Tarım ürünü fiyatları enflasyonu artırdı

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Şubat ayında, TÜFE yüzde 1.45, ÜFE yüzde 1.66 arttı.

Yıllık enflasyon TÜFE'de 14 ay sonra yüzde 10.13'le yeniden çift hane olurken, ÜFE'de yüzde 6.82'ye çıktı.

Bu gelişme ekonomide geleceğe ait enflasyon bekleyişine yol açacak, üretici ve tüketici enflasyonun artacağı varsayımına göre pozisyon alacaktır.

Faizlerde yükselme bekleyişi başlayacaktır.

Dar ve sabit gelirliler, hele hele işsizler enflasyondan fazla ölçüde rahatsız olacaktır.

TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 5.01 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti.

Şubat ayında endekste yer alan gruplardan alkollü içecekler ve tütünde yüzde 3.72, lokanta ve otellerde yüzde 1.17, ulaştırmada yüzde 0.42, konutta yüzde 0.39, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.22, haberleşmede yüzde 0.11, eğitimde yüzde 0.02 artış görüldü

Buna karşılık ev eşyasında yüzde 0.11, sağlıkta yüzde 0.20, eğlence ve kültürde yüzde 0.57, giyim ve ayakkabıda yüzde 5.25 gerileme oldu.

Şubat ayında en büyük fiyat artışı tarım ürünlerinde görüldü.Tarımda yüzde 4.04, sanayide yüzde 1.16 artış yaşandı. Yıllık olarak tarımda yüzde 19.73, sanayide yüzde 4.16 artış var.

Tarımdaki fiyat artışlarını olumsuz hava koşullarına bağlayanlar var. Fakat genelde tarım üretimindeki gerilemenin hava şartlarının ötesinde yanlış tarım politikalarından kaynaklandığı da bir gerçek.

Tarım üretimi gerilerken, insanların yaşamlarını sürdürmek için zorunlu gıda harcamaları talebinin artması, tarım ürünlerinde de fiyat artışına yol açıyor.

Uzmanların hesabına göre gıda fiyatlarındaki aylık % 5'lik artış fiyatların yıllık bazda % 9.4'ten % 14.8'e yükselmesine neden oldu.

ÜFE' de tarımdaki fiyat artışının büyüklüğünü ortaya koyuyor. ÜFE aylık artış tarım sektöründe yüzde 4.04, sanayi sektöründe yüzde 1.16 olarak gerçekleşti.

Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,68, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.73 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5.53 artış var.

Merkez Bankası önceden Şubat ayında yüksek enflasyon rakamlarını öngördüklerini belirtmişti ve bu doğrultuda da şu an için düşük faiz stratejisini değiştirmesini beklemiyoruz. Bu doğrultuda, biz de Ekim'de başlayacak ve yılın tamamında 150 baz puan olacak faiz artırımı yönündeki tahminimizi koruyoruz.

Finans çevrelerinin değerlemesine göre vergilerdeki ve gıda fiyatlarındaki artış TÜFE'nin Şubat ayı sonunda ulaştığı yıllık %10.13 oranındaki büyüklüğün 6.6 puanlık bir kısmını oluşturuyor.

Finans çevreleri vergi artışı ile gıda fiyatları artışının etkisinin geçici olduğu varsayımı ile iyimserliklerini koruyor. Ve de yılın son üç aylık döneminde baz etkisi ile enflasyon oranlarının gerileyeceğini ve yılın yüzde 7.50 dolayında bir TÜFE artışı ile sona ereceğini tahmin ediyor.

Gene finans çevrelerinin tahminine göre Merkez bankası yılı 1.50 puan faiz artırımı ile kapatacak.

Tüm yazılarını göster