Tamam mı? Devam mı?

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Süper Lig'de peş peşe oynadığı Fenerbahçe ve Trabzonspor maçlarını kazanarak sükse yapan ancak son maçında Kasımpaşa'ya deplasmanda mağlup olan Sivasspor, 23. haftada sahasında Beşiktaş'ı konuk ediyor. Klasmanda 29 puanla onuncu sırada bulunan kırmızı-beyazlılar, düşme hattının hemen üzerindeki Gaziantepspor ile aralarında yalnızca 4 puan fark olmasından dolayı bu mücadelede kayıp yaşamak istemeyeceklerdir. Öte yandan son haftalarda elindeki 3 puanı rakiplerine ikram etmesiyle taraftarının tepkisini çeken Beşiktaş için de bu karşılaşmanın önemi büyük. Sakatlıklarla daralan kadro yapısı ve geriden gelen takımların oluşturduğu puan baskısı nedeniyle siyah-beyazlılar bulundukları konumda hiç rahat değiller. Üstelik bu maçtan alınacak kötü bir sonuç Beşiktaş'a sezonun kırılma anını yaşatıp hedeflerinden uzaklaşmasına yol açabilir. Taşıdığı bu örtülü anlam sebebiyle yazımıza "Tamam mı? Devam mı?" başlığını uygun gördük. Bu haftadan sonra oynanacak 11 karşılaşmanın olması uzun bir periyot gibi gözükse de şahsi kanaatim Beşiktaş'ın olası bir puan kaybında havlu atmanın eşiğine geleceği yönünde. Takımların son durumlarını irdelediğimizde; Sivasspor'da Murat Akça'nın cezası nedeniyle forma giyemeyecek olduğunu görüyoruz. Kırmızı-beyazlı takımda ayrıca Cerny, Korcan, Sercan, Pedriel, Aatif ve Ümit Kurt'un sakatlıkları söz konusu.

Aatif ve Pedriel'in durumlarının nispeten iyi olduğu ve maç gününe kadar forma giyebilecek duruma gelecekleri öğrenildi. Buna rağmen eksikler nedeniyle Rıza Çalımbay'ın bilhassa defansif kurguyu oluşturmakta zorluk çekebileceği unutulmamalı. Siyah-beyazlılarda eksiklikleriyle sıkıntı yaratan Almeida, Oğuzhan ve Dentinho'nun sakatlıkları devam ediyor. Cenk Gönen ve Necip Uysal da hafta içi antrenmanlarında takımdan ayrı şekilde çalıştılar. İbrahim Toraman'ın cezasının bitmesiyle Samet Aybaba'nın orta alanda alternatif bir futbolcu kazandığı söylenebilir. Tecrübeli çalıştırıcının Sivasspor karşısında farklı bir tandemle oynayıp İbrahim Toraman'ı defansın önüne yerleştirmesi benim için şaşırtıcı olmaz. Erman, Aatif ve Grosicki gibi hareketli forvetlere sahip Sivasspor'a karşı orta alan direnci Beşiktaş açısından epey önemli olacak. Bu haftaya gelene kadar iç sahada 11 maça çıkan kırmızı-beyazlılar 5 galibiyet ve 4 beraberlik alırlarken yalnızca 2 maçta mağlup oldular. (Akhisar Bld. Spor ve Galatasaray maçları) Bu maçlarda rakip filelere 18 gol bırakan Rıza Çalımbay'ın öğrencileri, kalelerinde ise 13 gol gördüler. İç sahadaki 11 maçın 9'unda gol bulmayı başaran Sivasspor'un savunması sıkıntılı Beşiktaş karşısında da gol atması yüksek ihtimal. Beşiktaş ise deplasmanlarda oynadığı 10 maçtan 5 galibiyet alırken, 5 karşılaşmada puan kaybetti. Dış sahada İ.B. Belediyespor ve Gençlerbirliği ile berabere kalan siyah-beyazlılar; Gaziantepspor, Fenerbahçe ve Galatasaray'a mağlup olmuşlardı. Beşiktaş'ın ligdeki son 15 maçında 7 beraberlik, 7 galibiyet ve 1 mağlubiyet almış olmaları enteresan bir istatistik. Samet Aybaba'nın öğrencileri dış saha maçlarında rakip filelere 21 gol gönderdiler, kalelerinde ise 16 gol gördüler. Bu verilerden hareketle karşılaşmada gol sayısının yüksek olacağı öngörülebilir. Bilhassa eksiklerden dolayı Sivasspor'un savunma sıkıntısına düşebileceği göz önüne alındığında karşılaşmada 3 ya da daha fazla gol izleme ihtimalimiz yüksek görünüyor. Sonuca yönelik bir tahminde son haftalardaki görüntüsüyle Beşiktaş'ın işinin hiç kolay olmayacağı söylenebilir. Siyah-beyazlılar Sivas deplasmanında kazanmak istiyorlarsa performans anlamında bir sıçrama yapmak zorundalar.

23.HAFTAYABAKIŞ

Fenerbahçe - Kasımpaşa   

Avrupa mücadelesinin ardından lige dönüş yapan Fenerbahçe, Galatasaray'ı takibini ve iddialı konumunu sürdürmek istiyor. Sarı-lacivertli ekipte Sow'un forma giyecek duruma gelmesinin ardından Sezer dışında önemli bir eksik bulunmuyor. Konuk takım Kasımpaşa'da Matias Fritzler, Halil Çolak, İlhan Eker, Özer Hurmacı, Hüseyin Kala ve Santiago Garcia'nın tedavilerine devam ediliyor. Bu futbolculardan bazıları maça yetişebilir. 10 deplasman maçında 14 gol bulan Kasımpaşa formda gol silahı Kalu Uche ile Fenerbahçe defansını tehdit edecektir. Sarı-lacivertlilerin hücum hattı da Webo ile güçlendi. Karşılıklı gol ihtimalinden bahsedilebilir.

Galatasaray - Orduspor   
Şampiyonlar Ligi'nin ardından evinde Orduspor'u ağırlayacak Galatasaray'da hedef mutlak galibiyet. Sarı-kırmızılılarda Felipe Melo'nun cezası devam ediyor. Kaleci Ufuk geçtiğimiz günlerde elinden ameliyat oldu. Ujfalusi'nin sakatlığı sürüyor. Orduspor'da ise İbrahim Kaş ve Yiğit Gökoğlan'ın sakatlıkları var. Karadeniz temsilcisi yaptığı transferlerin de etkisiyle belirgin bir ivme kazandı. Daha dirençli bir futbol oynayan Orduspor'un maçın belli bölümlerinde Galatasaray'a sıkıntı yaşatma şansı var ancak dış sahada sıkıntılılar. Nihai sonucun sarı-kırmızılılar lehine olmasını bekliyorum.

Gaziantepspor - Bursaspor   
Form anlamında ligin iki iyi takımı kozlarını Kamil Ocak Stadında paylaşacaklar. Ev sahibinde savunmanın önemli ismi Gilles Binya cezalı. Yasin Pehlivan, Orhan Gülle, Serdar Özbayraktar ve Muhammet Demir'in sakatlıkları var. Bursaspor'da Sestak'ın hafif sakatlığı bulunuyor. İyileşen Ferhat Kiraz takımla çalışmalara başladı. Dış sahada 2 maç kaybeden (Galatasaray ve İ.B.B.) yeşil-beyazlılar yine dirençli bir futbol ortaya koyacaklardır ancak Hikmet Karaman'ın eski takımı Gaziantepspor da bu maça ekstra motive olabilir. Kırmızı-siyahlılar içeride, Bursaspor ise deplasmanlarda kolay gol buluyor. Maç gollü geçebilir.

Mersin İdman Yurdu - Trabzonspor   
Kritik durumdaki Mersin İdman Yurdu maçtan puansız ayrıldığı takdirde işini oldukça zorlaştıracak. Trabzonspor da geçtiğimiz hafta alınan mağlubiyet sonrası 27 puanda kaldı. Kıran kırana bir maç bizleri bekliyor. Konuk takımda Giray Kaçar cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Yasin'in hafif sakatlığı var. Mersin İdman Yurdu'nda Nobre, Mehmet Yıldız, Serkan Yanık, Ömer Aysan ve Gosso'nun sakatlıkları bulunuyor. Nobre maça yetiştirilmeye çalışılıyor. Trabzonspor'dan bu maçta bir reaksiyon performansı bekliyorum. Bordo-mavililer ligde bulundukları konumu düzeltme adına maça asılacaklardır.

İ.B. Belediyespor - Eskişehirspor   
26 puanlı İ.B. Belediyespor son dönemde istikrarsız maçlar oynuyor. Metin Depe cezası nedeniyle maçta forma giyemeyecek. Turgay Bahadır ve Vittek sakat. Son maçında Kayserispor'a mağlup olan Eskişehirspor oldukça formsuz bir görüntü çizmişti. Kırmızı-siyahlı takımda Servet ve Mehmet Güven'in sakatlıkları bulunuyor ve bu futbolcuların tedavilerine devam ediliyor. Konuk takımda belirgin bir düşüş göze çarpıyor. Bu durumun futbolculara yapılamayan ödemelerle ilgili olduğuna dair iddialar Eskişehirspor yönetimi tarafından reddedildi. Ersun Yanal takımındaki duraklamayı frenleyemezse Belediyespor deplasmanında 3 puan tehlikeye girecektir.

Elazığspor - Antalyaspor   
Elazığspor son iki maçında sert rakiplerle karşılaştı ve sahadan mağlubiyetle ayrıldı. Ev sahibinde Mustafa Sarp sarı kart cezalısı. Sakatlığı bulunan Sedat Bayrak'ın tedavisine devam ediliyor. Antalyaspor'un da son beş maçında 3 mağlubiyet, 1 beraberlik ve 1 galibiyetle 4 puan toplayabildiğini görüyoruz. Kırmızı-beyazlılarda Hakan Arıkan, Deniz Barış, Mehmet Sedef, Koray ve Ömer Şişmanoğlu'nun sakatlıkları var. Mehmet Sedef ve Koray maça yetişebilir. İki takımın defansif eksikleri maçın gollü geçebileceğini düşündürüyor. Antalyaspor geçtiğimiz hafta sahadan 0-0 beraberlikle ayrıldı ama o maçta kaleci Tomic'in üst düzey performansı vardı.

Kayserispor - Gençlerbirliği   
Ligin çıkıştaki takımlarından Kayserispor haftayı flaş bir galibiyetle kapatmıştı ancak bu maçta eksikler göze batıyor. Sarı-kırmızılılarda Bobo, Riveros ve Cleyton sarı kart cezalısı. Steinsson'un sakatlığı sürüyor. Gençlerbirliği'nde ise Azofeifa devam eden cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Tosic de sarı kart cezalısı. Evinde oynadığı 10 maçta 2 mağlubiyet alan Kayserispor ile 11 dış saha maçında 3 kez yenilen Gençlerbirliği'nin kıran kırana geçmesi beklenen mücadelesi beraberlik seçeneğini akıllara getiriyor. Takımın önemli as oyuncularının eksikliği Kayserispor'u nasıl etkileyecek açıkçası ben de merak ediyorum.

Karabükspor - Akhisar Bld. Spor   
Dört haftadır galibiyete hasret kalan Karabükspor bu karşılaşmaya mutlak üç puan parolasıyla hazırlandı. Karadeniz temsilcisinde Ahmet İlhan cezası, Uğur Uçar da sakatlığı dolayısıyla forma giyemeyecek. Konuk takımda Kenan Özer kart cezalısı. Sani, Uğur ve Gökhan'ın sakatlıkları bulunuyor. Gekas önderliğinde etkili bir hücum gücüne kavuşan Akhisar Beledisyespor bu maçta gol bulabilir. Karabükspor'un da Shelton, LuaLua ve İlhan Parlak gibi önemli silahları var. Temkinli başlayacak maçın gelecek bir golle bol pozisyonlu ve çekişmeli bir hale dönebileceğini düşünüyorum. Akhisar'dan sürpriz bir sonuç gelebilir.

Tüm yazılarını göster