Tapering gölgesinden yükseliş?

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Göksel TEKİNER

YATIRIM FİNANSMAN

2014 öncesindeki son viraj olan Aralık ayı arifesinde olduğumuz bugünlerde küresel piyasalarda gözler FED’de olmaya devam ediyor. Önceki hafta FED Başkan adayı Yellen’ın güvercin tonlu konuşması sonrasında yakalanan olumlu hava etkisini koruyor. Geçen hafta açıklanan FED tutanaklarında kısmen daha şahince ifadelerin yer bulmasına rağmen piyasalarda ciddi bir bozulma görülmüyor. Yakalanan bu olumlu hava ile Dax ve Dow Jones endekslerinde yükseliş trendi 7 haftadır tarihi en yükseklerinden kesintisiz sürerken, Nasdaq endeksi de 13 yıl aradan sonra ilk kez 4000 seviyesini bu hafta test etti.

ABD’nin tahvil azalttım sürecinin 2014’e kayma beklentisi hisse senedi piyasalarında yükseliş trendini destekleyen unsur olurken, Euro/Dolar paritesinden 1,3577’e kadar yükseliş yaşandı. Ancak son günlerde bu seviyelerde dirençle karşılaşan paritede yükseliş hareketinin tekrar ivme kazanabilmesi için 1,3577 geçilmeli. Aksi halde ABD Dolar’ın önümüzdeki günlerde tekrar güçlendiğini görebiliriz.

Piyasalar tarafından yakından takip edilen diğer bir yatırım enstrümanı Altın son dönemlerin en kötü performansını gösteriyor. Ons’u 1227$’a kadar geri çekilen Altın fiyatlarında kısa vadeli göstergelerin aşırı satım (destek) seviyelerine gelmiş olması teknik açıdan tepki hareketlerinin oluşabileceğini gösteriyor. Ancak yükseliş denemelerinin şimdilik tepki boyutunda kalabileceğini düşünüyoruz. Olası tepki hareketlerinin güçlenmesi için ilk etapta 1255$ ara direnci geçilmeli. Bu seviyenin geçilmesi sonrasında ise 1325$’a kadar yükseliş devamı beklenebilir.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda ise küresel borsalarda süren yükseliş trendinin BIST100 endeksine olumlu yansıdığını görüyoruz. ABD’de tahvil azaltım sürecinin 2014 yılına kayması endeksi 70.800 seviyelerinden 77.000’e kadar taşırken, bu hafta başında İran ile ilgili gelen haber de endeksteki yükselişi destekleyen diğer bir unsur oldu. Nükleer görüşmelerde 6 aylık geçici bir anlaşmaya varılmış olması küresel piyasalarda risk iştahını yükseltti. İran ile iş yapan Gubre ve Tuprs gibi hisselerde hızlı yükselişler yaşanırken, Brent petrol fiyatları da 108$ seviyesine kadar sert geri çekildi. Ancak gevşeme sınırlı kaldı ve Cuma kapanışına fiyatlar geri döndü.

Piyasalarda önümüzdeki dönemde Noel rallisi olarak adlandırılan yükseliş hareketinin de etkisi ile Aralık ayı ortasına kadar yükseliş trendlerinin korunmasını beklemekle birlikte, ABD’den gelecek verilerin öneminin biraz daha artacağını düşünüyoruz. Özellikle Kasım ayı için 57.1 olarak açıklanan öncü bileşik PMI verisi ile yapılan analizler haftaya Cuma günü açıklanacak Kasım ayı Tarım-dışı istihdam verisinin 163 bin kişi olması gerektiğini ortaya koyuyor. Şu aşamada söz konusu veriye ilişkin tahminler henüz netleşmiş değil. Eğer tahminler 163 bin ve üzerinde şekillenecek olursa, PMI verisinden hareketle gerçekleşmenin beklentilerin altında kalabileceği düşünülebilir. Bu da gelişmekte olan ülke piyasalarına olumlu yansıyabilir

Tüm yazılarını göster