Her sene benzer yazılar yazıyorum. Amacım gençlerin sigortacılığa olan ilgisini artırmak. Sigortacılık denilince, filmlerde de sık rastladığımız gibi ince bıyıklı iyi giyimli elde çanta bir tip akılda kalmış. Her işe "tamam abi", "Onu da kapsar, şunu da kapsar" bir durum söz konusu. Türkiye genelinde 110'a yakın Sigortacılık Bankacılık Yüksek Okulu ve lisans eğitimi veren okulumuz var. Fakat ne yazık ki bu öğrencilerin birçoğu bankacı olmayı düşlüyor. Olamayınca da sigortacılığı düşünüyor. İşin başından sigortacılığı seçenlerin ailesinin tavsiyelerini dikkate aldıkları ortaya çıkıyor. Yani ailede bir sigortacı var ve onun teşviki ile sigortacı olunmak isteniyor.
Öyle ya da böyle sigortacı olma potansiyeli nereden baksanız yılda en az 4000 öğrenciyi kapsıyor. Bunların içerisinden kaç kişinin sigorta sektörüne yöneldiğini bilemem ama, çok da tercih edildiğini söylemek zor. Bu öğrenciler mezun olduklarında Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM)'den eğitim almadan teknik personel olarak görev yapamıyor. Sigorta sektörünün kalifiye ara eleman ihtiyacı var ama asıl talep satış personelinde. Sigortacılık okuyan binlerce öğrenci mezun olduktan sonra sektörde iş arıyor bir çoğu bulamıyor. Diğer taraftan sektör "bu kadar mezun var bu gençler nerede?" diyor. Sektör ve mezunlar birbirini bulamamaktan şikayetçi.
Masa başı iş az kazandırır
Sigortacılığı meslek olarak seçeceklere birkaç önerim var. Sektör her geçen gün hızla büyüyor, geleceğin meslekleri arasında olacağını söyleyebilirim. Sigortacılığı meslek olarak düşünenlerin zihniyeti öncelikle "Ben bir Devlet Dairesine kapak atayım, hayatımı garanti altına alayım" tarzında olmamalı. Masa başı iş düşleyenlere sigorta sektöründe pek iş yok diyebilirim. Sigorta sektörü hızla gelişiyor sigorta yaptıracak potansiyele sigorta ürünlerini doğru anlatıp satabileceklere sektörde iş var denebilir. Sigortalılık oranında ne yazık ki birçok ülkenin çok gerisindeyiz. Bu da sigorta ihtiyacını vatandaşlarımıza hissettirmekten geçiyor. Gelişmiş ülkelerde sigorta bir ihtiyaç olarak görüldüğünden talep edilen bir olgu. Fakat ülkemizde henüz satılmaya pazarlanmaya çalışılan bir ürün.
Bunun için sektörün işini iyi yapan, satışçı gençlere ihtiyacı var. Pazarlama yapılan yerde de yüksek kazançların olduğunun da altını çizmeliyim. Satış yapan bir personel, masa başında görev yapan bir çalışanın neredeyse iki üç katı bir gelire sahip olabiliyor. Her ne kadar sigorta sektöründe "Pazarlamacı olunmaz, doğulur" gibi bir klasik söylem olsa da, artık birçok bölümde satış satış-pazarlama eğitimlerinin de verildiğini biliyoruz.
USEP eğitimi ücretsiz
Sigorta sektöründeki 60'a yakın şirket, 16 bine acente, 100 yaklaşan sigorta brokerinin satış-pazarlama yapacak elemana ihtiyacı var. Ama gençler hala sigortacılığı öncelikli meslekler arasında görmüyor. Bilgi Üniversitesi çatısı altında Uygulamalı Satış Eğitim Programı (USEP) yöneticisi Lale Yolsel ile karşılaştık. Özellikle Bireysel Emeklilik Şirketlerinden satış eğitimi almış personele büyük ihtiyaç duyulduğunu söyledi bana. Fakat Lale Yolsel şirketlerin bu ihtiyacına cevap veremediklerini belirtiyor. Bu ücretsiz eğitimi verecek genç bulmakta zorlanıyoruz diyor.
İş garantisi var
Kariyer sitelerinden bu eğitimi duyurduklarını söylüyor Lale Yolsel, fakat mülakatı geçenler ya başka iş bulduğu için ya da başka sebepten eğitimlere katılmıyormuş. Bilgi Üniversitesi'ndeki Uygulamalı Satış Eğitimi Programı ücretsiz. Üstelik "iş garantili" yani işin hazır. Ama hala bu mülakatlara gelenler masa başı olsun az kazanayım öz kazanayım sevdasındaymış. Yani gençler özetle fazla enerji harcamadan para kazanmak niyetindeler.
Hayal değil devlet destekli kazanç pazarlayacaksınız
Bireysel Emeklilik Sistemi'nin yeni düzenlemeler açıklanacak önümüzdeki günlerde. Yeni düzenlemelerle Bireysel Emeklilik katılımcılarının sayısının artırılması hedefleniyor. Vergi teşviki artırılacak, daha yatırırken katılımcı belki en az yüzde 20 kazanacak. Bunu vatandaşlara doğru anlatacak genç satışçı gençlere ihtiyaç var. Devlet destekli çok cazip bir sistemi vatandaşa anlatacaksınız ve üzerine para kazanacaksınız, sigorta sektöründe kariyer yapmak için daha ne bekliyorsunuz ?