Sigorta sektörü ile ilgili nerede bir toplantı varsa ben davet edildiğimde mutlaka katılmaya çalışıyorum. Geçtiğimiz haftasonu Antalya'da "Sigorta Sektörünün Sorunları ve Gelişimi" konulu toplantı yapıldı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya katılım yoğundu. Toplantıya sigorta endüstrisinin tüm resmi kurumları konuşmacı olarak katıldılar. Sigorta Bilgi Merkezi'nden, Sigortacılık Eğitim Merkezi'ne, Sigortacılık Tahkim Komisyonu'ndan, TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi'ne kadar her kesimden kurum temsil edildi. Bir tek sigorta şirketleri yoktu.
"Toronto Center'in önünü keseceğiz"
Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr Ahmet Genç panelde yaptığı konuşmada ilginç konulara değindi. Ahmet Bey artık derinleme konulara girerken üslubunu çok güzel anılarla süslüyor. Sayfanın manşetinde de haber kısmını okuyacaksınız ama... Anı kısmını ben sizlerle paylaşayım istiyorum. Genç, Toronto'da her yıl gerçekleşen ve ülkelerin sigortacılık sektörünü denetleyen yöneticilerinin katılabildiği bir eğitimden bahsetti. Kurs 3500 dolarmış ve Hazine bu konuda ödenek vermediği için Toronto Center'e yazı yazılmış bu eğitimin ücretsiz alınıp alınamayacağı sorulmuş. Gelen yanıtla ücretsiz bir davet yapılmış. Ahmet Bey eğitim için Toronto'ya gittiğinde dünyanın her yerinden katılımcıların olduğunu görmüş. Afrika ve daha bir çok kıtadan fakir ülkenin temsilcilerinin bu 3500 doları verdiğini öğrenmiş. O günden bu yana Toronto Center eğitimlerine ücret ödemeden katılıyormuşuz. Şimdi Ahmet Bey birçok ülkeye uzak olan Kanada'nın Toronto kentinin yerini Türkiye'nin ve İstanbul'un alacağını düşünüyor. Ve bu yönde planlar yapıyor.
Şikayet başvurularında İstanbul birinci
Bundan 4-5 yıl önce Hazine Müsteşarlığı'ndaki makamında Ahmet Bey ile röportaj yaparken bana; "Can Bey, bakın çevre ülkelerden talepler var. Bizden eğitim almak istiyorlar. Özellikle Türki Cumhuriyetleri, Kuzey Afrika ülkeleri, Rusya ve balkan ülkeleri bizim uygulamalarımız ve bilgi birikimimizden faydalanmak istiyorlar. Biz İstanbul'u çevre ülkeler için sigortacılık eğitim merkezi yapmayı planlıyoruz" demişti. Bunu bana söylediğinde Sigortacılık Eğitim Merkezi'nin adı bile yoktu. Fakat o günden itibaren konuşmasında da belirttiği gibi fermuarın dişlerini denk getirmeye çalışıyordu. Şimdi hızla fermuarı kapatmaya başladı. Aradan geçen 5 yılda neler mi oldu derseniz saymakla bitmez.. Sektör gerçekten kabuk değiştirdi. BES aldı başını gidiyor, Tarsim yeni düzenleme ile katastrofik risklerin teminat kapsamı genişletilmesiyle büyük sıçrama yapacağı kesin. Tramer ve sonrasındaki Sigorta Bilgi Merkezi tam bir başarı öyküsü. Bunda Sigorta Bilgi Merkezi Müdürü Mehmet Üst'ün büyük katkıları olduğunu belirtmek gerekir. Sigortacılık Eğitim Merkezi ise kurulduğundan bu yana ki çok kısa bir süre oldu, tam 40 bin sigorta çalışanına eğitim verdi ve sınav yaptı. Bu arada SEGEM sınavlarındaki en başarılı illerin Batman, ikinci sırada da Diyarbakır'ın geldiğini not olarak düşmek isterim size…
Daha çok yeni başvuru almaya başlayan Sigorta Tahkim Komisyonu'na da bu güne kadar 132 şikayet yapılmış. İstanbul şikayetlerde birinciliği kimseye kaptırmamış ama Kütahya neden ikinci oldu kimse pek anlayamadı. Hayat sigortalarından sadece 5 şikayet gelmiş, çok haksızlığın yapıldığı düşünülen sağlık sigortalarında ise sadece 2 kişi şikayette bulunmuş. Hani sigortacılar hasar ödemiyordu, herkes şikayetçiydi, milyonlarca poliçe satılan ülkemizde sigortadan şikayet başvurusu yapanların sayısı sadece 137.
"Sigorta acentelerinin gelir seviyeleri artmalı"
TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Ergun ise meslektaşlarının haklarını korumak için yola çıktıklarını bu sürecin ilk başlarda sıkıntılı olabileceğini ama sonrasında mesleklerinin itibarlı bir meslek olacağını düşünüyor. Ergun "Şayet sektörün bir itibarı olmadığı düşünülüyorsa da bunun tek sorumlusu sigorta şirketleridir, çünkü bize fiyat ve taviz sattırıyorlar" diyor. Bilgilendirme yönetmeliğinin de kucaklarındaki ateşten top olduğunun da altını ısrarla çizdi.
Sektörün tartışması gereken bir konu, sigortacılığın itibarı bence. Bu itibar sigorta şirketlerinden mi, yoksa sigorta acentelerinden mi sorulacak?. Vatandaş kolay unutmuyor. Geçmişte hayat sigortası satın almış ve aldatıldığını düşünen, bir uzak akrabam yaşça da geçkin ama yaşadıklarını hala unutamamış ve bana "Can bak, babam mezarından çıksa sigorta yaptır yoksa sana hakkımı helal etmem dese, ben yine sigorta yaptırmam" dedi. Hayat sigortası imajı ne yazık ki tüm sigorta enstrümanlarının üzerinde bir kara leke olarak duruyor yıllardır.