Sigortadan tasarruf etmek çok daha pahalıya gelebilir

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Avrupa'da ekonomik kriz için için yanan bir ateşe benziyor,. Patladığında yer yerinden oynayacakmış gibi. Tehlikenin büyüklüğü fark edildiği için de önlemler alınarak krizin derinleşmesi bekleniyor. Belki de ateşi düşecek. Dünyadaki global kriz endişesi bile bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri etkilemeye yetiyor. Fakat hızlı büyüme potansiyeli ülkemizi birçok riskten uzak tuttuğu da bir gerçek. İlk kez ekonomiyi idare edenlerin bile endişeli açıklamalarına sebep olan bu krizin bu kez teğet geçmeyeceği beklentisini ağırlık kazanmış durumda. Ekonomi ve iş dünyamızın önde gelen isimlerinin 2012 beklentilerini okudum. Hemen hepsi "2012 yılı çor geçecek" diyor başka bir şey demiyor.

Sigortacılık sektörüne gelince, ekonomideki bu beklentilerden etkilenmemesi mümkün değil. Sektör yöneticileri de 2012'nin zor geçeceğinde hemfikirler ama diğer taraftan da sadece büyümeden taviz verileceği belirtiliyor. Kriz dönemlerinde sigortaya çok daha fazla ihtiyaç duyulacağı bir gerçek. Diğer taraftan da kriz sırasında ilk vazgeçilecek bir olgunun da sigorta olduğunu biliyoruz. Ama bu kez böyle olmamalı. Neden mi ?....

KOBİ'ler sigortadan vazgeçmemeli

Kriz sırasında ne gibi sigorta ürünlerine ihtiyacımız var ?. Bence bu dönemlerde gelir seviyesi düşük vatandaşlarımızın çok daha fazla sigorta güvencesine ihtiyacı var. Nedeni ise çok basit; Bu dönemlerde geliri sınırlı vatandaşların olası kayıplarını telafi etmeleri çok daha zor. İş dünyamıza baktığımızda kurumsal tarafta sigortasından vazgeçecek bir şirket yok gibi. Fakat sigortasını yaptırmış KOBİ'ler, kriz döneminde yaptırmak istemeyebilir ki, en büyük hata bu olur. Çünkü yaşanacak en ufak bir olumsuzlukta , kayıpların tekrar geri konulması geliri sınırlı bir KOBİ için çok daha zordur. Sigorta'dan tasarruf etmenin çok pahalı bir şey olduğunu belirtmekte fayda var.

Ünlü astrolog Nuray Sayarı 2012 yılının özellikle doğadan kaynaklanan riskler yönünden çok daha fazla riskler içerdiğini belirtiyor. Bu nedenle özellikle tarım sigortalarını, Zorunlu Deprem sigortalarını ihmal etmemek gerekir. İşyerlerimiz ve evlerimiz için ise sel ve su baskınlarına karşın bir sigorta güvencesi şart görünüyor. Diğer taraftan her kriz döneminde hırsızlıkların artacağını düşünerek, evimizi, iş yerimizi ve özellikle otomobilimizi kasko yaptırmakta fayda var. Bilindiği üzere Zorunlu Trafik Sigortası sizin zarar vereceğiniz üçüncü şahıslara karşı yükümlülüklerinizi yerine getirmenizi sağlar. Kapınızın önünden çalınan aracınızı ancak "Kasko" karşılar.

Sağlık riskimiz her zaman var. Ama kriz dönemlerinde azalan gelir ile sağlık harcamalarınızı karşılamanız zor. Bu nedenle en az maliyetli olan "Yatarak sağlık sigortası" yaptırarak beklenmedik büyük sağlık risklerine karşın kendinizi güvenceye almış olursunuz.

Kart Koruma Planını ihtiyaç

Kaybetme ve çalınma risklerinize karşı ise "Kart koruma planını"  tercih edebilirsiniz.Bilindiği gibi kredi kartları hayatımızın bir parçası oldular. Ayda çok küçük bir prim ile cebinizdeki cüzdanınızı çalınma ve kayıplara karşı sigorta ettirebilirsiniz. Ve işsizlik sigortası tam bu dönemler içindir. Bu dönemlerde işinizi kaybetme riskinize karşın, işsizlik sigortalarının ürünleri ile kendinizi güvenceye alabilirsiniz. Bunu hemen yaptırmalısınız ve kriz sonrası da devam ettirerek, sürekli hale getirmelisiniz.

Sigorta şirketleri tanıtıma asıl bu dönemlerde ihtiyaç duyacaktır. Kriz dönemlerinde kısılan bütçeler ile tanıtıma ara verildiğinde, krizin bittiği dönemlerde kendilerine destek verecek sigortacılık konusunda uzmanlaşmış gazetecileri yanlarında bulamama riskini de göz ardı etmemeleri gerekir. DÜNYA Gazetesi yıllardır sigortacılık bilincinin yaygınlaşması için taşın altına elini koyan bir mecra oldu. İş ve ekonomi dünyasının yakından takip ettiği DÜNYA'nın kıymeti bilinmeli. DÜNYA Gazetesi'nin bu sigortacılık sayfası herkese açık. DÜNYA Gazetesi yıllardır sektöre "koşulsuz" destek veriyor. Bu sayfa parayı verenin manşet olduğu bir sigorta sayfası değil. Yakup Sayar arkadaşımız burada tüm sigorta şirketlerinin yer alması için büyük çaba sarf ediyor. Bu sayfaların devam edebilmesi için de sektör şirketlerinin bu sayfalara destek olmaları gerekiyor. Her şeye rağmen umudumuzu eksiltmeden yeni seneyi karşılayalım. Hepimiz için güzel bir sene olmasını temenni ederim.

Tüm yazılarını göster