Söz Merkez Bankası'nda...

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Yeşim İpek / Yatırım Finansman

Haftanın en önemli gelişmelerinden biri Yunanistan' a yönelik kurtarma paketi açıklamaları idi. AB ülkeleri hükümetleri ve IMF  toplamda 45 milyar € tutarında kredi vereceklerini açıkladılar. Bu tutardaki IMF katkısı  15 milyar € , Euro bölgesinden sağlanan 30 milyar €. Destek tutarının ise 3 yıllık borç kredisi şeklinde  ve % 5 faiz ile mevcut borçlanma maliyetlerinin altında olması piyasalar tarafından olumlu karşılandı.

Yunanistan'a destek kararından sonra en büyük etki euro üzerinde görüldü. Euro/ Dolar  paritesindeki yükselişe paralel haftaya 1.48 seviyelerinden başlayan Dolar / TL'de ise dış piyasalar ve paritedeki hareketler etkili olacaktır .

Bu hafta Hazine 14 Nisan'da 15 milyar 680 milyon TL. iç borç ödemesi ile bu ayın en büyük itfasını yapacak. Piyasalarda Hazine'nin 12 Nisan 'da  420 günlük tahvil ve 3 yıl sabit kupon ödemeli tahvil ihalesi ve 13 Nisan 'da ise 651 günlük tahvil ihalesi ve 7 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli devlet tahvili ihalesi takip edilecek.

Haftaya olumlu başlayan bono piyasasında gösterge tahvil de oran %8.92 seviyelerinde idi. İhale sonuçları , Para Piyasası Kurulu ve Merkez Bankası'nın yapacağı çıkış stratejisi toplantısından gelecek açıklamalar piyasanın yönünü belirleyecektir.

Geçen hafta açıklanan Mart ayı enflasyon verileri TÜFE bazında iyi olmasına rağmen , çekirdek enflasyonun kötü gelmesi ve ÜFE'deki yüksek artış piyasaların moralini bozmuş durumda. Piyasalarda   bu hafta gözler Merkez Bankası'nın 14 Nisan'da açıklayacağı çıkış stratejisinde olacak.13 Nisan 'da  yapılacak Para Piyasası Kurulu'nda faiz arttırımı kararı beklememekle birlikte , faiz arttırım kararının öne çekilebileceği beklenmektedir. Piyasadaki beklenti faiz artırımından önce, Merkez Bankası'nın kriz döneminde alınan likiditeyi gevşetme kararlarını geri çekeceği yönündedir. Likidite önlemleri, fonlamayı azaltmak , munzam karşılık artışları ve para politikası önlemleri, faiz artış sinyalleri ve repoyu kısmak gibi detayları haftaya konuşuyor olmamız muhtemel.

Hisse senetleri piyasasında  ise yabancı takas saklama oranlarının artması , Mart ayında yabancıların yaptığı alımlar ve varlık barışı ile Türkiye'ye gelen kaynakların yarattığı iyimserlik ile geçen hafta  Cuma kapanışı 59.185 ile en yüksek seviyeden oldu. 60.000 endeks beklentileri ile bu haftaya da olumlu başlanması beklenirken endekste 59.720 seviyelerinde kar realizasyonları geldi. Uzun vadede IMKB endeksinde 68.000 - 70.000  beklentileri devam etmektedir.

Temel referans noktası yine dış piyasalar ABD'de açıklanacak olan ilk çeyrek bilançoları, ABD 'den gelecek olan işsizlik verileri , sanayi üretimi ,konut fiyat endeksi vb.gibi tüketim ve konut gelişmeleriyle ilgili veriler  piyasalardaki risk iştahını belirleyecek unsurlar arasında yer alacaktır.

Yatrımcılar için orta vadede TL hala cazibesini koruyor . IMKB için gerilemeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Portföylerde ana para korumalı fonlar  ve değişken faizli tahvillere de yer verilebilir.

Tüm yazılarını göster