Takılma sırası Fenerbahçe'de mi?

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Süper Lig'de sekizinci haftanın en önemli mücadelesi olarak Fenerbahçe'nin evinde Gençlerbirliği'ni ağırlayacağı karşılaşma öne çıkıyor. İlk yedi haftayı kayıpsız geçerek tarihi bir başarı elde eden sarı-lacivertli takım, bunu yaparken oynadığı son 3 maçını ortalamanın altında performans göstermesine rağmen kazandı ki, şampiyonluğa oynayan ekipler için önemli bir edinim sayılır. Ligdeki takım sayısını bire düşürüp hoca seçimini doğru yapan Gençlerbirliği de transfere biraz mesai harcayınca, oynadığı maçlarda "büyüklerin korkulu rüyası takım" apoletini bu sezon yeniden omuzlarına takmış göründü. Kırmızı-siyahlı Ankara ekibi ayrıca ligin 7 maçlık kısa geçmişine rağmen 5 beraberlik ile "en çok berabere kalan takım" unvanını da elinde bulunduruyor. "Bu ne menem bir unvan böyle?" diyerek burun kıvırabilirsiniz ancak Thomas Doll'ün öğrencilerinin bu beş beraberlikten üçünü Beşiktaş, Eskişehirspor ve Trabzonspor'a karşı aldığını hatırlatmak gerek. (Diğer ikisi Kayserispor ve Ankaraspor). Ancak bu noktada atlanmaması gereken bir başka konu; ligin yenilgisiz takımlarından biri olması hasebiyle sıklıkla övülen kırmızı-siyahlıların Fenerbahçe maçıyla birlikte en ciddi deplasman sınavlarından birine çıkacak oluşları. Ankara derbisindeki maçı deplasman saymazsak, çalkantılı Ankaraspor ve en zayıf dönemindeki Kasımpaşa ile deplasmanda oynanan maçların Gençlerbirliği takımının deplasman performansı hakkında net bir fikir vermesi mümkün değil. Bu sebeple Gençlerbirliği'nin deplasman ve kontratak potansiyeli kağıt üzerinde değerlendirilmeye muhtaç.

Dikkatimizi Gençlerbirliği'ni bu yönüyle incelemeye verdiğimizde kilit oyuncular olarak; Kahe, Burhan, Hurşit ve Harbuzi isimleri öne çıkıyor. Kahe'nin rakip yarı alanda top tutma becerisi var. Burhan ve oynarsa Hurşit de dripling yeteneği olan süratli isimler. Organizeyi yapacak olan Harbuzi çok formda gözükmese de bu kısa analizde Gençlerbirliği'nin kontrataklarla Fenerbahçe'nin başına çorap örebileceği anlaşılıyor. Fenerbahçe'nin bu tehlikeyi başlamadan bitirebilmek için her iki kanadını süratli ve mücadeleci oyunculara teslim etmesi yerinde bir karar olur. Sağda Gökhan Gönül bu kriterleri karşılıyor. Solda da Daum'un Roberto Carlos'a görev vermesi beni şaşırtmaz. Gençlerbirliği 2-0 geriden gelip Trabzonspor önünde galibiyeti kaçırırken bunu Trabzonspor sol kanadını çökerterek başarmıştı. Kazım'ın cezalı olduğu bu maçta Gökhan'ın önünde görev alacak ismin savunmaya katkısı çok önemli. Çünkü kırmızı-siyahlı takımın kanat oyuncuları her iki kulvarı da kullanabilen isimler.

Spotları Fenerbahçe üzerine tuttuğumuzda ilk göze çarpan, deplasmandaki Sheriff Tiraspol maçının fiziksel etkileri oluyor. Bugüne kadar rotasyon uygulamasına soğuk bakan Cristoph Daum'un bu maça da iskelet kadrodan azami futbolcuyu kullanarak çıkacağını varsayabiliriz. Trabzonspor'a karşı yumuşak karnı olarak hücum preste kolay bocalamasını tespit ettiğimiz Gençlerbirliği'ne Fenerbahçe tarafından bahsettiğimiz ölçüde bir baskı uygulanıp uygulanamayacağı belirsiz. Çünkü bu direkt fizik kaliteyle ilgili bir konu. Baskıda uzun oynamayı seçen Gençlerbirliği bu yola saparsa Kahe'yi Bilica-Lugano ikilisinin kucağına bırakır. Kademeli takım savunmasına sahip Gençlerbirliği defansı arasında farklılığı yaratabilecek oyuncu olarak yine Alex De Souza göze çarpıyor. Ayrıca Fenerbahçe taraftarlarının Gençlerbirliği'ne gerçek bir deplasman atmosferi yaşatması önemli. Sonuca yönelik görüşümüz, Fenerbahçe'nin 8'de 8 yapma ihtimalinin zayıf olduğu yönünde.

Ankaragücü - Galatasaray

Tarih: 04.10.2009 Saat: 16.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 21°C

Deplasmanda aldığı Gaziantepspor galibiyeti ile kendine gelen Ankaragücü, her geçen hafta takım içi uyumu biraz daha yakalıyor. Sarı-lacivertliler kaynaşmayı hızlandırma adına hafta içi Ankara Demirspor ile bir de hazırlık maçı oynadılar. Takımda Iglesias, De Santos, Vassell, Hürriyet ve Padilha'nın sakatlıkları bulunuyor ve bu futbolcuların durumları belirsizliğini koruyor. Avrupa Ligi müsabakası akabinde Ankara deplasmanına çıkacak Galatasaray fizik düşüş yaşayabilir. Ayrıca karşılaşmanın saati itibariyle de motivasyon kaybı gündeme gelebilir. Sakatlarından bir kısmını bu maça yetiştirmesi halinde Ankaragücü, defansında problemler yaşayan Galatasaray'a çok sert rakip olur ve çelme takabilir. Bu maçta Ceyhun ve Kewell'a dikkat.

Beşiktaş - Denizlispor

Tarih: 03.10.2009 Saat: 20.00

Stat: İnönü Stadı

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 21°C

Şampiyonlar Ligi'nde oynadığı CSKA deplasmanından da eli boş dönen Beşiktaş, Denizlispor'u farklı yener desem inanır mısınız? Fikstür gereği 8. ve 9. haftalarda evinde Denizlispor ile Kasımpaşa'yı ağırlayacak siyah-beyazlı takım, adeta patlamaya hazır bomba halini aldı. Nurullah Sağlam'ın gelişiyle savunması düzelen yeşil-beyazlıların direnmekten başka çaresi yok. Denizlispor'da Bajic, Murat Karakoç ve İzzet sakatlıkları sebebiyle forma giyemeyecek. Adem Çalık da cezalı. Siyah-beyazlılarda Mustafa Denizli'nin gerek kadro gerekse de sistem anlamında değişikliklere gideceğini düşünüyorum. Zaten başka şansı da yok gibi. Beşiktaş'ın bu kez goller atarak kazanması beni şaşırtmaz.

Trabzonspor - Gaziantepspor

Tarih: 02.10.2009 Saat: 20.00

Stat: H. Avni Aker Stadı

Maç günü hava: Az bulutlu, 23°C

İki haftalık çıkıştan sonra Gençlerbirliği'ne takılan Trabzonspor'da fatura Hugo Broos'a kesildi. Rakip Gaziantepspor, bu sezon Türkiye Ligi'ndeki imajına ters biçimde kötü futbol oynayan dirençsiz bir takım. Kırmızı-siyahlı takımda kötü gidiş nedeniyle futbolculara 20'şer bin TL ceza kesilmiş durumda. Bu cezanın takımı nasıl etkileyeceği meçhul. Trabzonspor'a karşı formda Julio Cesar ile yeni transferler Jorginho - Linz ikilisiyle etkili olmak isteyeceklerdir ki, gol bulmaları da olası. Ancak evinde taraftar baskısıyla karşılaşmaması durumunda bu maçı Trabzonspor'un kazanacağını düşünüyorum. Gollü geçebilecek bir maç.

Eskişehirspor - Kayserispor

Tarih: 04.10.2009 Saat: 15.00

Stat: Eskişehir Atatürk Stadı

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 21°C

Eskişehirspor, Galatasaray önünde sergilediği futbolla beğenimizi kazandı. Kayserispor ise 7.haftada Kasımpaşa'nın kilidi açmayı başaramayarak bir puana razı oldu. Sakatlıklardan yana epey sıkıntı çeken Kayserispor, bu sezon transfer ettiği Gökhan Emreciksin, Hakan Aslantaş, Ömer Şişmanoğlu ve Troisi gibi futbolculardan da henüz verim alabilmiş değil. Açıkçası dengeli bir takım kurgusu oturtabilmek için daha zamana ihtiyaçları var. Buna karşılık geçtiğimiz sezonun üzerine koyarak ilerleyen Eskişehirspor özellikle taraftarıyla bütünleştiği evinde çok tehlikeli bir takım. Kayserispor savunmada direnebilir ama 3 puana yakın taraf Eskişehirspor.

Manisaspor - Bursaspor

Tarih: 03.10.2009 Saat: 17.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 24°C

Ligin yeni ekiplerinden Manisaspor, mücadele azmi ve takım ruhu ile parmak ısırtıyor. Deplasmanda kazanmakta zorlanan Ege temsilcisi, evinde ise kolay kolay maç vermiyor. Hafif sakatlıkları bulunan Sezer, Kalabane, Dixon ve Mehmet Nas bu maça büyük olasılıkla yetişecekler. Ligin formda takımlarından Bursaspor da bu maça mutlak galibiyet parolasıyla çıkacak. Yeşil-beyazlılarda da Ivankov, Eren, Sercan ve Serdar Aziz çeşitli sakatlıkları sebebiyle hafta arası tam kapasite çalışamadılar. Manisaspor'da Josh Simpson, Bursaspor'da Volkan Şen form durumları itibariyle maçta öne çıkabilecek oyuncular. Beraberlik ihtimali fazla.

Sivasspor - Antalyaspor

Tarih: 04.10.2009 Saat: 15.00

Stat: 4 Eylül Stadı

Maç günü hava: Az bulutlu, 22°C

Kötü gidişe bir türlü dur diyemeyen Sivasspor için en ciddi 3 puan şansı evinde oynayacağı Antalyaspor karşılaşması. Sakat futbolcularından Mehmet Yıldız, Abdurrahman Dereli ve Onur Tuncer'in düzelmesiyle birlikte Sivasspor'un bu maça çok ciddi şekilde asılacağını düşünüyorum. Belediyespor'a son dakika golüyle kaybettikleri karşılaşmada da iyi futbol oynadılar. Deplasmanlarda yüzü gülmeyen Antalyaspor, Fenerbahçe'ye iyi direnmesine rağmen puan alamamıştı. Sivasspor karşısına Djiehoua'dan yoksun çıkacaklar. Sakat Ömer Çatkıç'ın ise maça yetiştirilmesine çalışılıyor. Sivasspor bu maçta ilk galibiyetini alabilir.

Diyarbakırspor - İ.B. Belediyespor

Tarih: 03.10.2009 Saat: 15.00

Stat: Adana 5 Ocak Stadı (Cezalı)

Maç günü hava: Az bulutlu, 30°C

Evinde henüz galibiyet alamayan Diyarbakırspor için hedef, İ.B. Belediyespor maçından alınacak 3 puan ama bu karşılaşma kırmızı-yeşilli takımın cezası sebebiyle Adana'da oynanacak. Açıkçası bu durum İ.B. Belediyespor lehine. Diyarbakırspor'da Tazemeta ve Şener'in sakatlıkları var ve tüm çabalar bu futbolcuların maça yetiştirilmeleri için. Özellikle Tazemeta'nın yokluğunda çok zorlanan Diyarbakırspor, bu futbolcuyu maça yetiştiremezse maç dengeli bir şekilde cereyan eder ve beraberlik ihtimali artar. İ.B. Belediyespor son maçlarda form düşüklüğü yaşıyor ve bu maçtan alınacak 1 puan teknik heyet tarafından yeterli görülebilir.

HAFTAYA BAKIŞ

Ceza Tahtası

Sarı Kart Cezalıları: Colin-Kazım Richards (Fenerbahçe), Ali Güneş (Kasımpaşa)

Kırmızı Kart Cezalıları: Adem Çalık (Denizlispor)

HAFTANIN MAÇI

Fenerbahçe - Gençlerbirliği

Tarih: 04.10.2009 Saat: 20.00

Stat: Şükrü Saraçoğlu Stadı

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 20°C

HAFTANIN HAKEMLERİ

2 Ekim 2009 Cuma

20.00 Trabzonspor - Gaziantepspor   Tolga ÖZKALFA

3 Ekim 2009 Cumartesi

15.00 Diyarbakırspor - İ.B. Belediyespor  Bülent YILDIRIM

17.00 Manisaspor - Bursaspor    Aytekin DURMAZ

20.00 Beşiktaş - Denizlispor    Fırat AYDINUS

4 Ekim 2009 Pazar

15.00 Eskişehirspor - Kayserispor   Selçuk DERELİ

15.00 Sivasspor - Antalyaspor    Bünyamin GEZER

16.00 Ankaragücü - Galatasaray   Koray GENÇERLER

20.00 Fenerbahçe - Gençlerbirliği   Kuddusi MÜFTÜOĞLU

Tüm yazılarını göster