Spor ekonomik büyümenin motoru olabilir

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

 

Dünya genelinde spor yatırımları 350-450 milyar euro arasında değişiyor. Küresel krizden etkilenmeyen spor yatırımları, her geçen sene büyümeye devam ediyor. Katar'da spor dünyasının tüm liderlerini bir araya getirmeye hazırlanan Richard Attias & Associates Başkanı Richard Attias, sporun ekonomik büyümede üstlenmeye başladığı motor rolün masaya yatırılacağını söylüyor.
Dünyanın gözleri 2012 Londra Olimpiyatları'na çevrilmiş durumda. Bir taraftan spor müsabakaları yoğun bir ilgiyle takip edilirken, diğer yandan oyunların ekonomik boyutu tartışılıyor. Olimpiyatların İngiltere ve Londra ekonomisine katkısının ne olacağı hesapları yapılıyor. Ülkelerin, hem kazanç kapısı hem de prestij elde etmek için spor organizasyonlarına ev sahipliği yapma yarışı sürüyor. Dünya genelinde spor yatırımları 350-450 milyar euro arasında değişiyor. Küresel krizden etkilenmeyen spor yatırımları, her geçen sene büyümeye devam ediyor.

Bu büyümenin hem yerli hem de uluslararası spor etkinliklerindeki yeni ticari fırsatların gelişmesine fırsat sağlayacak olan BRIC ülkeleri ve Ortadoğu'daki gelişmekte olan spor pazarlarında gerçekleşeceği ifade ediliyor. 11-12 Aralık tarihlerinde spor dünyasının tüm liderlerini Katar'da bir araya getirmeyi hedefleyen Doha GOALS Forum, sporun ekonomik büyümede üstlenmeye başladığı motor rolü masaya yatıracak.

Sporun ekonomik kalkınmayı desteklemesi; sporun ticarileştirilmesi; sporcuların refahının sağlanması; turizm aracı olarak spor ve sosyal kalkınma aracı olarak spor gibi başlıca konularını tartışılacağı forum, 13 yıl boyunca Davos Zirvesi'ni düzenleyen ünlü Fransız yatırımcı Richard Attias organizasyonu ile gerçekleşiyor.

Richard Attias&Associates Başkanı Richard Attias, son yirmi yıldır ülkelerin, organizasyonların ve kurumların küresel düşünce alışverişi gerçekleştirmelerine liderlik eden bir isim.
Clinton Küresel Girişimi; Ortadoğu Barış Zirvesi; Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi gibi önemli organizasyonlara imza atan Attias aynı zamanda The New York Forum'un Kurucusu ve Başkanı. Her yıl iş dünyası liderlerini, CEO'ları ve ekonomistleri bir araya getiren The New Tork Forum, kriz sonrası yeni iş modellerini masaya yatırıyor. 
 

Sporun tüm liderlerini bir araya getiren "Doha GOALS Forum" ise kendi alanında bir ilk.  Sporculardan yatırımcılara, iş dünyasından, siyaset yapıcılara kadar sporun tüm liderlerini bir araya getirecek olan Doha GOALS Forum, spor yoluyla sosyal ve ekonomik kalkınmanın sağlanmasını desteklemeyi ve sınır ötesi girişimlere öncülük etmeyi hedefleniyor.

Gelişime giden yeni bir platform

DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Richard Attias, "Spor, dünyayı değiştirecek güce sahip" derken, "Bizim misyonumuz dünyamızın karşılaştığı temel konuları gündeme getirmek. Bu kapsamda küresel çapta etki yaratmak ve bağlantı kurmak" diyor.

"Hedef" anlamına gelen "GOALS" aynı zamanda "Gathering of All Leaders in Sport" (Tüm Spor Liderleri Buluşması)'nın kısaltması. "Sporu, gelişime giden yeni bir platform olarak algıladıklarını söyleyen Attias, daha iyi, daha sağlıklı, daha mutlu bir dünya için tüm dünyayı harekete geçmeye çağırıyor. Attias özellikle spor yapmanın bir lüks olduğu fakir ülkelerde gerçekleştirileck spor yatırımlarının çok büyük önem taşıdığını vurguluyor. 

Lidersizlik, aşırı muhafazakarlığın yükselmesine yol açıyor

"Spor, mutluluk, heyecan, diyalog, sağlık ve barış getirme gücüne sahip" diyen Richard Attias, sporun, daha mutlu ve sağlıklı genç nesillerin yetişmesi açısından da çok önemli bir rol üstlendiğini kaydediyor. Attias şu yorumları yapıyor: "Yaşadığımız ekonomik kriz, gitgide liderlik krizine dönüşüyor. Liderlerimizden karar vermelerini, bu kararları uygulamalarını, toplumlara ilham vermelerini, güven sağlamalarını, çevrelerinin saygıdeğer ve değerli insanlardan oluşmasını bekliyoruz. Bugün önemli bir liderlik eksikliği yaşandığını düşünüyorum. Bu durum aşırı muhafazakarlığın yükselmesine yol açıyor. Genç nesil ise umut ve güven kaybı yaşıyor."

Spor, Katar'ın DNA'sında var

Richard Attias, zirvenin Katar'da düzenlenmesinin nedenini ise şöyle dile getiriyor: "Spor, Katar'ın DNA'sında var. Spor, ülkenin 20 yıldır gündeminde ve bu yönde çok önemli ilerlemeler kaydedildi. Dünyanın en gelişmiş spor akademilerinden biri olan Aspire burada yer alıyor. Katar aynı zamanda Arap Oyunları'ndan Asya Oyunları'na kadar çok sayıda önemli organizasyona imza attı. Doha GOALS Forum'un amacı da, sporun çok sayıda stratejiye öncelik edebileceğini göstermek ve bununla birlikte gençlerin daha mutlu ve sağlıklı olmasına katkı sağlamak. Konferansa çok sayıda iş dünyası lideri; STK; federasyon başkanları katılıyor. Ünlü isimler vermek gerekirse, Carl Lewis, Mark Spitz, Tersa Lorupe gibi bazı efsane sporcuyu sıralayabilirim."

Altyapı, teknoloji yatırımları

Attias'ın ifade ettiği gibi Katar, spor alanında önemli adımlar atıyor. Ülke 2022 yılında Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak. Bu karar çok kişi tarafından eleştirilirken, FIFA Başkanı Sepp Blatter kararın doğruluğunu savundu ve asıl hedefin "futbolu yeni bir dünya ve yeni bir kültüre açmak olduğunu" dile getirdi.

Katar'ı temsil etmek için seçilen dünyaca ünlü eski futbolcu Zinedine Zidane, "Katar ve tüm Ortadoğu bu deneyimi hak ediyor. İslam, bir milyar insan demek" derken; Spor Bakanı ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Suudi Arabistan Prensi Faysal Bin Fahad Abdülaziz, 2022 Dünya Kupası'nın Katar'da düzenlenecek olmasını Arap dünyası için bir zafer olarak nitelendiriyor.
1.7 milyon nüfuslu Katar, 1970 yılından bu yana FIFA üyesi. Ülke, futbol sektörünün gelişmesi için milyarlarca dolar para harcıyor. Fransa'nın en ünlü futbol kulübü Paris Saint-Germain'in satın alınması da bunlardan birisi. Katar Vakfı ise 2011-2016 yılları arasında FC Barcelone formasında yer almak için her sene 30 milyar euro ödüyor.   

2005 yılında 1 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirilen Aspire Spor Akademisi, dünyanın en gelişmiş spor komplekslerinden birisi.

Katar, Dünya Kupası için gerek duyduğu stadyum projelerine 50 milyar dolar yatırım yapmayı hedefliyor.

Doha Port Stadı, 44 bin 950 kişilik modüler yapısı ile Körfez'de yapılan yapay ada üzerine inşa edilecek. Etrafı marina ile çevrilecek olan projenin, Katar Dünya Kupası'nın simgesi olacağı ifade ediliyor.

21 bin 200 koltuk kapasitesine sahip olan Al Rayyan Stadı, 2022 Dünya Kupası için 44 bin 740 kişilik seyirci kapasitesine çıkarılacak. Stadyumun dış cephesine dev ekranlar kurulacak.
Alman mimarlık şirketi 'Albert Sheer & Partner' tarafından tasarlanan Katar statlarında hava sıcaklığını 20 dereceye kadar düşüren bir teknoloji kullanılacak.

PwC: Gelişmekte olan ülkeler, sporun en büyük pazarı olacak

PwC'nin küresel spor pazarındaki gelişmeleri incelediği ve 2015 yılına kadar beklenen gelişmeleri içeren "Oyunu değiştirmek: Küresel Spor Pazarında Görünüm - 2012" raporu, küresel spor gelirlerinin yılda yüzde 3.7 oranında büyüme gerçekleştirilen, 2015 yılında 145,3 milyar dolara ulaşacağını ortaya koyuyor. Bu büyümenin en önemli nedenleri ise; iyileşen ekonomi, TV reklamlarındaki artış, spor etkinliklerinin ücretli TV kanallarında gösterilmesi; finans hizmetleri ve otomotiv şirketlerinin yeniden sponsorluk yapması olarak sıralanıyor.

Rapora göre, 2015 yılına kadar Kuzey Amerika küresel spor sektörünün en büyük pazarı olacak. Onu sırasıyla EMEA Bölgesi (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) ile Asya pazarları takip edecek. Güç dengesinin önümüzdeki beş yıl içinde büyük spor etkinliklerine ev sahipliği yapacak gelişmekte olan pazarlara kayacak.

PwC'nin ekonomik ve siyasi belirsizliğin arttığı dünyada geleceğin spor pazarı ile ilgili değerlendirmeleri ise şöyle:

· Büyüme, hem yerli hem de uluslararası spor etkinliklerindeki yeni ticari fırsatların gelişmesine fırsat sağlayacak olan BRIC ülkeleri ve Ortadoğu'daki gelişmekte olan spor pazarlarında gerçekleşecek.

· Sponsorlar yatırımlarının getirilerinin ölçülmesi için daha kapsamlı ölçme teknikleri talep edecek.

· Spor kuruluşları ve birliklerinin, gelecek jenerasyonlara sürdürülebilir bir iş modeli bırakmak adına, maliyet tabanını ve borç seviyesini kontrol etmek için yeni düzenlemeler getirmesi gerekiyor ve bunu gerçekleştirme yolunda adımlar atılacak.

· Spor ve eğlence sektörü ile dijital teknoloji arasında giderek daha fazla yakınlaşma görülüyo. Yeni dijital ortam hem sektör hem de spor dallarının küreselleşmesine önemli katkıda bulunacak.

FIFA 2014 Brezilya ekonomisine 70 milyar dolar katkı sağlayacak

2014 FIFA Dünya Kupası'nın, Brezilya ekonomisine 70.1 milyar dolar (110 milyar real) değerinde katkı sağlaması bekleniyor. Brezilya Spor Bakanlığı tarafından yayımlanan çalışmaya göre, 2014 yılında Brezilya'da düzenlenecek olan Dünya Futbol Kupası, tüketim sektöründe büyüme, vergi gelirlerindeki artış ve altyapı yatırımları sayesinde ülke ekonomisine 70.1 milyar dolar katkı sağlayacak. Dünya Futbol Kupası'na ikinci kez ev sahipliği yapacak Brezilya'nın organizasyon için yapacağı hazırlıklardan 30 milyar dolar değerinde doğrudan vergi geliri elde edeceği, tüketim sektöründe ise 3 milyar dolardan fazla artış olacağı tahmin ediliyor.

Brezilyalı yetkililer 2014 Dünya Futbol Kupası için ülkeye yaklaşık 600 bin yabancı turistin gelmesi ve yaklaşık 2.55 milyar dolar tutarında harcama yapmasını bekliyor. Yetkililer, kupaya katılacak yerli turistlerin ise 3.5 milyar dolardan fazla para harcayacağını öngörüyor. Brezilya Hükümeti, uluslararası organizasyon sayesinde üç yılda 330 bin kişiye istihdam yaratmayı, 2014'te ise 381 bin kişiye geçici iş sağlamayı hedefliyor.

Tüm yazılarını göster