Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, sigorta sektörü tarafından çok yakından tanınan iki büyük sivil toplum örgütünün yöneticileri oldular artık. Kendileri işlerini çok iyi yapıyorlar, yani temsil ettikleri şoför ve otomobilci esnafının menfaatlerini kolluyorlar. İşleri bu ve ben de saygı duyuyorum; lütfen yanlış anlaşılmasın... Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanmaya, kullandıkları araçları dünyada satılan fiyatların üç misline Türkiye'de satın almaya, döviz kuru çok arttığı için dünyanın en pahalı yedek parçalarını kullanmaya itiraz etmezken dünyanın en ucuz sigorta fiyatlarına takılmış olmaları ilginç.
Sayın Palandöken ve Apaydın, artık samimi oldukları Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin habere ihtiyaç duyduğu günlerde hemen "sigorta fiyatları pahalı" gibilerinden demeçler vererek üyeleri arasında kendilerine "Helal olsun başkanımıza" dedirtmeyi başarmış olmalılar. İstediklerine ulaşmaya ramak kalmıştı. Bunu seçim arifesinde siyasilerden aldıkları destekle yapmış olmaları manidar üstelik.
Hazine'den şirketlere atılan gol iptal!
Neyi yapmışlar diyorsunuzdur şimdi? Şoför esnafının kullandığı ticari araçlar için ödenen sigorta primleri için üst limit getirilmişti. Bu limitler şöyle sıralanmıştı: Kamyonet 1.300 TL, minibüs 2.250 TL, taksi 3.600 TL, otobüs (30 kişi) 3.800 TL, kamyon 4.000 TL ve otobüs (31 kişilik üstü) 11.800 TL. Yani oluşacak kazalarda ödenecek tazminatları ve alınacak primleri tekrar devlet belirlemiş olacaktı. Özetle, Hazine fiyat serbestliği uygulamasından geri adım atmış demekti. Bu düzenlemenin sektöre duyurulmasının üzerinden 3 saat geçmeden, Hazine şirketlere bir duyuru daha yayımlayarak düzenlemeyi ileri bir tarihe erteledi.
Düzenleme sektöre duyurulduğu sıralarda iddialara göre Hazine Müsteşarı ve Hazine üst yönetimi sigorta sektörüne yön veren dünyanın dev sigorta şirketlerinin CEO'ları ile Hazine'de toplantıdaymış. Ve bu toplantıda bu konu ile ilgili bir tek laf edilmemiş, sektör yöneticileri toplantıdan çıkıp havaalanına giderken yolda İstanbul'dan gelen telefonlarla öğrenmişler. Tabii büyük şok yaşamışlar.
Fakat sonrasında ne olduysa oldu. Hazine aldığı karardan geri döndü. Bir tarafta dünyanın dev sigorta şirketlerinden oluşan sermaye grubu, diğer taraftan oy potansiyeli olan şoför ve otomobilciler esnafı. Siyasi gücü arkasına alan STK'lar beklenmedik zamanda bir sayı ile sigortacıları geçtilerse de sigortacılar bir üç sayılık basketle öne geçtiler denilebilir. Maç devam edeceğe benziyor. Yani o geçen üç saatte "senden büyük Allah var" denilecek bir olay olmuş, bir sihirli el değmişe benziyor. Neler yaşandığı konusunda tabii ki tahminlerim var ama ayrıntılara daha sonra ulaştığımızda sizlere aktarabileceğim.
Hazine'ye önerim
Hazine Müsteşar Yardımcısı Sayın Ahmet Genç ve Hazine Sigortacılık Genel Müdürü Sayın Gökhan Karasu'nun fiyat serbestisi ile yıllardır övündüklerini biliyorum. Şimdi bu karar delindi sayılır, artık arkası gelir. Size bir önerim var. Sayın Palandöken ve Sayın Apaydın'ı Hazine'ye davet edin. Kendilerine çok desteklediğiniz "Kooperatif sigortacılığı" nı anlatın. Ortalıkta bu işlere hevesli eski sigortacılar da var. Birini yönlendirin. Şoför esnafımız kendi sigorta şirketini kursunlar. Sektör de bu dertten kurtulsun... İsterlerse kendi şirketleri üye şoförlerden hiç prim almadan zorunlu sigortalarını yaptırsınlar. Tazminat hakları oluştuğunda da bu işe gönül vermiş siyasetçilerimiz bir fon bulurlar ve ödeme yapılır. Ne dersiniz? O zaman 3.000 TL ile 3.000.000 TL'lik risk nasıl alınabiliyor rahatlıkla görülebilir.