Süper Lig'de onbir takımın lisansı yok!

Tuğrul AKŞAR EKO-SPOR taksar@gmail.com

Geçen haftanın en ilginç olayı, Beşiktaş'ın Maliye'ye olan vergi borcu yüzünden Türkiye Futbol Federasyonu'ndan lisans almakta sorun yaşamış olmasıydı. Yazılı ve görsel medyaya göre, Beşiktaş'ın 20 milyon TL'ye ulaşan vergi ve SGK prim borçları yüzünden "Kulüp Lisans Talimatı"ndaki şartları yerine getirememesi nedeniyle TFF, kulüp lisansını onaylamamış, bu sebeple Beşiktaş da Avrupa Ligleri'ne katılamama tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Ancak sorun bir şekilde çözüldü. Başkan Yıldırım Demirören Siyah-beyazlı kulübün vergi borcun 12 milyon TL'lik KDV kısmını tamamen ödeyip, kalan yaklaşık 7 milyon TL'lik borcu da taksitlere böldürerek lisans için gerekli belgeyi alarak Beşiktaş'a Avrupa Ligi kapısını açtı.

Yine basından öğrendiğimize göre, TFF kulüp lisansını Beşiktaş'a verirken aylık taksitlerin vergi idaresine ödenmesinde herhangi bir aksamaya yer verilmemesi şartını ileri sürerek bu lisansı Beşiktaş'a vermiş ve buna ilişkin kulüpten bir taahhüt almış. Eğer basının belirttiği gibi ise bu durum gerçekten çok vahim. Ancak durumun vehameti sadece bununla bitmiyor. TFF'nin açıklamalarına göre 2010-11 sezonu için sadece yedi kulüp UEFA Lisansı alabilmiş. On sekiz Süper Lig takımından sadece yedisinin Kulüp Lisansı alması, buna karşın diğer onbir takımın böyle bir girişimde dahi bulunmaması Süper Ligi'mizin ne kadar süper olduğunun da bir göstergesi olarak görülebilir.

Beşiktaş'ın başına gelen kulüp lisans olayı aynı zamanda diğer kulüplerimizi de yakından ilgilendiriyor. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi Süper Lig'de sadece yedi ekibin kulüp lisansı alabilmesi şu anlama geliyor: Diğer on yedi kulüp, Kulüp lisanslama kriterlerini yerine getiremiyor. Yani bu kulüplerimizden biri Avrupa kupalarına katılmaya hak kazansa, bu durumda Şampiyonlar Ligi veya Avrupa Ligi'nde mücadele edemeyecekler. Bu konu aynı zamanda kulüplerimizin de ne kadar gündeminde orası da ayrı konu… Çünkü aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere geçen yıl ve bir önceki yıl şampiyonluğa oynayan Sivasspor 2008 / 09 ve 2009 / 10 sezonlarında kulüp lisansı almasına karşın bu sezon kulüp lisansı alamaması ya da başvuruda bulunmamasını nasıl değerlendirmemiz gerekiyor? Bu konu TFF tarafından ayrıca sorgulanmalı, irdelenmeli. Çünkü kulüp lisanslama sadece UEFA organizasyonlarına katılım için değil, aynı zamanda Süper Lig'de de oynayabilmek için de geçerli. Bu bilincin kulüplerimize aktarılması bir yönetsel zorunluluk olarak önümüzde duruyor.

TFF'nin resmi sitesindeki bilgileri de bu kapsamda sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sadece yedi kulüp UEFA Lisansı alabildi

Türkiye Futbol Federasyonu Kulüp Lisans Kurulu, yaptığı toplantıda Beşiktaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye spor kulüplerine lisans verilmesini onayladı.

Kulüp Lisans Denetimi çerçevesinde tetkiklerini gerçekleştiren kurulun bu konuyla ilgili son toplantısında lisans alan bu 2 kulüp ile birlikte toplam 7 Turkcell Süper Lig kulübü lisans almaya hak kazanmış oldu. Bursaspor, Fenerbahçe, Galatasaray AŞ, Kayserispor ve Trabzonspor AŞ kulüpleri geçtiğimiz hafta yapılan kurul toplantısında lisans hakkı elde etmişti.

Bu 7 kulüp almaya hak kazandıkları lisans sayesinde, sportif başarıları doğrultusunda 2010 - 2011 sezonunda UEFA kulüp müsabakalarında mücadele edebilecek.

Beşiktaş'ın kulüp lisansının sorun olması, gözleri diğer kulüplerin üzerine çekti. Bu konuda bu sütunlarda 14 Aralık 2009'da bu konuyu gündeme almış ve uzun uzun kulüplerimizin UEFA kriterlerinde ne durumda olduklarını sorgulamıştık. Bu konuyu anımsamak için size o günkü yazımdan çok kısa birkaç satır aktarmak istiyorum.

"Türkcell Süper Ligi'nde mücadele eden 18 kulüpten sadece sekiz kulübün UEFA kriterleri kapsamında, TFF'den lisans alabilmiş olmaları Avrupa'nın en değerli 6. Ligi iddiasında bulunan bir ligde futbolumuzda altyapıda ve üstyapıda önemli sorunların bulunduğunun bir göstergesi olarak da yorumlanabilir. "

Beşiktaş ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi'de dahil olmak üzere, Bursaspor, F.Bahçe, G.Saray, Kayseri ve Trabzonspor ile toplam 7 Süper Lig kulübü lisans aldı ve bu kulüpler Avrupa Liglerine katılıma hak kazanmaları durumunda Avrupa Kupaları'nda oynayabilme vizesi almış oldular.

Hangi kulüplerin Kulüp Lisansı aldıklarını aşağıdaki tablodan inceleme fırsatınız bulunuyor.

2004/05 ile 2010/11 Sezonları arasında kulüp lisansı alantTakımlar

2010/11 Sezonu 2009/10 Sezonu 2008/09 Sezonu 2007/08 Sezonu 2006/07 Sezonu 2005/06 Sezonu 2004/05 Sezonu

Süper Lig Takımları

Süper Lig Takımları

Süper Lig Takımları Süper Lig Takimlari

Süper Lig Takımları

Süper Lig Takımları

Süper Lig Takımları

Bursaspor Beşiktaş AŞ  Beşiktaş AŞ Antalyaspor AŞ Trabzonspor AŞ B.B.Ankaraspor Beşiktaş AŞ

Fenerbahçe  Büyükşehir Belediyespor Büyükşehir Belediyespor Beşiktaş AŞ Beşiktaş AŞ Beşiktaş AŞ  Fenerbahçe

Galatasaray AŞ  Fenerbahçe  Fenerbahçe Çaykur Rizespor Galatasaray Denizlispor Trabzonspor A.Ş.

Kayserispor Galatasaray Galatasaray Fenerbahçe Fenerbahçe Fenerbahçe Gençlerbirliği

Trabzonspor AŞ  Kayserispor  Kayserispor Galatasaray Kayserispor Galatasaray Denizlispor

İBB Spor Trabzonspor AŞ  Trabzonspor AŞ Kayserispor Kayseri Erciyesspor Gençlerbirliği Mke Ankaragücü

Beşiktaş A.Ş.  Sivasspor  Sivasspor

 Kayseri Erciyesspor Gençlerbirliği Malatyaspor Samsunspor

 Bursaspor   Konyaspor Denizlispor Trabzonspor AŞ 

     Sakaryaspor A.Ş. Ankaraspor AŞ 1.Lig Takimlari 

     Trabzonspor AŞ Mke Ankaragücü İstanbul B.B.

     Vestel Manisaspor

 Samsunspor

   

     1. Lig Takımları

    

     İstanbulspor B.B.     

     Elazığspor     

     Samsunspor

     

Yukarıdaki tablodan da görüldüğü üzere; 2004/05 sezonunda ülkemizdeki 150 profesyonel kulüpten sadece 7 kulüp; 2005/06 sezonunda 7'si Süper Lig olmak üzere 8 kulüp; 2006/07 sezonunda 11 kulüp; 2007/08 sezonunda 11'i Süper Lig olmak üzere 14 kulüp; 2008/09 sezonunda 7 kulüp ve 2009/10 sezonunda da 8 kulüp lisans alabilmiş. 2010-11 sezonuna bakıldığında ise yine benzer durumu gözlemleniyor. 18 Süper Lig takımından sadece 7 takımın UEFA Kulüp Lisansı alabilmiş. Ancak alt liglerden lisans alan kulüp görünmüyor. 2009/10 sezonunda lisans alan Sivasspor'u ise bu yıl listede göremiyoruz.

Sezonlar itibariyle lisans alabilmek amacıyla başvuran kulüp sayısı ve başvurusu olumlu bulunan kulüp sayıları bir tablo halinde aşağıda yer alıyor. Aşağıdaki tabloda yer alan kulüpler Süper lig ve bank Asya Lig'inde yer alan takımlardan oluşuyor.

Dört büyük de şartlı onay aldı!

Gazete haberlerine göre Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un da vergi dairelerine olan taksitli ödeme planlarının TFF kurullarında mevcut olduğu ve ödeme planlarının takip edildiği, ödemelerin aksaması durumunda lisans iptalinin gündeme geleceği bildiriliyor.

Sezonlara Göre Lisans Verilen Kulüpler

Sezonlar itibariyle lisans alabilmek amacıyla başvuran kulüp sayısı ve başvurusu olumlu bulunan kulüp sayıları bir tablo halinde aşağıda yer alıyor. Aşağıdaki tabloda yer alan kulüpler Süper lig ve bank Asya Lig'inde yer alan takımlardan oluşuyor.

Sezonlar itibariyle kulüp lisans başvurusu yapan ve lisans alan kulüp sayıları (2004/2010)

          2004/05 2005/06 2006/07 2007/08 2008/09 2009/10

Lisans Başvurusunda Bulunan Kulüp Sayısı 30 22 25 25 22 28

Lisans Başvurusu Olumlu Bulunan Kulüp Sayısı 7 9 11 14 7 8

UEFA organizasyonları ülkemizde genelde Türkcell Süper Lig kulüplerinin katıldığını dikkate aldığımızda, bu bağlamda sezonlar itibariyle TFF'ye lisans alabilmek için başvuran TSL kulüpleri ve bunlardan lisans alanların sayıları aşağıdaki tabloyla sizlerle paylaşılmaktadır.

Sezonlar itibariyle kulüp lisans başvurusu yapan ve lisans alan Turkcell Süper Lig kulüp sayıları (2004/2010)

     2004/05 2005/06 2006/07 2007/08 2008/09 2009/10

Türkcell Süper Lig Kulübü Başvuru sayısı 17 15 16 16 15 15

Lisans Alan Türkcell Süper Lig Kulüp Sayısı 7 8 11 11 7 8

Yukarıdaki tablo bize şu acı gerçeği ortaya koyuyor. TSL'de mücadele eden kulüplerin yarıdan fazlası UEFA kriterleri hükümlerini yerine getirebilecek özelliklere sahip değiller. Sahip olan kulüplerimizi ise aslında ayrıca irdelemek gerekir…

Kulüp Lisans Sistemi'nin amaçları neler? 

- Futbol standardını bütün yönleriyle geliştirmek ve sürekli iyileştirmek ve her kulüp içinde gençlerin yetiştirilmesine ve korunmasına sürekli olarak öncelik vermek;

- Kulüplerin uygun yönetim ve organizasyon seviyesine sahip olmasını sağlamak;

- Seyircilere ve medyaya iyi düzenlenmiş, konforlu ve güvenli stadyumlar temin etmek üzere kulüplerin sportif altyapısının adapte edilmesi;

- Kulüplerin ekonomik ve mali yapılarının güçlendirilmesi,şeffaflıklarının ve güvenirliklerinin artırılması ve alacaklarının korunmasına gerekli önemin verilmesi;

- Bir sezon içindeki uluslararası müsabakaların sürekliliğinin sağlanması;

- Müsabakalarda mali fair play'in izlenmesi;

- Kulüplerin sportif,altyapı,personel ve idari,hukuki ve mali kriterler açısından değerlendirilmesi standartlarının Avrupa çapında geliştirilmesi

Kulüp Lisans Sistemi nedir?

Temel olarak beş ana konuda futbol kulüplerinin ve futbolla ilgili faktörlerin kalite standartlarının yükseltilmesi ve bunun belgelendirilmesi Kulüp Lisanslama Sisteminin özünü oluşturur. Bu kriterler:

1. Sportif Kriterler

2. Personele İlişkin Ve İdari Kriterler

3. Hukuki Kriterler

4.Mali Kriterler

5. Altyapı Kriterleri

Bu kriterlerin hepsinin aynı dönem ve zamanda kulüpler tarafından uygulanması gerekiyor.

Kulüp lisans sistemi, Avrupa futbolunun kalitesini daha sağlam şeffaf ve güvenilir temellere dayandırarak geliştirmek ve bu gelişimi belirli bir standarta ulaştırmak amacı ile UEFA tarafından başlatılmış bir projedir.

Her ulusal federasyon, UEFA'nın hazırladığı kulüp lisans talimatını kendi kanunları doğrultusunda ve UEFA'nın belirlediği asgari koşulları aynen muhafaza ederek hazırlamak zorundadır.

Türkiye Futbol Federasyonu kulüp lisans talimatı 23 Aralık 2003 tarihinde UEFA tarafından onaylanmıştır.

Kulüpler UEFA ve uluslararası müsabakalara katılabilmek için lisans almak zorundadır.

Alınan lisansın süresi 1 yıldır, devredilemez.

Ülkemizde kulüp lisanslama organizasyon şeması aşağıda bilgilerinize sunuluyor. Örgüt şemasından da anlaşılabileceği üzere Kulüp Lisanslama Kurulu resmi olarak TFF başkanına bağlı olmakla birlikte özerk çalışıyor ve kulüplerin lisans başvurularını alıyor, değerlendiriyor ve sonuçlandırıyor. Bu süreç içinde hiçbir kurum ya da kuruluşun etkisi ve yönlendirmesi altına girmiyor.

Kulüp Lisans Talimatı yenilendi

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun 07.10.2009 tarih ve 60 sayılı toplantısında kabul edilen TFF Kulüp Lisans Talimatı'nın son hali, TFF'nin resmi internet sitesi www.tff.org 4 Ocak 2010 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Talimat,TFF Kulüp Lisans Kurulu'nun çalışma usul ve esasları ile kulüp lisans sisteminin bileşenlerini, işleyişini, lisans ana sürecini, UEFA kulüp lisans talimatı ve amaçları doğrultusunda UEFA kupalarına katılacak kulüplerin sağlamaları gereken asgari kriterleri düzenliyor.

Ayrıca TFF Kulüp Lisans Müdürlüğü tarafından hazırlanan, 2010-2011 Sezonu Kulüp Lisans Başvuru Dosyası da yayınlandı.

UEFA tarafından başlatılan ve 6 sezondan beri düzenli olarak ülkemizde uygulanan Kulüp Lisans Sistemi'nin temel amacı; kulüplerimizin sportif, altyapı, personel-idari, hukuki ve mali açılardan sistemlerini belli bir standarda ulaştırıp, bu seviyenin gelişimi ve sürekliliğini sağlamaktır.

Kulüp lisansı almak sadece mali kriterlerin yerine getirilmesi anlamında yorumlanmamalı!

Bugün genelde UEFA Kulüp Lisanslama sistemi denildiğinde ilk akla gelen konu, mali kriterlerin uygulanması şeklinde yorumlanıyor. Oysa yukarıda da ifade olunduğu üzere, mali kriterlerin dışındaki diğer dört kriterin de hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu kriterlerden birisinde saptanacak bir olumsuzluk, lisans vermenin önünü kesiyor. Ancak mali kriterlerin diğer kriterlerin önün geçmesi futbolun parasallaşmasının bir sonucu olarak yorumlanabilir. Bu bağlamda mali kriterler daha öncelikli olabilmektedir. Çünkü parasal sorunlar ve sıkıntılar çözümlenmediği sürece diğer kriterleri hayata geçirmek o kadar kolay olmamaktadır. Özellikle son zamanlarda UEFA'nın finansal fairplay'i de işin içine katması, mali kriterlerin önemini bir kat daha artırdı. Küresel krizin de etkisiyle giderek mali yapısı bozulan ve bu nedenle daha da borçlanmaya yönelen kulüpler UEFA'ya finansal fair play'in uygulanma tarihini 2014-15 sezonuna ötelettiler. Bu nedenle başta büyük kulüpler olmak üzere çoğu kulüp bir an önce mali yapısını düzeltmeye, borç yükünü azaltmaya çalışıyor. Bu bağlamda lokal federasyonların vermiş oldukları / vereceği kulüp lisansları, kulüplerin UEFA organizasyonlarına katılımları için temel koşullardan en önemlisi olarak karşımıza çıkıyor.

Ülkemizde de tüm kulüplerimizin bu yeniden yapılanmaya kendilerini bir an önce adapte etmeleri futbolumuzun geleceği açısından çok önemli. En azından Süper Lig ekiplerinin hepsinin lisans almak için TFF'ye başvurmaları büyük önem arz ediyor. Ülkemizin en değerli ve en önemli ligi olan Süper Lig'de futbolumuzun kalitesinin artması UEFA kriterlerinin eksiksiz ve tam olarak uygulanmasına bağlı…

Tüm yazılarını göster