Tarım alanları azalıyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Türkiye 77 milyon hektar karasal alanıyla Avrupa’da Rusya’nın ardından en geniş karasal alana sahip ülke. Topraklarımızın yüzde 31’i tarım alanı olarak kullanılıyor. Ne var ki birinci ve ikinci sınıf tarım toprağımız yetersiz. 

Topraklarımızın yüzde 6.6’sı her türlü tarıma ve işlemeye elverişli birinci sınıf tarım arazisi. Yüzde 9’u işlemeli tarıma orta elverişli ikinci sınıf tarım toprağı durumunda. Toplamda tarım alanımız az iken değişik nedenlerle olanı da koruyamıyoruz. 
1995-2013 döneminde toplam tarım alanlarının yüzde 11.3’ü azalarak 26.83 milyon hektardan 23.81 milyon hektara geriledi. 

Verimli bazı tarım arazileri tarım dışı amaçlarla kullanılıyor. Buna karşılık orman ve mera olarak kullanılması gereken 6 milyon hektar kadar arazide ise işlemeli tarım yapılıyor. 

Tarım alanlarının şehirleşmeye ve sanayi tesislerine dönüştürülmesi tarım alanlarının azalmasına yol açıyor. 

Tarım alanlarının amaç dışı kullanımında ilk sırayı sanayi alıyor. Sanayiyi, konut, turizm, madencilik ve ulaştırma amaçlı kullanımlar izliyor. Sanayi tesisleri çoğunlukla verimli araziler üzerinde kuruluyor. 

• Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin ekilen alan 1995-2013 döneminde, yüzde 15 oranında, 
• Nadas alanları yüzde 19 oranında, 
• Sebze alanları yüzde 14 oranında azaldı, küçüldü. 
• Sadece meyve, içecek ve baharat bitkileri alanları ise yüzde 28 oranında genişledi. Toplam tarım alanımız şimdilerde 24 milyon hektar. 
• Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ekilen alanı toplam yüzde 65.5’i, 
• Meyveler, içecek ve baharat bitkileri alanı toplam %13.5’i, 
• Sebze bahçeleri alanı toplam yüzde 3.5’i, 
• Nadasa bırakılan alan toplam yüzde 17.5’i büyüklüğünde. Meyvecilik için kullanılan tarım alanı genişliyor.. Özellikle zeytin üretiminde önemli artış var. 

Ne var ki, meyve ve sebzedeki üretim artışı, ekonomik örgütlenme yetersizliği ve güçsüzlüğü nedeniyle yeterince değerlendirilemiyor.

Tüm yazılarını göster