Şubat ayı enflasyonu para politikasının seyri açısından önemli olacak. Manşet enflasyonda Kasım ayından itibaren düşüş eğilimi belirginleşmişti. Ocak ayında da, beklendiği gibi, bir puana yakın bir iniş yaşandı. Bu inişte, 2013 yılı ikinci yarısından itibaren enerji grubu olumlu rol oynarken, gıda grubunu menfi etki yapmıştı. Ekim 2014’den sonra her iki grup da manşet enflasyonun düşüşünde yön olarak olumlu rol oynadı. Bu iki fiyat grubunun toplam TÜFE içindeki payı yüzde 30. Dolayısıyla, bu iki grubun hareketi, TÜFE üzerinde oldukça etkili.
Yönü düzelse de, gıda grubu enflasyonu seviye olarak hala sepetin üzerinde. Ocak ayı itibariyle, işlenmemiş ve işlenmiş gıda fiyatlarında 12 aylık artış sırasıyla yüzde 9,39 ve yüzde 12,56 olurken TÜFE manşet enflasyonu yüzde 7,24’e geriledi.
Enerji ve gıda dışı mallardaki yıllık enflasyon ise yüzde 7,67 ile yine toplam enfl asyonu yukarı çekti. Bunda, dayanıklı tüketim mallarını da kapsayan temel mallar grubu (yüzde 8,57) ve hizmet fiyatları (yüzde 8,73) etkili oldu.
Bunları bir araya getirirsek, enflasyonun Ocak ayındaki inişinin aritmetiğinin büyük ölçüde enerjiye dayalı olduğu ortaya çıkıyor. Enerji grubu fiyatlarının 2014 Ocak ayından itibaren seyrine bakıldığında, Şubat ayı enflasyonu üzerinde de hatırı sayılır bir olumlu katkı yapacağı anlaşılıyor. Yıllık bazda şubat ayında enerji grubu enflasyonu düşük yüzde 4’lerde kalacak.
Buna karşılık, gıda grubu yön olarak manşet enflasyondaki düşüşü desteklese de seviye olarak toplam enflasyondan yukarıda kalmaya devam edecek; sadece Şubat ayında değil ilk yarı boyunca da. Ocak ayında gıda enfl asyonu aylık bazda yüzde 3,5 oldu. Şubat ayında, aylık enflasyon her sene olduğu gibi mevsimselliğe dayalı olarak düşecek. Ancak, iklim durumunun beklenen düşüşü getirmemesi (ki bunun işaretlerini görüyoruz) gıda grubunun toplam enfl asyona menfi tesir etmesine sebep olacak. Gıda grubundaki baz etkisi de (2014 Ocak enflasyonu gıdada yüzde 0.1 olmuştu) bunu destekleyecek.
İkinci olarak çekirdek enflasyona bakalım. Çekirdek enflasyon yıllık bazda hala TÜFE enflasyonunun üzerinde. Ancak Ocak ayında H ve I endeksleri artışları önceki yıla göre gevşemeye devam etti. Aylık bazda TÜFE enflasyonu yüzde 1,10 artarken çekirdek enflasyon (I endeksi) yüzde 0,22 arttı. Çekirdek enflasyon sepetleri Şubat ayında da toplam sepet enflasyonunu aşağı çekecek gibi görünüyor. Toplamda; Şubat ayı aylık enfl asyonunun 2014 şubat ayındaki rakam göre (yüzde 0,43) nasıl geleceği çok önemli. İyimser olursak, Şubat ayında aylık olarak yüzde 0,5-0,6 civarında bir artış (bu rakamlar konsensusun altında), yıllık olarak enfl asyonu yüzde 7,3-7,4’e yükseltecek. Mart ve Nisan aylarında ise iniş göreceğiz.