Başlığımız için UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) ilgili programı adını seçtim. UNESCO, Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma hedefine uyumlu olarak "Sürdürülebilir Gelecek İçin Eğitim" çalışmalarını yürütmektedir. Çevre ve sürdürülebilirlik eğitimi sürdürülebilir kalkınmanın en önemli araçlarından biridir.
Avrupa Birliği Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi (COM/2005/0658) "Eğitim sürdürülebilir kalkınmanın bir parçası olan değişiklikleri kolaylaştırmada önemli bir rol oynar" demekte ve üye ülkelerin sürdürülebilir kalkınma konusunda daha geniş bir anlayış geliştirebilmek üzere eğitim sistemlerini gözden geçirmeleri bildirilmektedir.
Anaokul ve ilköğrenim için yapılan genel saptamalar sonucunda çevre kavramının belli oranda programlarda yer aldığı, sürdürülebilirlik kavramının ise nerdeyse hiç olmadığı bildirilmektedir. Çevre, çevreyi koruma anlayışı odaklı fen ve teknoloji derslerinde işlenmektedir. Öğrencileri çevre okuryazarı yetiştirmek, sürdürülebilirliği tutum, beceri, anlayış ve değer geliştirmeye yönelik kazandırma, diğer deyişle öğrencilerimize sürdürülebilir yaşam kültürü verilmesi gerekmektedir. Bu nedenlerle sosyal bilgiler, tarih, sanat gibi derslerde de konunun işlenmesi ve okulların projeler, yarışmalar gibi etkinliklerle yaşadıkları çevreyi önemseyen, yerküremizin sürdürülebilirliği için kaygı duyup gayret eden güleryüzlü ve adeta sürdürülebilirlik izcileri yetiştirmesi ne güzel olacaktır.
Sizlerle okullarda ISO 14001/EMAS (Çevre Yönetim Sistemi/ Avrupa Birliği Eko-yönetim ve Denetim Programı) üzerine kurulmuş çevre yönetim sisteminin uygulanmasını sağlayan Eko-okullar Programı (http://www.ecoschools.global) başarısını paylaşmak istiyorum. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV; http://www.turcev.org.tr/) bu projesinde Çevre Eğitim Vakfı (FEE; http://www.fee.global) koordinasyonunda 59 ülkede yürütülen Eko-okullar Programı'nda, okullara çevre konusunda yol göstericilik sunarken bir de ödül vermektedir (http://www.ekookullar.org.tr). Yol haritalarını yapıp uygulayan, çevre etkinlik günleri düzenleyen ve sonunda üstün başarı sağlamış okullara "Yeşil Bayrak" verilerek, okulun uluslararası düzeyde tanınan ve saygınlığı olan, çevreye duyarlı okulu simgeleyen iki yıl geçerli Eko-etiket sahibi olması mümkün olmakta. Bu yıl başvuru 16 Ekim tarihinde bitiyor.
Yeşil Bayrak'lı okullarımızın artması temennimiz. Giderek daha da yeşillenerek sürdürülebilirlik yönetimi gelişen İTÜ Yerleşkemizde, her yeni okul günüme, Dr. Sedat Üründül Anaokulu Yeşil Bayrak dalgalanmasına selam ile başlamak doğrusu harika oluyor.
Ülkemizde başka sivil toplum başarıları da var. SÜT-D olarak biz de gayret ediyoruz. Sivil toplumun sürdürülebilirlik eğitimi için uğraşı, doğrudan ülkemiz geleceğinde etken olacaktır. Çekirdekten donanan yurttaşların ekonomimiz başarısındaki etkisini canlandırmayı sizlere bırakıyorum.
Gününüz sürdürülebilir, yaşamınız enerji dolu ve mutlu olsun.
İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu tarafından kaleme alınan Sürdürülebilir Yaşam köşesi, SÜT-D işbirliği ile hazırlanmıştır.