Süper Lig değil ‘Hisseli Harikalar Kumpanyası’

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Kasımpaşa’nın Beşiktaş’ı sahasında 2-1 mağlup ettiği karşılaşma oynanan futbolla değil ama maç içerisindeki skandallarıyla gündeme oturdu. İlk etapta hemen şunu belirteyim, Salı günleri DÜNYA Ekonomi TV ekranlarında yayınlanan “Eko Futbol” programımızda bir sonraki haftanın fikstürüyle ilgili görüşlerimizi paylaşıyoruz. Maçtan sonra merak edip baktım, değerli program partnerim Begüm Kıratlılar’ınKasımpaşa – Beşiktaş maçına ilişkin sorusuna tam olarak şunları söyleyerek cevap vermişim:

“Karşılıklı gollerin olduğu bir maç bekliyorum. Beşiktaş açısından şunu söylemek lazım. Sakatlar, cezalılar, eksikler… Son durumları değerlendirip bir yorum yapmak lazım ama Beşiktaş açısından zor maç olur. Kolay kazanamazlar gibi geliyor bana.”

Bunu neden özellikle belirtme gereği duydum? Pazar akşamı maç başlamadan evvel benim beklentim, saha dışı faktörlerin etki etmediği şartlarda Beşiktaş’ın puan kaybedebileceği sıkı bir maç izlemekti. Peki, ne izledik? En hafif tabiriyle tiyatro, kumpanya. Birincisi, Ryan Donk’un ceza sahası içindeki pozisyonda Almeida’nın hâkimiyetindeki topa dışarıdan gelen ve elinde 6-7 saniye taşıdığı ikinci topu fırlatması. İkincisi, sahaya giren vatandaşın(!) oyun devam ederken ceza sahasına giren Manuel Fernandes’i tekmeyle indirmesi. Bunlar sıkı futbol izleyicilerinin dahi sık sık görmediği türden hareketler. Bu yazının kaleme alındığı saatlerde, Beşiktaş yönetiminin maçta kural hatası yapıldığına ve karşılaşmanın tekrar edilmesi gerektiğine yönelik başvuruda bulunacağı konuşuluyordu. Bir de acelesini anlayamadığımız bir şekilde MHK Başkanı Zekeriya Alp’in maçta kural hatası olmadığına yönelik açıklamaları. İsterseniz bu konuda FIFA’nın “Futbol Oyun Kuralları” kitapçığı ne söylüyor ona bakalım (Sayfa 125- Kural 12):

“Top oyunda iken, eğer bir oyuncu, yedek oyuncu veya değiştirilen oyuncu aşırı kuvvet kullanarak rakibine veya diğer başka bir kişiye bir cisim atarsa, hakem oyunu durduracak ve oyuncuyu, yedek oyuncuyu veya değiştirilen oyuncuyu şiddetli hareketinden dolayı oyundan ihraç edecektir.”

Yine kural kitabının “Topu elle tutmak” başlığında:

“”Elde tutulan bir cisim ile (giysi ve tekmelik vb.) topa dokunmak bir ihlal olarak değerlendirilir. Atılan bir cisim ile (ayakkabı ve tekmelik vb.) topa vurmak bir ihlal sayılır.” maddesi var. Buradaki püf noktası dışarıdan gelen topun “cisim” olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği. Top dışarıdan oyun alanına geliyor, Ryan Donk topu ayağıyla dışarı atmıyor. Eğilip eline alıyor, yine dışarı atmıyor. Ve topla birlikte 6-7 saniye oyunun içinde. Hugo Almeida ceza sahası içinde pozisyonda iken, kalesindeki tehlikeyi engellemek amacıyla elindeki topu, oyundaki topa fırlatarak oyun içindeki aksiyonu bozuyor. Şimdi burada ikinci topa “cisim” muamelesi yapılmayacak da ne olacak? Aksi bir karar istismarın yolunu açmaz mı? Kale arkasındaki top toplayıcının sahaya yuvarladığı topu, kalecinin veya bir defans oyuncusunun eline alıp pozisyondaki topa fırlatmasının cezası “sarı kart ve hakem atışı” mı olacak? Hakemin maçtan sonra yazdığı rapora ulaştığını iddia eden haber kaynakları, Barış Şimşek’in “İkinci topu gördüğüm anda düdüğü çaldım.” şeklinde olayı açıkladığını iddia ediyor ki, hakem davranışının tam aksi şekilde olduğu görüntülerle sabit. Şimşek’in iler tutar yanı yok.

Tam Beşiktaş’ın cezasının bittiği haftada Kasımpaşa tribününden içine Beşiktaş forması giymiş vaziyette sahaya atlayan ama internet ortamında farklı bir takımın formasıyla da fotoğrafları olan şahsa hiç değinmiyorum bile.

Futbolumuzu idare eden değerli yöneticiler! Bu oyunun “fair” kalması için bir çabanız olacaksa, alın size fırsat! Yok, eğer “toplum mühendisliği” kavramına öykünerek “futbol mühendisliği” yapmaksa niyetiniz, bilin ki futbol kamuoyunun vicdanı fazlasıyla yaralanıyor.

15. HAFTANIN SEYRİ

> Düellonun galibi Karabükspor

Süper Lig’in 15. haftasında Torku Konyaspor ile Kardemir Karabükspor karşı karşıya geldi. Atatürk Stadı’nda oynanan karşılaşmayı Karabükspor 3-2 kazanarak haftayı 3 puanla kapatan taraf oldu. MücadeledeKarabükspor’a galibiyeti getiren golleri İlhan Parlak ve Yiğit İncedemir kaydetti. Torku Konyaspor’un Hasan Kabze ile bulduğu goller ise sonucu değiştirmeye yetmedi. 

> Yenilgiden galibiyete

Spor Toto Süper Lig’in 15. haftasında Sivasspor ile Çaykur Rizespor karşı karşıya geldi. Sivas 4 Eylül Stadı’nda oynanan karşılaşmayı 1-0 geriye düşen ev sahibi ekip 3-1’lik skorla kazandı. Sivasspor’a galibiyeti getiren golleri  Burhan Eşer ile  Aatif Chahechouhe attı. Çaykur Rizespor’un tek golünü ise  Florin Cernat attı. Bu sonuçla Sivasspor puanını 26’ya yükseltirken, 15 puanda kalan Çaykur Rizespor’un galibiyet hasreti 10 maça çıktı. Ligde önümüzdeki hafta Sivasspor, Akhisar Belediyespor deplasmanında galibiyet ararken, Çaykur Rizespor kendi saha ve seyircisi önünde Kasımpaşa ile puan mücadelesi yapacak.

> Patlama yaptılar

Elazığspor, taraftarı önünde Medical Park Antalyaspor’u konuk etti. İlk yarısı 0-0 berabere biten karşılaşmanın ikinci yarısında bir kırmızı kart, bir penaltı ve tam 5 gol vardı. 90 dakika sonunda Elazığsporsahadan 4-1’lik üstünlükle ayrılmayı başardı ve 10 hafta aradan sonra kazandı.

> Yenişemediler

Spor Toto Süper Lig’in 15. hafta karşılaşmasında Kayserispor ile Eskişehirspor karşı karşıya geldi. Atatürk Stadı’nda oynanan karşılaşma karşılıklı gollerle 1-1 sona erdi.  Bu sonucun ardından Eskişehirspor 24 puana yükseldi. Kayserispor ise 12 puana yükselmesine rağmen düşme hattından sıyrılmayı başaramadı. 16.haftada Kayserispor evinde Torku Konyaspor’u ağırlayacak. Eskişehirspor’un rakibi ise Gaziantepspor olacak.

> Galatasaray Ankara’da kayıp

Spor Toto Süper Lig’in 15.haftasında Galatasaray, deplasmanda Gençlerbirliği ile 1-1 berabere kalarak Ankara’da 2 puan bıraktı. Bu sonucun ardından Gençlerbirliği puanını 15’e, Galatasaray ise 27’ye yükseltti. Sarı-kırmızılılar, bu puan kaybını 16. haftada Trabzonspor ile oynayacakları maçla telafi etmeye çalışacaklar.

> Gaziantepspor dört dörtlük

Süper Lig 15. hafta mücadelesinde Gaziantepspor ile Kayseri Erciyesspor karşı karşıya geldi. Gaziantepspor sahadan 2-1 galip ayrılarak Sergen Yalçın yönetiminde 4’te 4 yaptı.  Bu sonucun ardından Gaziantepspor 20 puana yükselerek müthiş çıkışını sürdürdü. Kayseri Erciyesspor ise 12 puanda kalarak düşme hattından bu hafta da kurtulamamanın şanssızlığını yaşadı.

Tüm yazılarını göster