Ülkemizde sağlık işleri biz vatandaşların iyice aklını karıştırdı. Aile hekimliği, Genel Sağlık Sigortası, hekimler için tam gün yasası derken bir de "Tamamlayıcı Sağlık Sigortası"nı tartışmaya başlıyoruz. Bütün çağdaş ülkelerde uygulanan sistem ülkemizde de uygulanmaya çalışılıyor.
Sağlık denilince akan sular durur. "Önce Sağlık" deriz başka bir şey demeyiz. Sağlık için harcanacak paraya da kimse acımaz. Sağlık sistemi ülkemizde yeniden yapılandırılmaya çalışılıyor. Gelişmiş ülkelerdeki uygulama örneklerini ya aynen alıyor ve uyguluyoruz ya da biraz çarpıtıp bize özgü sentez yapıyoruz. Bu nedenle yürüyen uygulamalar olduğu gibi yürümeyen sistem için de çareler aranıyor. Aile hekimliği denildi, kayıtlar yapıldı. İş yerimde beraber çalıştığım arkadaşım hafif ateşlendi ve en yakın sağlık ocağına götürdük, evinin yakınındaki sağlık ocağına ya da hastanenin aciline gitmemizi önerdiler. İçeride 3 hekim oturup sohbet ediyorlardı, yani işleri bile yokken. Hipokrat yemini de etmişken. Ama Devlet onlara ne dedilerse onu yaptılar belki de.Geçenlerde sağlık ocaklarında yazılan reçetelerin fazlalığından şikayet edildiğini ve devletin bunun önüne geçmek için ilaç adetlerine sınırlama getirdiğini öğrendim. Sağlık işi uzmanlık işi ben bir vatandaş olarak kısa gözlemlerim bunlar.
Parası olana hizmet var, olmayana...
Vatandaş, sağlık sorunu yaşadığında önce aile hekimine sonra da gerekli duyulursa devlet hastanesine gidebiliyor. Buralarda MR için ya da ameliyatlar için günler hatta aylar sonrasına gün verildiğini duyuyorum.
Hastanın parası yoksa bu sıraya girmekten başka çaresi yok. Biraz parası olan SGK ile anlaşmalı sağlık kurumlarına giderek farkını ödeyip sağlık hizmeti alıyor. Parası çok olan ise A sınıfı özel hastanelere gidip bu hizmeti alıyor. Zaten bu kişilerin de muhtemelen sağlık sigortası vardır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ile ilgili çalışma 2005 yılında Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakını Ali Babacan'ın onayı ile kurulan "Tamamlayıcı Sağlık Sigortası İhtisas Komitesi" tarafından başlatılmış. Komite, bir yıl gibi bir sürede çalışmalarını tamamlayarak olumlu görüşlerini rapor olarak teslim etmiş. Üzerinden 5 yıl geçti ses seda yok.
Sigortacılar da kazançlı çıkacak
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası uygulanmaya başlarsa önce Devlet kazanç sağlayacak. Şöyle ki ; SGK, MEDULA sistemi üzerinden belirlenmiş tedavi giderlerinin yüzde 80'ini TSS kapsamındaki SGK ile anlaşmalı kuruluşlara vereceği tahmin ediliyor. Yani şimdiki durumda 100 veriyorsa yüzde 20 bir kazanç elde edecek. Ve Devlet Hastaneleri'ndeki yoğunluk azalarak, hiç parası olmayan ve TSS bile yaptıramayan vatandaşlara da hizmet alma olanağı sağlanmış olacak. 10 milyonun üzerinde bir vatandaşın TSS'yi tercih edeceği tahmin ediliyor. Hal böyle olunca bu sigortayı yapacak olan özel sigorta şirketleri pirim fiyatlarını, risk dağıtıldığı için düşük tutacak. Vatandaş ise küçük primlerle geniş teminatlı bir sağlık hizmeti alabileceği bir ortam yaratılacak. Özel Sağlık Kuruluşlarında hızlı bir artış daha olacak ve ekonomiye istihdama da bir katkı sağlanmış olacak.
Sözün özü gelişmiş ülkelerde başarıyla uygulanan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası" ülkemizde de uygulanmaya başlandığında hem vatandaş, hem Devlet, hem sigorta sektörü, hem de sağlık sektörü kazanmış olacak. Bir taşla 4 kuş vurulmuş olacak.
TSS 21 Ekim'de Sheraton Maslak'ta tartışılacak
Türkiye'de Özel Hastaneciliğin ve Sigorta Sektörünün geleceği olarak görülen Tamamlayıcı Sigorta 21 Ekim Cuma günü saat 09.00 Sheraton Maslak'ta masaya yatırılacak. Toplantıya Kamu otoritesinden, özel sağlık sektöründen, sigorta sektöründen ve yurtdışından önemli konuklar konuşmacı olarak katılacaklar. Sağlık Gönüllüleri Türkiye ve GHC'nin düzenlediği toplantıya Mapfre Genel Sigorta, TSRŞB, OHSAD, Eureko ve Sigortamedia destek veren kuruluşlar.