Ülkemizin en büyük kentlerinden biri olarak her zaman övünç duyulan Adana maalesef kısa süre öncesine kadar tek bir üniversitenin olduğu kentlerden biriydi. Çevremizdeki illerde 3-4 üniversite faaliyette bulunurken Adana'da bir tane üniversitenin olması büyük bir eksiklik idi.
Geçtiğimiz yıl Adana da ise ikinci üniversite çalışmalarının başlanmış ve ülkemizde mevcut üniversitelerden farklı olarak Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulmuş ve Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2011/64 sayılı atama kararı ile Üniversite Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Adem Ersoy atanmıştı. Üniversitenin kuruluşu yapıldıktan sonra Adana Büyükşehir Belediyesi, üniversitenin kendi binaları yapılana kadar, tarihi büyükşehir belediye binasının bir kısmını çalışmalarında kullanmak üzere tahsis etmişti.
İşler üniversitenin kurulacağı alanın belirlenmesine gelince; Özler Ailesi'nin fen lisesi yapmak istemesi üzerine patlak veren "Zeytin Gen Bahçesi" krizinin bir benzeri Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin kurulacağı alanının belirlenmesi sırasında da karşımıza çıktı. Yeni üniversitenin, Çukurova Üniversitesi'ne tahsisli arazisinin bir bölümünün tahsisinin kaldırılarak bu alana kurulacağı açıklandı. Çukurova Üniversitesi yetkilileri ise, tahsis edilen alanın "Narenciye Gen Merkezi" olduğunu ve üniversitenin bu alana kurulamayacağını açıkladı. Çukurova Üniversitesi Rektörü Alper Akınoğlu, yeni üniversitenin kuruluş çalışmalarını kendilerinin yaptığını, Adana'ya bir değil bir kaç üniversite daha kurulsun istediklerini ancak üniversite üzerinde üniversite olamayacağını söylüyor. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yetkilileri ise, bu arazinin mülkiyetinin Çukurova Üniversitesi'nde olmadığını, buradaki yapılaşmanın yüzde 3-4 gibi olacağını, Çukurova Üniversitesi ile ortak hareket etmek istediklerini, korunması gereken tüm alanları kendilerinin de korumak istediklerini söyleyerek bu iyi niyetli yaklaşımlarına karşılık göremediklerinden yakınıyor.
İllaki ya gen merkezinden yada üniversiteden vazgeçmemiz gerekmez. Her iki tarafı da mutlu edecek bir çözüm bulunabilir. Bunun içinde tarafların bir araya gelerek iyi niyetle sorunu çözmeye çalışmalarına, Çukurova Üniversitesi'nin yapmış olduğu bilimsel çalışmalara saygı duyulmasına ve de Çukurova Üniversitesi'nin de yeni kurulan üniversiteye kol kanat geren ağabeyliğine ihtiyaç duyulmakta.
Aksi taktirde; Yıllardır bilimsel çalışmalar yapan bir üniversite ile yeni kurulan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi daha ilk adımda kavgalı bir başlangıç yapmış olacak. Kavganın uzaması iki üniversitenin de genlerine işleyecek kaybeden yine Adana ve Adanalılar olacaktır.