Spaghetti Western

Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Bütün dünya Fiat Başkanı Sergio Marchionne'yi otomobilde "şimdilik" yeni dönemin dahisi ilan etti. Ben bu otomotiv sektöründeki dahilere pek inanmadığım için şimdilik kaydını düştüm. Zira, daha önce birçok CEO/Başkan/dahi/guru/üstad mertebesine yükselmiş dahiler bugun adı pek de hoş anılmayan emeklilikler klübünde vakit öldürüyor. Bugünlerde Signor Marchionne, medyanın gözdesi.

Nubuk ayakkabı, gri kolej tipi pantolon, koyu renk V yaka kazak ve mavi gömleği, üniforma gibi üstünde taşıyan Einstein saçlı Başkan'a dünyayı kurtaran adam gözüyle bakılıyor. Öyle ya İtalya da Fiat'ı, ABD'de ise Chrysler'i kurtardı...

Peki Sergio Marchionne devrimi ilelebet payidar kalacak mı? Bunu da bize rakamlar gösterecek.Daha doğrusu tüketiciler bir seçim yapacak bu seçim de Marchionne'yi ya vezir yapacak ya da...

Tüm verileri incelemek mümkün olmadığı için de Lancia/Jeep birleşmesini inceleyelim. Malumunuz, belki de değil, Jeep markası tüm Avrupa'da Lancia ile birleşti.

Daha açık anlatalım Jeep efsanevi Cherokee, Wrangler gibi modellerini isimleri değişmeden satmaya devam edecek ama bu modeller Fiat çatısı altında tüketicilerle buluşacak.

Sonuçta bu işlemden Marchionne'nin beklentisi halihazırda 300 bin olan Lancia+Chrysler satışını 2015 yılında 800 bin adete taşımk. Lancia ve Chrysler'in toplamı 300 bin olan satışların 2.5 katına çıkartmak gayet iddialı.

Fakat bu toplantı masasındaki hesap çarşıya uyacak mı? Bana göre çok şansı yok. Zira, insanların algıları henüz buna hazır değil diye düşünüyorum.

Örneğin, yakıt tüketimi, park sorunu gibi nedenler ön plana çıkan Fiat 500, ABD'de istenilen düzeye bir türlü ulaşamadı. Çünkü, Fiat 500'ü Avrupa'da efsane yapan nedenler  ölçülebilir veriler olduğu kadar, onu alan tüketicilerin o otomobilin yansıttığı değerlere olan tutkularıydı.

Bugün bir Fransız için "Deux Chevaux", İngiliz için Mini neyse, İtalyan için de 500 odur.

Ama siz onu herşeyin büyüğünü seven Amerikalılar'a, düşük yakıt tüketimi gibi satış araçlarıyla sunarsanız çok da başarılı olamazsınız.

Ben ABD'de bir devre damgasını vuran İtalyan Amerikalı figürünün otomobilde tutmayacağına inanıyorum.

Spaghetti Western filmlerinin tutmasının otomotiv sektöründeki yansımaların çok başarılı olmayacağını düşünüyorum.

Bir dönemler kovboy filmlerini müptelası olan biri olarak hatırladığım yegane Spaghetti Western örneği, "İyi, Kötü, Çirkin"di. Sinyor Marchionne'nin de bir başyapıtı olacaktır mutlaka ama bu iki büyük devi ilelebet yaşatmaya yetecek mi?

İşte orası büyük bir soru işareti.

Tüm yazılarını göster