Sivas mutlu Eskişehir tepkili

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Haftalardır futbolunda düşüş gözlenen Sivasspor, sahasında karşılaştığı Eskişehirspor'u 7. dakikada Kamanan'ın ayağından bulduğu golle 1-0 mağlup etti. Kırmızı-beyazlıların bu galibiyetle lig liderliğini perçinlemesi elbette kendileri adına mutluluk verici bir gelişme ancak "Dost acı söyler" deyişinden güç alarak kimi tespitler yapmamıza izin varsa eğer, bir an evvel toparlanmaları gerektiğini belirtmeliyiz. Kayseri maçından bu yana takımın aldığı sonuçlar pek can sıkmasa da oynanan mahkûm futbolun ilerleyen haftalar için "tehlike" anlamına geldiğini aslında bizim tercüme etmemize gerek de yok. Bu denli sürpriz kayıpların yaşandığı haftalarda "kontrollü oyun" elbette ki geçer akçedir, ancak büyük takımlarla büyükler arasına ismini yazdırmaya çalışan Sivasspor arasındaki fark tam da burada belirginleşiyor. Kırmızı-beyazlı takımın büründüğü oyun karakterinde kontratak o kadar kalın çizgilerle belirlenmiş ki, şampiyonluk hedefi güden takımların kaybettiği puanlar bile "maçı koparıp alacak" hırsı ve oyun tarzını Sivasspor'a benimsetemiyor. Oysa 2-3 haftaya kadar büyükler toparlanıp seri galibiyetler almaya başlasa kırmızı-beyazlıların bu yarışta yaya kalacağı o kadar aşikâr ki.

Madem dost ağzıyla nasihatler vermeye kalktık, Eskişehirspor galibiyetinde hakemlerin de etken faktör olduğunu söylememiz lazım. Orta hakem Süleyman Abay'ın bu maçta sergilediği performansın sanıyorum tek karşılığı "felaket" kelimesi. İlk yarıda Anderson'un kaleciyle karşı karşıya kaldığı pozisyonu avantaj oynatmayıp Sivasspor'lu Diallo'ya sarı kart göstermek için kesen Abay, yine ilk yarıda ceza sahası içinde Faruk'un topu koluyla taşımasına "devam" diyebildi. Hatta bu pozisyonu yan hakem ve dördüncü hakemin de çok net şekilde görmeleri gerekirken, gözlerine ne çeşit bir perde indiğini futbol ailesi olarak merak ettik. Tüm bunlara ek olarak Eskişehirspor'un ikinci yarıda cömertçe harcadığı 3 net gol pozisyonunu da düşünecek olursak, maçın gidişatı ile skor tabelası arasındaki ters orantıyı az da olsa tasvir edebiliriz. Batuhan ve Youla'nın yokluğunda Beşiktaş'taki günlerine dönen Rıza Çalımbay, o zaman Koray Avcı ile gerçekleştirdiği yapılanmayı bu kez El Saka ile denedi. Defans blokunun sigortası olarak görev yapan El Saka, eminim fırsat buldukça hücumlara katılma talimatı da almıştı fakat tecrübeli futbolcuyu ataklara katılırken nadiren gördük. 7. dakikada Kamanan'ın attığı gol aslında oyunun şeklini iyiden iyiye kesinleştirdi. Rıza Çalımbay'ın hücum hattındaki eksikleri sebebiyle istediği hamleleri yapamadığını anlamak için âlim olmaya gerek yok. Fakat yine de Eskişehirspor'un 90 dakika genelinde sergilediği futbol tatmin edici sayılabilir. Maçın ikinci yarısında Serdar, Tayfun ve Poljak'ı sahaya süren Çalımbay, Engin Baytar'ın sürüklediği takımı Sivasspor yarı sahasına iyiden iyiye yerleştirmek istedi ama Kamanan ve Balili ile "ani hücum" kozunu elinde bulunduran Sivasspor'a karşı sahadaki Eskişehirspor takımı oyun alanında temkinli durmayı tercih etti. Nitekim 83'te Balili ile kaçan gol belki de maçtaki en net gol pozisyonuydu. Görünen o ki, Sivasspor'a daha net bir teşhis koymak için Fenerbahçe maçını beklememiz gerekecek.

TEKNİK ANALİZ

(Gaziantepspor - Beşiktaş)

Bobo ve Nobre'li 4-3-3

Birçok spor yazarı da dahil olmak üzere Gaziantepspor - Beşiktaş maçı öncesi kadroya bakanlar "Nihayet çift forvet" dediler ve enteresandır ilk yarı bittikten sonra bile fena halde yanıldıklarını anlamadılar. Bahsettiğimiz kişilerin düştükleri iki büyük yanılgıdan birincisi, anlatmak istedikleri şeyin "çift forvet" değil, "çift santrfor" olduğu ki, bu çarpık anlatım futbolumuzda can sıkıcı boyutlara ulaşmış durumda. İkinci ve daha önemli gerçek ise Beşiktaş'ın 4-3-3 oynaması. Bobo ve Nobre'yi kadroda görünce düşünmeden, analiz etmeden sistemin 4-4-2 olduğunu iddia etmek ve 45 dakika uyanamamak enteresan. Oysa ilk yarıda zorlanan Beşiktaş 4-3-3, ikinci 45 dakikada maçı koparan Beşiktaş daha çok 4-4-2 oynuyordu. Zaten maç sonrası Denizli'nin, "Bobo oynadığında dizilişten doğan problemimiz oluyor" cümlesiyle anlatmak istediği, 4-3-3 ile sürekli yer değiştiren hücumcular Bobo, Nobre ve Tello. Bu dizilişte Bobo ya da Nobre'den biri mutlaka kanada çıkarak oynamak zorunda kalıyor ki, aslında bahsettiğimiz iki oyuncunun da kanatlara yakın oynayabilecek meziyetleri yok. Dolayısıyla sistem değil, sadece isimler değişince Beşiktaş yine ilk yarıda istediğini alamadı. Nobre, Holosko, Tello üçlüsü yerine Bobo, Nobre, Tello sahadaydı o kadar. Ama ikinci yarıda Serdar orta alanın ortasından sağa geçip Tello da zaman zaman sola deplase olunca 4-4-2'ye benzer bu sistemle galibiyetin gelmesi zor olmadı. Üstelik 10 numarasız Beşiktaş bir kez daha üç puana uzanarak anlayana inceden mesaj da verdi. Umalım ki 4-4-2 ile sağlanan başarı Mustafa Denizli'ye fikir verebilmiş olsun.

Fenerbahçe farktan kurtuldu

Bir hafta önce Hacettepe'ye gol yağdıran Fenerbahçe 21. haftada karşılaştığı Gençlerbirliği'nden 5 gol yese bu şaşırtıcı olur muydu? Yorumun abartılı olduğu zannedilmesin, Ankara temsilcisinin 5 gol hatta fazlasını bulabilecek pozisyonları yakaladığını maçı izleyenler biliyorlar. Son iki hafta gayet net şekilde gösteriyor ki, sarı-lacivertli takımın problemi teknik ve taktikle açıklanabilecek düzeyi çoktan aştı. Hem idari, hem de teknik anlamda yönetimsel problemleri var Fenerbahçe'nin. Ligin yarısını çoktan geçtik. Fenerbahçe'nin puan ortalaması şöyle: Genel-maç başına 1.76 puan, sahasında-maç başına 2.36 puan, deplasmanda-maç başına 1.10 puan. Neredeyse her deplasmandan 1 puan alan Fenerbahçe'nin kalan maçları değerlendirildiğinde siz bir ışık görebiliyor musunuz?

Trabzonspor şokta

Geçen hafta Beşiktaş deplasmanından bir puanla dönen Trabzonspor, bu hafta evinde Denizlispor'u ağırladı. Denizlispor bulduğu iki gol ile Trabzonspor'u mağlup etmeyi başardı. Trabzon Avni Aker Stadyumu'nda oynanan mücadelede ev sahibi ekip baskılı gözükmesine ve oyunu rakip sahaya yıkmasına rağmen pozisyon bulmakta zorlandı. Yeşil-siyahlılar 15. dakikada Angelov ve 60. dakikada Bangoura'nın golleriyle 3 puanı alırken, bordo-mavili takım maç sonunda taraftarlarının tepkisiyle karşılaştı. Özellikle yeni transfer Alanzinho'nun top kayıplarının kafalarda soru işaretleri yarattığı söylenebilir, ancak Brezilyalı futbolcuya zaman tanımakta fayda var.

Ankaragücü "kurtuluş" savaşında

Turkcell Süper Lig'de 21. hafta mücadelesinde İstanbul Büyükşehir Belediyespor Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda Ankaragücü'nü konuk etti. Kötü bir sezon geçiren Ankaragücü 1-0 geriye düştüğü maçı 2-1 kazanarak geçtiğimiz hafta Gaziantep karşısında evinde aldığı 3-1'lik galibiyeti daha da anlamlı kıldı ve ligin dibinden kurtuluş savaşına devam etti. 13. dakikada İskender ile öne geçen ev sahibi ekibe karşı Semavi Özgür 44. dakikada takımına 1-1 eşitliği getiren golü kaydederken, 76. dakikada Jaba'nın kaydettiği gol ise sarı-lacivertli ekibe 3 puanı getirdi. Ankaragücü bu sonuçla puanını 21 yaparken, İstanbul Büyükşehir Belediyespor ise 25 puanda kaldı.

Konyaspor evinde kazandı

21. hafta mücadelesinde Konyaspor evinde, Antalyaspor'u 2-0 mağlup etti. Konya Atatürk Stadı'nda ilk yarısı da ev sahibi takımın 1-0'lık üstünlüğü ile sona eren karşılaşmada yeşil-beyazlıların golleri 13. dakikada Mihajlov ve 51. dakikada Poljac'tan geldi. Bu maçtan önce iç sahada oynadığı 9 maçta yalnızca 1 galibiyet alabilen Konyaspor, bu galibiyetle seyircisi karşısında ikinci galibiyetini almış oldu. Yeşil-beyazlılar bu sezon iç sahadaki ilk galibiyetini ligin 1. haftasında Ankaragücü karşısında 3-2'lik sonuçla almıştı. Konyaspor bu sonucun ardından puanını 24'e yükseltirken, iki maçlık galibiyet serisi sona eren Antalyaspor 22 puanda kaldı.

Adana'da beklenen sonuç: Gol yok!

Haftaya 32 puanla 7. sırada giren Kayserispor ile 30 puanla onun iki sıra gerisinde yer alan Bursaspor kozlarını Adana 5 Ocak Stadı'nda paylaştılar. Güçlü savunmaları, mücadeleci orta alanları ve hızlı golcüleriyle dikkat çeken iki ekip de fazla riske almadan karşı tarafın hatasını beklemeye dayalı bir sistemle mücadele edince karşılaşmadan gol sesi çıkmadı. Böylece sahadan üç puanla ayrılarak UEFA Kupası savaşı veren rakiplerine yaklaşmak isteyen iki takım da sahadan istediğini alamadan ayrıldı. 22. haftada Kayserispor Eskişehirspor ile deplasmanda karşılaşırken, Bursaspor sahasında Kocaelispor'u konuk edecek.

Hacettepe pes etmiyor

Turkcell Süper Lig'de kümede kalma mücadelesi veren Hacettepe, son haftalarda düşüşe geçen Ankaraspor önünde eline geçen fırsatı iyi değerlendirdi. İki başkent ekibini karşı karşıya getiren maçın büyük bir bölümünü 10 kişi oynayan Ankaraspor'u üç golle geçen Hacettepe, puanını 14'e yükseltti. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan ve ilk yarısı da Hacettepe'nin 1-0'lık üstünlüğü ile sona eren karşılaşmada mor-beyazlıların golleri 17. dakikada penaltıdan Serkan Atak, 65. dakikada Lika ve 82. dakikada Ümit Tütünci'den gelirken, Ankaraspor'un tek golü 58. dakikada Muhammet Hanifi'den geldi.

Galatasaray çarpıldı

Galatasaray haftanın son maçında Ali Sami Yen Stadı'nda Kocaelispor ile dramatik bir maç oynadı. Bir ara 3-3'lük beraberliğe ulaşma şansı yakalayan sarı-kırmızılı takımın karşılaşmadan 5-2 mağlup ayrılması şüphesiz taraftarını oldukça öfkelendirdi. UEFA Kupası'nda Bordeaux ile yapacağı rövanş maçını düşünerek rotasyona giden Skibbe'nin hem savunmada üçlü oynayıp hem de ikinci yarı panik halinde hesapsız değişiklikler yapması bu farklı mağlubiyeti getiren en önemli sebepti. Skor tabelasına bakarak öfkelenen Galatasaraylılar'a ise takımın maçı çevirmek için oldukça fazla risk aldığını ve yenen gollerin normal karşılanması gerektiğini hatırlatalım. Neticede Baros penaltıyı atsa maçı Galatasaray da lehine çevirebilirdi.

HAFTANIN TAKIMI: Kocaelispor

HAFTANIN İNCİSİ: "Bizim için tünelin ucundaki ışık azalıyor." Ali KOÇ

KARE AS: Mert Nobre (Beşiktaş)

    Mustafa Pektemek (Gençlerbirliği)

    Branimir Poljac (Konyaspor)

    Taner Gülleri (Kocaelispor)

GOL KRALLIĞI:        15 gol - Milan Baros (Galatasaray)

13 gol - Taner Gülleri (Kocaelispor)

11 gol - Mehmet Yıldız (Sivasspor)

10 gol - Souleymane Youla (Eskişehirspor)  

10 gol - Rodrigo Tabata (Gaziantepspor)

  9 gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

  9 Gol - Gökhan Ünal (Trabzonspor)

  9 gol - Mert Nobre (Beşiktaş)

HAFTANIN MAÇI

(Sivasspor - Eskişehirspor)

Kadro değeri       Yaş ortalaması

Sivasspor  :     33.750.000 Euro (24 futbolcu)  Sivasspor  : 27,3

Eskişehirspor :     21.900.000 Euro (28 futbolcu)  Eskişehirspor : 25,4

Tüm yazılarını göster