Süren tedirginlik risk iştahını sınırlıyor

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

UZMAN GÖRÜŞÜ / Banu Eriş-FİNANSİNVEST

Son dönemde açıklanan makro göstergeler, geçtiğimiz çeyrek dönemlerde görülen büyüme hızının küresel bazda azaldığını gösteriyor. Bir süredir tartışılan "çift dip" senaryolarını aşırı bulmakla birlikte momentumdaki zayıflamanın hayal kırıklığı yarattığını görüyoruz. Özellikle ABD ekonomisine dair makro verilerin olumsuz sinyaller vermesi, küresel talep ve büyümeye dair endişeleri artırıyor. Buna bağlı olarak geçtiğimiz dönemde etkili olan iyimser fiyatlamalar sonrasında risk iştahının zayıfladığı bir dönem geçiriyoruz. Bu dönemde hisse senedi gibi riskli piyasalarda baskı devam ederken, Dolar'ın da sınırlı oranda talep gördüğünü izliyoruz.

Yurtdışı piyasaların etkisinin yanı sıra yurtiçinde de ekonomik ve siyasi gelişmeler son dönemde piyasaları huzursuz edebiliyor. IMF sonrasında yeni bir çıpa olarak beklenen Mali Kural belirsiz bir tarihe ertelenirken, özellikle seçim öncesi bütçe disiplinine yönelik endişeler artıyor. Önceki dönemde kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırımı beklentileri konuşulurken, son gelişmeler sonrasında bütçe, büyüme ve cari açık gibi konularda gelen uyarılar yatırımcılarda tedirginlik yaratıyor. Öte yandan yaklaşan referandum ve genel seçime dair vereceği sinyaller de yurtiçi piyasalar açısından kritik önem taşıyor. Referandum sonucuna ilişkin son anket sonuçlarının dengeli bir görünüm sergilediğini görüyoruz. 12 Eylül'de gerçekleştirilecek oylamada az bir farkla "Evet" oyu çıkması, piyasa algılamalarında majör bir değişikliğe neden olmayacaktır. Ancak düşük bir ihtimal olmakla birlikte sürpriz bir sonuç gelmesi, seçime dair beklentiler açısından kısa vadede piyasalarda volatiliteye neden olabilir. Bu süreçte yurtiçi haber akışının dönem dönem yurtdışı piyasalardan ayrışmalara neden olabileceğini düşünüyoruz.

Önümüzdeki günlerde yurtdışında makro veri akışı, yurtiçinde ise siyasi gelişmelerin ön planda kalacağını söyleyebiliriz. Orta-uzun vade için iyimser görüşler korunmakla birlikte kısa vadede piyasaları olumlu yönde etkileyecek gelişme beklentisi zayıf ve bu durum piyasaların zayıf seyrinin bir süre daha devam etmesine neden olabilir. Yatırımcılar, bu dönemde başta hisse senetleri gibi riskli varlıklarda temkinli kalmayı tercih edebilirler.

Tüm yazılarını göster