Sıkı para politikasına devam

Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Merkez Bankası yılın ikinci Enflasyon Raporu'nda kamu malları ve petrol fiyatlarındaki beklenmedik yükselişe rağmen enflasyon öngörülerinde bir değişikliğe gitmedi ve para politikasında ilave  sıkılaşmaya gideceğinin sinyalini verdi.

Merkez Bankası makro finansal risklerin dengelenmesi konusunda alınan sonuçlardan memnun gözüküyor. Banka 2010 Kasım ayında Türk Lirası'na değer kaybettirerek ve kredi büyümesini sınırlayarak iç ve dış talep arasındaki  dengesizliği azaltmayı hedefleyen bir para politikası izlemeye başladı.

Küresel risk iştahındaki bozulma ve enflasyondaki yükseliş nedeniyle sonbahar aylarından itibaren daha sıkı bir politika izlenmeye başlandı. Son aylarda açıklanan veriler istenen kadar hızlı olmasa da ekonominin Merkez Bankası'nın istediği yönde ilerlediğini gösteriyor.

Merkez Bankası enflasyon cephesindeki riskleri kabul ediyor ve daha sıkı para politikası uygulayacağının sinyalini veriyor. Merkez Bankası kurlardaki artış ve manşet enflasyondaki yükselişin beklentilerde ve fiyatlama alışkanlıklarında bir bozulmaya yol açmaması için Ekim ayından itibaren güçlü bir parasal sıkılaşma yoluna gitti. Alınan önlemler sonrasında faizlerdeki yükselişe paralel, Türk Lirası değer kazanırken çekirdek enflasyon göstergelerinde kısmı bir iyileşme başladı.

Merkez Bankası alınan tedbirlerin ve Euro Bölgesi'ndeki durgunluğun katkısıyla 2012 yılında ekonomik büyümede yumuşak bir iniş öngörüyor ve toplam talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde katkı yapacağına inanıyor.

Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve ayarlanmış fiyatlardaki artış yılın ilk üç ayında enflasyon gerçekleşmesinin öngörülenin biraz üzerinde kalmasına neden oldu. Ancak Merkez Bankası tahminlerinde değişiklik yapmak yerine para politikasında ilave sıkılaşmaya gidebileceğinin sinyalini veriyor.

Bankanın verdiği ilave sıkılaşma sinyalini ciddiye alıyoruz. Döviz kurundaki artış ve dünya fiyatlarındaki yükseliş ile başlayan enflasyon şoku içeride bazı sektörlerde fiyatlama alışkanlıklarını bozmaya başladı. Enflasyon görünümünün orta vadeli hedefle uyumlu gitmesi için para politikasındaki sıkılaşmanın devam etmesi gerekiyor.

Merkez Bankası'nı zorlayacak olan Euro Bölgesi'ndeki sorunların bir krize dönmesi senaryosu. Böyle bir durumda banka ekonomideki sert iniş ile hedefin üzerinde kalan enflasyon arasında seçim yapmak zorunda kalacak.

Öngörümüz Merkez Bankası'nın böyle bir senaryoda tercihini enflasyonla mücadeleden yana değil durgunlukla savaşmaktan yana koyacağı yönünde. Bu nedenle yatırım tavsiyelerimizde son bir yıldır enflasyona endeksli devlet tahvillerini önermeye devam ediyoruz.

Tüm yazılarını göster