Portföy yönetiminde pozisyon alırken stratejik ve taktiksel olmak üzere iki farklı yaklaşım vardır. Birincisi yani stratejik alımda bir ülke varlıklarına olan ağırlığın diğer her şey sabit kalarak genel olarak artırılması söz konusudur, mesela 2013 mayıs öncesi yatırım yapılabilir kredi notunun geleceğine dair algı ile artan yabancı ilgisi bu duruma iyi bir örmektir.
İkincisi yani taktiksel alımda ise bir varlık sınıfı içinde toplam ağırlık değişmeden içerideki yatırım araçlarının yeniden ayarlanması esastır. Son günlerde dışarıda çok önemli değişiklikler yok.
Fed haziran ayında beklenen faiz artırımı sonrası bir süre kenarda kalacak ve muhtemelen yıl bitmeden bir artırım daha yapacak. Yaz aylarında carry trade olarak adlandırılan faiz farklarından para kazanma amaçlı pozisyonlarda TL ağırlığının artırıldığını görüyoruz. Dün Brezilya tarafından gelen faiz indirimiyle beraber içeride TCMB tarafından yüzde 12 seviyesine yakın noktada belirlenen ortalama fonlama faizi gelişmekte olan ülkeler içinde TL adına önemli bir avantaja işaret ediyor. TL son günlerde yatırım bankaları tarafından bahsedilen biçimde ön plana çıkartıldı.
Güney Afrika Randı ve Brezilya Reali başta olmak üzere diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde satışın ve TL tarafında görülen toparlanmanın nedeni bu. Mevcut durumun tam tersinin neredeyse bir yıldır yaşandığını yani TL'nin uzun süredir negatif biçimde ayrıştığını düşünecek olursak, referandumun atlatılmasıyla siyasi risklerin azaldığı, faiz avantajının var olduğu ve volatilitesi son haftalarda ciddi şekilde azalan bir para biriminde pozisyon alınması normal karşılanmalı.
Tabii global piyasalarda rüzgar tersine döndüğü takdirde alınan pozisyonların aynı hızda geri dönme riski her zaman var, zira faiz farkından faydalanma amaçlı alınan pozisyonlar genelde çok kısa vadeli ve oldukça ürkek olarak adlandırılabilir, bunları orta uzun vadeli bir yatırım eğilimi olarak değerlendirmek doğru olmayabilir. Teknik olarak bakıldığında dolar kurunda 3,50 seviyesi oldukça kritik destek konumunda takip edilmeli.