Trafik kazalarında ne yazık ki dünya ortalamalarında oldukça yukarılardayız. Bunun birçok nedeni olduğu kesin. Biz genelde trafik kazaları sonrasında "Hatalı solama" ya da "Şoför direksiyon başında uyudu" gibi başlıklar görürüz gazetelerde. Hemen hemen bütün kazaların da sürücü hatalarından kaynaklandığı belirtilir. Gerçeğine bakacak olursak, trafik kazalarının birçok nedeni var. Yollarımız, teknik bakımı yapılmayan eski araçlar, dikkatsiz sürücülerimiz vb. birçok etken söz konusu olabilir. Gelişmiş ülkelerde bizdeki aksaklıkların dışında trafik kazalarının yüzde 80'inin fren mekaniği ve lastikten kaynaklandığı araştırmalarda ortaya çıkıyor. Biz de kaza sonrası olay yeri incelemesi yapılmasındaki yetersizlik ne yazık ki kazaların oluş şeklini genelde sürücü hatasına bağlanmasına neden oluyor. Sürücü kurslarının öğrencileri ne kadar eğitebildiğinin tartışıldığı ülkemizde trafikte dolaşan onbinlerce acemi sürücünün varlığı hepimizi tedirgin ediyor.
Trafik mayın dolu !
"Bunu da yapmaz" dediğimiz birçok aracın trafikte zikzaklar çizerek cirit attığını hepimiz görüyoruz. Ben "Benim hanım yeni ehliyet aldı, ona parçası ucuz bir otomobil alıp bir de kasko yaptık mı, salıvereceğim trafiğe" dendiğine birçok kez tanık oldum. Aslını söylemek gerekirse, kaskoyu da riski yüksek kişiler yaptırıyor. Trafik sigortalarındaki serbest tarifeye geçiş sonrasında fiyatların fazlaca yükseltildiği konusunda benim etrafımda bile söylenenler çoğaldı. Bunu yeterli görüp, "Buna bu kadar para verdikten sonra gidip bir de kasko yaptırılmaz" dendiğini duydum. Aman sevgili okurlarım Zorunlu Trafik sigortaları ile Kasko arasındaki farkı bilmekte yarar var. Zorunlu trafik sigortası karşınızdaki kişi veya aracın zararını karşılıyor. Siz kusurlu çıktığınızda kendi aracınızı kendiniz tamir ettirmek zorunda kalabileceğinizi unutmayın. Gittiniz duvara çarptınız, aracınız durup dururken yandı, çalındı Zorunlu Trafik Sigortası bunları karşılamıyor.
Biz eğitime pek sıcak bakmayız. Hele bir de gidip kasko yaptırdığımızda "Size güvenli sürüş eğitimi verelim deseler" bize angarya gelir. Fransa da Groupama'nın misafiri olduğumuzda, Fransa genelinde "Güvenli sürüş tekniği eğitimi" veren istasyonlarda sigortalılara uygun ücretle bu eğitimin verildiğine tanık oldum. Riski yönetmek böyle bir şey değil mi ? Hasar oluşmadan bu riski en aza indirmek için gerekli tedbirler alınıyor. Bir yangın sigortası yapılırken, riski belirlemek için analiz yapan kişiler, "şuraya yangın söndürücüleri, bu hammaddeyi şöyle bir panel ile riskli bölgeden ayırmalıyız" demiyor mu ? Yeni ehliyet almış ve trafiğe çıkacak kasko yaptırmış sürücünün de kısa bir eğitimden geçirilmesi uygun olmaz mı ?
Mapfre Genel Sigorta sürücü eğitiyor
Ben bu işi kafaya taktım. Bu konu ile ilgili bu yazıyı yazacağım sırada, Mapfre Genel Sigorta'dan bir bülten elime ulaştı. Fundacıón Mapfre bünyesinde kurulmuş olan Mapfre Yol Güvenliği Enstitüsü , uzman ekibi aracılığıyla, yol güvenliği bilincini yaygınlaştırmak ve sürüş esnasında alınabilecek basit ama hayat kurtarıcı tedbirlere ilişkin farkındalık yaratarak, trafik kazalarını önlemek amacıyla "Güvenli Sürüş Teknikleri" DVD'sini hazırlamış.
Güvenli Sürüş Teknikleri DVD'sinde direksiyon başındaki doğru davranışlardan yanlış alışkanlıklara ve bazı az bilinen sürüş tekniklerine kadar birçok konu ele alınıyor. DVD'nin Türkiye'deki dağıtımı Mapfre Genel Sigorta tarafından yürütülecek. Bu konuyu çok önemsiyorum. Mapfre Genel Sigorta yöneticilerini de böyle bir girişimde bulundukları için kutluyorum.