 yılında da devam eden programda 17 kalem tarım makinesi destekleme kapsamına alınmıştır. Bu destekten yaralanmak isteyen çiftçiler, illerde tarım il müdürlüklerine müracaatta bulunmalıdır. Programa başvurmak için, hibe başvuru formu Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi'ne uygun olarak doldurarak basınçlı sulama sistemleri hariç olmak şartıyla 16 kalemde yeterli olmaktadır. Basınçlı sulama sistemlerinde, sulamanın gereği olan her tarla için kroki, yerleşim planı ve bunlara göre hazırlanmış malzeme metrajı başvuru ekinde verilmelidir. Dolaylısıyla makine ve ekipman alımları için çiftçimizden herhangi bir proje hazırlanması istenmemektedir.

2008 yılı makine ve ekipman alımı programına yönelik olarak illere tahsis edilen bütçe mayıs-ağustos ayları içinde 4 ayda kullanılması öngörülmüş, çalışmalar bu yönde devam etmektedir. Bu çerçevede 2008 yılı Mayıs-Haziran ayları makine ve ekipman desteklemesinde İzmir'de 56, Gaziantep'te 27 ve Manisa'da ise 79 çiftçimiz bu desteğe hak kazanmıştır. Temmuz ayı değerlendirmesi ile ağustos ayı başvuruları devam etmektedir.

Bakanlığımızın hibe desteği çerçevesinde verdiği makine ve ekipmanların isimleri tebliğde belirtilen 17 kalem ekipmandır. Bakanlıkça makine ve ekipmanlara verilen desteklemelerin, bunların üretici ve satışını yapan herkesime ticari anlamda bir hareketlilik getirdiği mutlak gerçektir.

2008 yılı için ülke genelinde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı için 180.000.000YTL ayrılmış olup, bunun 63.250.000YTL'si makine ve ekipmanlar için kullanılacaktır."

Bakanlığın açıklamasından makine ve ekipman desteğinin ağustosta sona ereceği anlaşılıyor. Makine ve ekipman imalatçıları derin bir nefes alacaklar.

Bu arada Balıkesir Tarım İl Müdürü Ruknettin Ceyhun aradı. Balıkesir'de makine ve ekipman desteği kapsamında 187 çiftçiye toplam 375 bin YTL hibe desteği verdiklerini söyledi. Ceyhun, yüksek bedelli alımlarda yüzde 50 yerine yüzde 35-40 hibe vererek daha çok çiftçinin yararlanmasını sağladığını söyledi.

Tarım makineleri ve ekipmanları hibe desteği ile ilgili yeni gelişmeler oldukça paylaşmayı sürdüreceğiz.

Tüm yazılarını göster