Sigortalının ”özdenetim” sorunu

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Ülkemizde sigortalılık oranı ne yazık ki çok düşük. Zorunlu kalmadıkça sigorta yaptırmamaya çalışıyoruz. Ama başımıza bir şey geldiğinde sigortalı olmuş olsaydınız ne gibi kazanımların olacağı kendilerine anlatıldığında "Keşke sigorta yaptırsaydım" diyoruz. Yaşamımız sırasında karşılaşılacak maddi sorunlara bir çözüm bulunuyor belki, fakat sağlık sorunu ile karşılaştığınızda tüm mal varlığınız bile sağlığınıza kavuşmanıza yetmeyebiliyor. Sağlık harcamaları tüm dünyada çok pahalı, ülkemizde de diğer ülkelere göre daha ucuz olmasına rağmen ülkemizdeki kişi başına gelir seviyesi düşünüldüğünde ne yazık ki bizler için de pahalı oluyor.

Özellikle sağlık sorunları ile karşılaştığınızda "Sigortalı" olmanız büyük avantaj. Fakat bu konuda dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var. Bunlardan biri "Sağlıklıyken sigortalı olmanız" . İkincisi sağlık poliçenizi yaptırırken sağlığınız ile ilgili doğru beyanda bulunmanız gerekir. İleride sigorta şirketiniz ile ilgili bir sorun yaşamak istemiyorsanız buna dikkat etmeniz gerekir. Şirket sizin bu sağlık sorununuzun geçmişe dayandığını tespit ettiğinde, asıl ihtiyacınız olduğu zamanda sigorta şirketinizi yanınızda bulamayacaksınız büyük bir olasılıkla.

Yatarak sağlık teminatı alabilirsiniz

Ülkemizde sağlık sigortası yaptıranların bir çoğu çalıştığı şirket kanalıyla "Grup Sağlık Sigortası" kapsamında bulunuyor. Bireysel sağlık sigortalıların sayıları çok daha az. Bunun sebebinin de sağlık sigortalarının pahalı olması gösterilebilir. Fakat sağlık harcamalarının maliyeti yüksek, bir ameliyatın 5-10 bin TL olduğu düşünüldüğünde sağlık sigortasına yılda verilecek 1-2 bin TL çok önemli olmamalı. Sağlık sigortası konusunda uygun bir maliyet bulmak isterseniz, öncelikle "Yatarak teminatlı" sağlık sigortalarını tercih etmelisiniz. Burada hele gençseniz, hele hiçbir sağlık sorununuz bulunmuyorsa yıllık 400-500 TL primle poliçe satın alabilirsiniz. İşin içine "Ayakta teminatlı" sağlık sigortası girdiğinde bu prim 3-5 katına çıkabiliyor. Çünkü burada suistimallerin arttığı bir gerçek.

Gereksiz tetkik sağlığınıza ve sigortanıza zarar

Birey olarak bir sağlık hizmeti aldığınızda sigortalı olduğunuzda tetkiklerin arttığına tanık olabilirsiniz. Buna izin verdiğinizde gelecek yıl sağlık sigortasına daha çok prim ödeyeceğinizi bilmelisiniz. Bu nedenle böyle durumlarda hekimlerinizi sorgulamakta, gördüğünüz şişirme istekleri de sigorta şirketiniz ile paylaşmalısınız. En azından yardım isteyin. Her başı ağrıyana "Beyin tomografisi" isteyenler çıkabiliyor. Fakat bu radyasyonu almak istemeyip ön tetkiklerin incelenmesi gerektiğini hem hekiminizle hem de sigorta şirketinizle paylaşmalısınız. "Nasıl olsa sigorta şirketi ödüyor" dediğinizde öncelikle gereksiz bir tetkik ise sağlığınızı etkileyecek gereksiz radyasyon alıyorsunuz, ayrıca da gelecek sene ödediğiniz prim iki katına çıkıyor. Burada kazanan siz olmuyorsunuz . Geçtiğimiz hafta sonu Şile'de Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Başkanı Mustafa Su ve Yönetim Kurulu basın mensuplarını konuk etti. Toplantıda konu buraya geldi ve "Sigortalının özdenetimi" tartışıldı. Başkan Su, her hastaneye, her sigortalının başına birer kişi koyup takip ettiremeyiz, sigortalılarımız da "özdenetimlerini" sağlıklarını ve maddi kaygılarını gözeterek kendileri yapmalıdır" dedi. 1000 TL prim verip "10-20 bin TL için "Ödesin sigortacılar, ben primimi ödüyorum, onlarda tazminatlarını ödesinler" demek doğru mu ? Burada ne ile neyi satın aldığımıza bakmalıyız.

"Moral" sağlık sorunuzu pozitif etkiler

Bireyler sigorta ile beklenmeyen büyük risklere karşı kendini korumalı. Özellikle kanser vakaları günümüzde hızla artıyor. Kanser tedavisinin de maliyeti çok yüksek. Sigorta şirketlerindeki kanser ödemelerinin artığını öğrendim. Bir sektör yöneticisi "kanser vakalarına yüksek tazminatlar ödüyoruz, bazılarını kurtaramadığımız için de çok üzülüyoruz" dedi. Geçtiğimiz haftalarda Yapı Kredi Sigorta da "Moral Destek Sigortası" isimli bir ürün çıkardı. Yıllık 70-150 TL prim ödediğinizde Allah korusun bir kanser vakasıyla karşılaştığınızda size 25-50 bin TL bir maddi yardımda bulunuluyor. Gerçekten ismin de "Moral" olması çok iyi düşünülmüş. Böyle kanser vakalarında "Moral" gerçekten tedaviyi kolaylaştırıyor. Böyle bir şey ile karşılaşıldığında bu tazminat ile o güne kadar yapmak isteyip de yapamadığınız ya da gitmediğiniz güzel bir ülkeye bir turistik gezi yapmanız size moral kazandırabilir ve tedavinize inanılmaz bir pozitif etki yapabilir. Ama bence hem sağlık sigortanızı hem de bu gibi ek sigorta ürünlerini satın almalısınız. 

Tüm yazılarını göster