Siyasi risk geri döndü

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Üzeyir DOĞAN

Yurtdışında ibre yeniden ABD Merkez Bankası'na (Fed) dönüyor. Bu hafta Perşembe günü Yellen’in yapacağı konuşma ile birlikte Fed spekülasyonu da yeniden fiyatlanmaya başlayacak. Genel olarak beklenti Yellen’in mevcut politikalarda çok fazla bir değişim yapmayacağı yönünde. Yani Mart ayındaki toplantıda da varlık alım programında yeni bir kesinti yapılması bekleniyor. Bizim beklentimiz de 10 milyar dolarlık yeni bir kesintinin devreye alınacağı yönünde. Ancak bu hafta Yellen konuşmasında ufak da olsa bir açık kapı bırakacak olursa mart başında gelecek veriler spekülasyonlara neden olabilir. Bu durumda gelecek negatif veriler “acaba azaltım olmayabilir mi?” sorusunu akla getirebilir ve bu yönde bir fiyatlama yapmak için fırsat yaratabilir. Aksi olur ve Yellen bu konuşmayla Fed toplantısına yönelik sis perdesini azaltacak olur ise, verilerin etkinliği de azalacaktır. Bu nedenle bu haftaki konuşmayı dikkatle izlemekte fayda olduğunu düşünüyoruz. İçerideki piyasaya döndüğümüzde ise yeniden siyasetin negatif  fiyatlamasını izliyoruz.

Önümüzdeki günlerde bu durum endekste yukarı, kurlarda da aşağı yönlü hareketleri sınırlayabilir. Özellikle endeks dün gördüğü dip seviyelerin altında kalacak olur ise satışların sertleşebileceği göz önünde bulundurulmalı. Benzer şekilde de Dolar/TL’de de dün test edilen 2,2250 üzerine çıkılacak olursa yeni bir yükselen trend başlayabilir. Bu nedenle dün görülen uç seviyeler ilerleyen günler için referans olarak takip edilmelidir. 24 Şubat sürecinin daha önce 17 Aralık sürecinde olduğu gibi yukarıdaki hedefleri bir miktar daha aşağı kaydırdığını düşünüyoruz.

Bu nedenle yukarı yönlü hareketlerde ilk hedef son haftalarda takip ettiğimiz 65,500 değil 63,500/64,000 aralığı olacaktır.

Bu süreçte içerideki gündemle birlikte dışarıda da son ayların zirvelerine oynayan ve her an bir düzeltme yapması olası olan başta ABD hisse senedi endeksleri olmak üzere, Euro/Dolar ve Altın gibi enstrümanlar da yakından takip edilmeli. Buralardan esecek bir ters rüzgar da piyasalarımızdaki olumsuzluğu artırabilir.     

Tüm yazılarını göster