Sivas kalesi düştü

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Dikkatli okurlarımızın hatırlayacağı gibi, cuma günü 31. hafta maçlarını irdelediğimiz köşemize başlık olarak "Bu düğüm bu hafta çözülür (mü?)" sorusunu uygun görmüş ve Sivasspor'un muhtemel puan kaybına dikkat çekmiştik. "Sivasspor puan kaybeder" şeklindeki savımızı destekleyici görüşlerimizi sıralayıp "Beşiktaş, Ankara'da kazanır" öngörüsünü de orta yere serince kimi okurlarımızdan "kalbimizden geçeni" mi yoksa "objektif yorumlarımızı" mı kaleme aldığımızı sorgulayan mailler aldık. Oysa evinde hiç kaybetmemiş Sivasspor'un İstanbul Büyükşehir Belediyespor'a takılacağını öngörürken öne sürdüğümüz düşüncelerin objektif yorum olmak dışında hiçbir ekstra özelliği yoktu. İlginç bir tesadüf olması bakımından o yazımızdan bir bölüm ile maç sonrası Abdullah Avcı'nın yaptığı ve ajanslara düşen açıklamalardan bir kısmını beraberce buraya taşımak istiyorum. Bakın cuma günkü köşemizde ne demişiz:

"Hem şampiyonluk yarışına hem de düşme hattına yapacağı etkiler bir yana bence bu maçı ilginç kılan başka özellikler de var. Bahsettiğim ilginç özellik ise İ.B. Belediyespor'un oyun kurgusunda gizli. Bu sezon bekleneni vermekten oldukça uzak kalan turuncu-mavili takım, gündemdeki maçlara kolaylıkla motive olabilmesi yanında lider Sivasspor'a ters gelebilecek futbol anlayışına da sahip. Sivasspor; Ankaraspor, Fenerbahçe veya en son şahit olduğumuz Gaziantepspor benzeri rakiplere karşı oyunun direksiyonunu elde etmekte iyiden iyiye zorlanıyor. Her ne kadar geçtiğimiz yıla oranla gücünden çok şey kaybeden bir Belediyespor gerçeği söz konusu ise de puan kaybına tahammülü olmayan Abdullah Avcı ve talebeleri oyunu kontrollerinde tutmak için 'bol paslı ayağa oyun' silahına sarılacaklardır."

Peki ya Abdullah Avcı maç sonunda ne dedi:

"Ligin liderini kendi evinde yendiğimiz için mutluyuz. Sivasspor'un ne şekilde oynadığını biliyorduk. Pas yüzdesi yüksek bir takımız. Rakibimizin iyi pas yapan ve ayağa oynayan takımlara karşı zaafı olduğunu biliyorduk."

Bu konuya bu kadar geniş yer ayırmamızın sebebi asla köşemizin tarafsızlığını ispata çalışmak değil. Bu konu aynı zamanda maçın şifrelerini de içinde barındırdığından çok önemli. Futbolda "ayağa oyun" ve "pres" birbirlerinin antidotu sayılan iki kavram. Sivasspor ve Belediyespor'u bugüne kadar çizdikleri performanslarla vitrine çıkardığımızda bu iki kavramı temsil eden iki takım görüyoruz. Lig başından bu yana mücadelesiyle ve sahanın her bölgesinde yaptığı presle karakteristik özelliğini ortaya koyan Sivasspor, son haftalara hem fizik hem de mental anlamda düşüş yaşadı. Buna karşılık bir hafta önce Gençlerbirliği önünde kazanarak moral depolayan Belediyespor'un kendi oyun karakteristiği olan "ayağa oyunu" mükemmel biçimde sergileyişine şaşmamak lazım. İşin özünde "Pres mi yoksa ayağa oyun mu?" sorusu var ki, esasında bu sorunun "Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan?" sorusundan çok farkı yok.

Sonuç olarak cumartesi akşamı liderin maçında gördük ki, topu dolaştıran Belediyespor önünde topu kovalayan Sivasspor'un takım direnci yok olmuş gibiydi. En büyük silahı olan fizik mücadeleyi bir türlü sahaya yansıtamayan kırmızı-beyazlılar, bunun cezasını bir anda 2-0 geriye düşerek ödediler. Belki oyunun kalan kısmında çok net pozisyonlar da buldular ancak bu durum daha çok Belediyespor'un yarı sahasına çekilmiş olmasından kaynaklandı. Abdullah Avcı'nın talebeleri topla oyuna çıktıkları her an en az 5 pas yapmayı başardılar ki, bu Sivasspor'un ne kadar etkisiz bir görüntü çizdiği konusunda bir fikir verebilir. Açık olmak gerekirse, bu silik görüntüsüyle Sivasspor, Hacettepe önünde dahi maçın mutlak favorisi olarak görülmemeli.

TEKNİK ANALİZ

(Ankaraspor - Beşiktaş)

Aslar sorumluluk alınca

Şampiyonluk yolunda Sivasspor ile kıyasıya bir mücadeleye girişen Beşiktaş, zorlu geçmesi beklenen Ankaraspor deplasmanından 3 puanla ayrılmayı başardı. Teknik Direktör Mustafa Denizli'nin maç başında Tello ve Gökhan Zan'ı kesmesi belli ki Fenerbahçe maçındaki performanslarına bir tepkiydi ve doğruydu. Enteresan biçimde Tello'nun maçı koparan ve Beşiktaş'ı liderliği taşıyan adamlardan biri olması ise "kulübe cezası" ile yapılmak istenenin başarıya ulaştığını gösteren bir delil sayılabilir. Aykut Kocaman takımını 4-4-1-1 ile sahaya sürerken yarattığı orta saha kalabalığından oyunu soğutacak ve kontrol edecek pas trafiğinin çıkmasını bekledi. Buna mukabil Beşiktaş 4-3-3 sistemini bu sisteme en uygun on bir ile uyguladı ve özellikle Sivas'tan gelen gol haberleriyle birlikte oyunu forse etmeyi başardı. 4-1'lik galibiyet sonrası yapılabilecek en dikkat çekici tespit ise, Bobo'dan Yusuf'a ve Holosko'dan Tello'ya kadar tüm asların sorumluluk alarak oynaması bunun da takımın geneline sirayet etmesi. Eğer Beşiktaş takımı kalan üç maçını da bu bilinçle oynayacak olursa, liderliği ve dolayısıyla şampiyonluğu kaptırmadan finiş görmeyi başarabilir. Şimdi ipler siyah-beyazlı takımın eline geçti.

Trabzonspor zirveye döndü

Turkcell Süper Lig'in 31. hafta karşılaşmasında Trabzonspor deplasmanda Kocaelispor'u 3-1'lik skorla mağlup etti. İzmit İsmetpaşa Stadında oynanan karşılaşmada Trabzonspor'a galibiyeti getiren goller 23. dakikada Umut Bulut, 44. dakikada Gökhan Ünal ve 90+3. dakikada Alanzinho'dan gelirken ev sahibi ekip Kocaelispor'un golünü 61. dakikada Hamza kaydetti. Trabzonspor bu galibiyetle puanını 59'a çıkartarak Sivasspor'a yetişirken ev sahibi ekip Kocaelispor 26 puanda kaldı. Bu sonuç aynı zamanda Hacettepe'den sonra Turkcell Süper Lig'den düşmesi matematiksel olarak kesinleşen ikinci takım Kocaelispor oldu.

Yine Galatasaray yine 1-0

UEFA Kupası biletini Bursaspor'a kaptırmayarak gelecek sezon Avrupa kupalarında boy göstermek isteyen Galatasaray, cezası nedeniyle Ankaragücü ile Kayseri'de karşılaştı. Karşılaşmanın 13. dakikasında Lincoln'ün ceza sahasında düşürülmesiyle karşılaşmanın hakemi Suat Arslanboğa beyaz noktayı gösterdi. Topun başına geçen Milan Baros, atışı gole çevirince Galatasaray 1-0 öne geçti. Galatasaray, her iki devrede önemli tehlikeler yaratsa da bir türlü farkı açacak golü bulamayınca; mücadele 1-0 sona erdi. Galatasaray bu sonuçla puanını 55'e çıkararak 4. sıradaki yerini korudu. Ankaragücü ise 36 puanda kalarak 13. sıraya geriledi.

Fenerbahçe geçit vermedi

Turkcell Süper Lig'de heyecanın dorukta olduğu haftada, son dakikaları çok çekişmeli geçen maçta Fenerbahçe Daniel Güiza'nın tek golüyle galip gelmeyi başardı. İlk yarısı 0-0 berabere biten maçta, 64'de Alex'in pasını iyi değerlendiren Güiza, uzak mesafeden çok sert vurdu ve top ağlarla buluşturarak Fenerbahçe'yi 1-0 öne geçirdi. Fenerbahçe'de, Denizlispor maçına yedek başlayan kaptan Alex ikinci yarıda forma şansı buldu. Sakatlığı nedeniyle Beşiktaş derbisinde forma giyemeyen, kupa finaline hazırlanan Brezilyalı futbolcu 57. dakikada Semih'in yerine oyuna dâhil edildi. Kalan haftalar Denizlispor için hayati önemde olacak.

Bursa doludizgin

Turkcell Süper Lig 31. haftasında Bursaspor kendi sahasında ağırladığı Konyaspor'u 3-0 mağlup etti. Bursa Atatürk Stadında oynanan karşılaşmanın gollerini, 64. dakikada Sercan, 80. dakikada Bekir Ozan ve 90. dakikada Gökhan Güleç kaydetti. Uefa Kupasına katılmayı hedefleyen Bursaspor bu sonuçla puanını 54'e yükseltip averajla 6. sıradaki yerini aldı. Karşılaşma genelinde Konyaspor, oyunu kendi alanında kabul edip Bursaspor'un üzerine gelmesini beklerken, hızlı hücumlarla rakip kaleye gitmeye çalıştı. Ancak Bursaspor'un oyun içinde artan baskısına karşı koyamayan Konyaspor takımı karşılaşmadan kendisini ateşe atan bir mağlubiyetle ayrıldı.

Batuhan döndü, Es-Es hayata döndü

Turkcell Süper Ligin 31. haftasında, küme düşmeme mücadelesi veren iki takımın karşılaşmasında Eskişehirspor evinde Antalyaspor'u ağırladı. Ev sahibi ekip sahadan 2-0 galip ayrılarak ligde kalma yolunda altın değerinde 3 puanı hanesine yazdırdı. Eskişehirspor'u galibiyete taşıyan goller 36 ve 50. dakikalarda, Beşiktaş'tan kiralık gelen Batuhan Karadeniz'den geldi. Genç futbolcu kadro dışı kalması sonrası forma giydiği ilk maçta takımını adeta ipten aldı. Bu sonuçla Eskişehirspor 36 puana yükseldi. Antalyaspor ise 35 puanda kaldı. Antalyaspor 32.haftada Fenerbahçe'yi ağırlarken, Eskişehirspor Konyaspor ile hayati bir maça çıkacak.

Kazanması gereken kazandı

Ankara derbisinde Gençlerbirliği, Hacettepe'yi 3-1'lik skorla devirince eflatun-beyazlılar Turkcell Süper Lig'de bir yenilgi daha alarak 22 puanda kaldılar. Karşılaşmaya oldukça baskılı bir oyun anlayışıyla başlayan kırmızı siyahlılar, 14 ve 26. dakikalarda Mustafa Pektemek'in peş peşe gelen golleriyle bir anda 2-0'lık skor avantajını elde etti. İkinci yarıya 2-0'ı korumaya yönelik bir anlayışla başlayan kırmızı-siyahlılar, 62. dakikada Tozo'nun farkı bire indiren golüyle beraberlik korkusu hissetse de 68'de sahneye çıkan Koray farkı yeniden ikiye çıkararak takımını rahatlattı. Bu sonuçla beraber Gençlerbirliği, puanını 38'e çıkararak 10. sıraya yükseldi ve nispeten rahatladı.

Stres yok, futbol var

Haftanın kapanış maçında Kayserispor evinde, Gaziantepspor'u 3-0 mağlup etti. Kayseri Kadir Has Stadı'nda ilk yarısı golsüz eşitlikle sona eren karşılaşmada sarı-kırmızılıların golleri 32. dakikada Toledo, 56. dakikada Cangele ve 76. dakikada Mehmet Eren'den geldi. Güneydoğu temsilcisi iki yıldızı Tabata ve Beto'nun yokluğunu maç boyunca hisseti ve hücum bölgesinde organize olmakta oldukça zorlandı. Kayserispor ise defansif kalitesini Cangele'nin hücum gücüyle birleştirerek maçı farklı kazanmayı başardı. Ligin iki rahat takımının mücadelesinden galip ayrılan Kayserispor puanını 44'e yükseltirken, Gaziantepspor 42 puanda kaldı.

HAFTANIN TAKIMI: İ.B. Belediyespor

HAFTANIN İNCİSİ: "Şaibe söylentisi oyuncularıma uyku uyutmadı." Samet AYBABA

KARE AS : Sercan Yıldırım (Bursaspor)

    Gökhan Kaba (İ.B. Belediyespor)

    Batuhan Karadeniz (Eskişehirspor)

            Rodrigo Tello (Beşiktaş)

GOL KRALLIĞI:          20 gol - Milan Baros (Galatasaray)

16 gol - Taner Gülleri (Kocaelispor)

14 gol - Mehmet Yıldız (Sivasspor)

14 gol - Gökhan Ünal (Trabzonspor)

12 gol - Umut Bulut (Trabzonspor)

11 gol - Rodrigo Tabata (Gaziantepspor)

11 gol - Souleymane Youla (Eskişehirspor)

11 gol - Sercan Yıldırım (Bursaspor)

10 gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

10 gol - Mert Nobre (Beşiktaş)

HAFTANIN MAÇI

(Sivasspor - İ.B. Belediyespor)

Kadro değeri      Yaş ortalaması

Sivasspor: 34.000.000 Euro (24 futbolcu) Sivasspor: 27.5

İ.B.B.: 23.000.000 Euro (25 futbolcu) İ.B.B.: 26.5

Tüm yazılarını göster