Tarihi zirveler yeniden görülecek mi?

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Eda Yücedağ / Yatırım Finansman

Geçen haftanın piyasalara etki eden ilk önemli olayı Türkiye'nin en büyük halka arzı olarak tarihe geçen Halkbank'ın ikincil halka arzı idi. Halka arza katılma amaçlı portföy ayarlamaları sebebiyle diğer hisselerde baskı yaratan bu durum ve Ortadoğu kaynaklı risklerin de devam ediyor olması IMKB deki düşüşün nedenlerinden olarak sayılabilir. Özellikle Perşembe günü bizzat NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen tarafından yapılan, Türkiye'nin Suriye sınırına konuşlandırılacak Patriot füzeleri için NATO'ya resmi başvuru yaptığı açıklaması piyasaya sert satışlar gelmesine sebep oldu.  Patriotların Türkiye tarafından ambargo ya da saldırı için değil, sadece savunma amaçlı kullanılacağına, Nato'nun sınırdaki krizde gerilimi azaltmaya katkıda bulunacağına vurgu yapılmasına rağmen piyasada tedirginliğin yaşanması engellenemedi ve gün içinde görülen en yüksek seviyeden 1000 puanlık bir düşüş gerçekleşti.
Bu hafta İMKB'de tepki hareketlerinin devamı destekleniyor. Geçtiğimiz hafta yurtdışı piyasalardan olumsuz ayrışan ve düzeltme hareketinin etkisinde olan İMKB'de trend desteklerinden tepki alımlarının etkili olduğunu görüyoruz.
Ayrıca haftanın ilk günü yapılan Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısı (Eurogroup) sonucu ortaya çıkan Yunanistan'ı rahatlatıcı tedbirler ve açıklamalar yurtdışı ve iç piyasalardaki olumlu havanın sürmesine sebep olacaktır. Anlaşmaya göre özetle, Yunanistan'ın kredi faizleri düşürülerek borcun vadesi uzatılacak. Bu açıklamalar aynı zamanda İspanya ve İtalya'nın durumu için de iyimser beklentilerin oluşmasına neden olabilecektir. 
Bütün bu olumlu açıklamaların ve iyimser beklentilerin yanında bu hafta içinde ABD de açıklanacak önemli veriler de piyasalara etki edebilecektir ancak genel olarak noele kadar piyasalarda çok ciddi hareketlerin yaşanmayacağı daha sakin ve görece olumlu bir dönem beklenebilir.
İMKB 100'e teknik olarak baktığımızda ise kısa vadeli düzeltme hareketlerine rağmen uzun vadeli yükseliş trendinin korunduğunu görüyoruz. Son 3 gündür etkili olan tepki yükselişlerinin kısa vadeli dirençleri olarak takip edilecek seviyeler 72.500 ve 73.300 olarak izlenebilir. Endekste yükseliş trendinin devamı açısından not artırım haberi sonrası gördüğümüz 73.300 zirvesinin artan işlem hacmi ile geçilmesi büyük öenm taşımaktadır. Aksi halde endekste tekrar kar satışlarını görebiliriz. Endekste yaşanabilecek geri çekilmelerde ise trend desteği konumunda olan 70.500 seviyesi ilk destek olarak izlenebilir. Olası geri çekilmelerde bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece satışlar düzeltme olarak algılanacaktır. Bu nedenle 70.500 seviyesinin üzerinde mevcut pozisyonlar korunabilir. Ancak bu seviyenin altındaki kapanışlarda endekste baskı artabileceğinden pozisyonları azaltmak yararlı olabilecektir.

Tüm yazılarını göster