Sıkılaştırma politikaları sanayi üretimi vurdu

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Ağustos ayı sanayi üretim endeksi açıklandı.

Yakın zamana kadar tek bir endeks açıklanırdı. Sanayi üretimi de bu endekse bakılarak değerlendirilirdi.

TÜİK daha sonra klasik endeksi, takvim etkisinden, buna ek olarak da takvim ve mevsim etkisinden arındırarak açıklamaya başladı.

Bu nedenle de şimdilerde bir ayın sanayi üretimindeki değişim 3 farklı göstergeden izleniyor.

-  Klasik sanayi üretim endeksi, işyerlerinden toplanan değerlerin, herhangi bir ayıklama yapılmadan kullanıldığı endekstir.

Bu endekse göre ağustos ayında sanayi üretimindeki aylık gerileme yüzde 13.1 oranındadır. Bir yıl öncenin ağustos ayına göre sanayi üretiminde yüzde 1.4 azalma vardır.

- Gene klasik endekse göre imalat sanayinde bir ay önceye göre ağustos ayında sanayi üretimi yüzde 23.9 oranında gerilemiştir. Yıllık gerileme yüzde 9.0 oranındadır.

- TÜİK, klasik endeks ile derlenen bilgilerden takvim etkisini ayıklıyor. Takvim etkisinden arındırılmış endekse göre ağustos ayında yıllık sanayi üretiminde gerileme yüzde 10.4 oranındadır. Aylık gerileme yüzde 0.1 olmuştur.

- Takvim etkisine ek olarak mevsim etkisi de arındırıldığında aylık gerileme yüzde 4.0 olarak görülüyor. Yıllık olarak ise yüzde 0.5 artış  hesaplanıyor.

Tabii ki ağustos ayının aylık ve yıllık sanayi üretim değişim oranları önemli.

Ama yılın ik 8 ayında acaba ne oldu?

Yılık ilk 8 ayına ait  aylık üretim endekslerinin toplu olarak değerlendirilmesi yapıldığında görülen şudur:

-2012 yılının ilk 8 ayında, 2011 yılına göre sanayi üretim artışı yüzde 2.835 olmuştur.

-2013 Yılının ilk 8 ayında  2012 yılına göre sanayi üretim artışı yüzde 2.298 olarak geçen yılın aynı döneminin artış hızının altında gerçekleşmiştir.

Bütün bu oranlar, değişimler ne  anlama geliyor?

Sanayi üretimi ekonominin lokomotifidir. Ekonomideki büyümenin en önemli göstergesidir. Sanayi üretiminin göreceli olarak geçen yılın gerisinde kalması, ekonomik büyümenin geçen yılın gerisinde kalabileceğinin işaretidir.

Sanayide üretim artışı, istihdam artışı sağlar. Gelir artışı sağlar. Ekonomide hareket yaratır. Hükümet teşvik belgeleri dağıtıyor. Girişimciler yeni yatırımlara soyunuyor. Kapasite artarken sanayi üretimin artmaması girişimcilerin ciddi sorunlarla karşılaşmalarına yol açar.

2013 yılının sonuna yaklaşıyoruz. Genelde ekonomi konusunda farklı değerlemeler var. Son aylarda döviz kurundaki oynaklık ve de sermaye hareketleri ile döviz çıkışı artarken döviz girişinin azalması ekonomide öne çıkan konular oldu.

Üretim ve piyasadaki değişim tartışılmıyor. Özellikle Anadolu'da üretimdeki yavaşlama ve piyasalardaki durgunluk gündeme gelemiyor.

İşte bu bakımdan ağustos ayı sanayi üretim endeksi önemlidir. 

Ümit edilir ki, endeksteki olumsuz gelişme, ekonomi politikalarını belirleyen ve uygulayanlarca dikkate alınır. Sanayi üretimin önünü açacak politikalar ve uygulamalara ihtiyaç var. Para politikasını sıkalım, maliye politikasını sıkalım. Biraz daha sıkalım. Ama sonuç işte ortada.

Tüm yazılarını göster