Teknolojideki gelişme ile birlikte, iletişim alternatifleri de her geçen gün hızla artıyor. Bilgisayar ve internet ile yaptığımız ve etkilendiğimiz birçok şeyi ve daha fazlasını cep telefonları ile ve tablet bilgisayarlarla yapabiliyoruz artık. msn'de gün içerisinde vakit harcayanlar artık facebook ve twitter'a yöneldi. Skype ile inanılmaz iletişim olanakları doğdu. Linked in başka bir alternatif profesyonel yöneticiler için. Müthiş bir hız ile iletişim olanakları çoğalıyor.
Geçtiğimiz yıllarda siyasetçilerimizin hatırlı gazetecileri vardı. Yapacakları önemli açıklamaları ilk ve sadece onlara yaparlardı. O gazeteci ağabeylerimiz bu yakınlıkları ile yıllarca bu işten ekmek yediler. Atlatma haber dediğimizi o zaman güvenden doğan sıkı dostluklarla bu gazeteciler yapabiliyordu. Şimdi artık bu ayrıcalıklı gazeteci boşluğunu twitter kapatıyor. Fan Club'lara falan gerek kalmadı. Takip etmek istediğiniz kişinin hesabından an ve an takip edebiliyorsunuz. Sayın Cumhurbaşkanımız artık araya gazeteci koymaz oldu, tuitter'dan istediği mesajı hemen verebiliyor. Gazetecilerde bu kişileri artık twitter'dan takip edip haber yapmaya başladılar.
Bu sayfalar kontrol edilebilmeli
Sigorta sektöründen kimin twitter hesabı var bilemem ama kendime bir hesap açacağım mutlaka. Kim mi beni takip eder ? Çooook takipçim olur çooook ! Geçtiğimiz yıldan itibaren sigorta şirketlerimiz sosyal paylaşım sitelerine ilgileri arttı. Bize sık sık "şu şirket facebook'ta şu şirket burada" diye basın bültenleri gelirdi. Geçenlerde merak ettim facebook'ta arama yaptım. Bir şirket ismi yazdım. 10-20 tane sonuç çıktı. Şirketin logosu var, tıklıyorum acentesi çıkıyor. Şirketin ismi var, tıklıyorum Brezilya'daki facebook sayfası çıkıyor. Kendi facebook sayfası gibi görünen sayfada kendi aleyhinde kampanya yazılarının yer aldığını şaşkınlıkla gördüm.
Gerçek facebook sayfalarını yakaladıklarımda olmadı değil. Birçoğu yenilenmemiş, durağan bir sayfa. Aktif olanlarınki de, tüketici soruları, acentelik almak isteyenlerin başvuru yazıları, acentelerin şirket ile şikayetleri yer almış. Bazı facebook sayfalarında yarışma falan düzenlenip ilgi çekilmeye çalışılmış ama, ne kadar başarılı bilemem. Sigortacıların durağan facebook sayfaları için onları"dürtün" ! diyerek buraların daha etkin kullanılmalarını hatırlatın demek istedim ama "ne yapayım "facebook dili" böyle...Bunu başladıkları işe aynı ilgi ve kalitede devam ettirmeleri için.
Yarışma ve ödüller ilgi çekiyor
Bu arada sigorta sektörünün facebook'ta grupları var ki onlar çok daha etkin. Bu grupların arkadaş sayısı da fazla. Sektör içi iletişim için bir alternatif. Yorumlar benim çok daha fazla ilgimi çekiyor. Benim yazılarımda ara ara bu gruplarda dolaşıyor. Sosyal paylaşım sitelerine ilgiyi artırmak için çeşitli şeyler düşünmek gerekli. Çünkü vatandaşlarımızın zaten sigortaya ilgisi az, bir de üstüne bu sitelere kendi istekleri ile girmelerini beklememek gerekir. Yarışmalar ve ödüller ilgi çekmek için bir yol. Fakat bu ilgi çekilirken aynı zamanda sigortacılık ile ilgili birkaç bilgiyi de kişiye verebilmeli. Böyle olduğunda sigortacılığın tanıtımına bir faydası olabilir.
Ipad ise başka bir konu. Orada ise "Apple Store" a girdiğinizde. Anadolu Sigorta'nın "Sigorta cepte", Shompo Japan'ın "SigortaMobil", Eureko Sigorta, Zurich Sigorta ve Kaskomatik gibi neticelere ulaştım. Bu kadar etkin bir paylaşım ağında çok daha fazla sigorta şirketi bulunmalıydı bence.
Bu arada youtube'a girdim ve sigortacılık diye yazdım. Birkaç görüntüye ulaştım. Bunlardan bir çoğu Bankacılık ve sigortacılık yüksekokullarında öğrencilerin çektikleri görüntüler. Birkaç acente kendi olanakları amatörce çektikleri videolarla sektör sorunlarını değinmişler. Hele bir tane reklam videosu ise beni çok güldürdü. Çabasını takdir ediyorum ama... Acente arkadaşım bir video kamera ile acentesinin kapısından içeri giriyor ve halıyı duvarı çekiyor, çalışan bir arkadaş var sadece ofiste onu çekiyor sonra da sahibinin odasını detaylı çekerek bu videoyu YouTube'e yüklüyor.. Reklam mı yapmayı denemiş diye düşündüm... Belki...