Sigortacılık Kanunu'nda yapılan yeni düzenleme ile Bireysel Emeklilik Şirketleri Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği çatısı altında ismen de yer almış olacaklar. İsmen diyorum çünkü öncesinde Emeklilik Şirketleri Yönetim Kurulu'nda 3 üye ile de olsa temsil ediliyordu. Yeni düzenleme ile birlikte Birlik'in adı Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSREŞB) olarak değişmiş olacak.
Yapı ise çok farklı. Elementer ve Emeklilik ve Hayat Şirketlerinin 9'ar üyeden oluşan Yönetim Komiteleri olacak. Bu Komitelerden seçilen ikişer yönetici ile birlikte seçimi kazanan Başkan, Yönetim Kurulu'nu oluşturulacak. Yönetim Komiteleri ise kendi içlerinde verecekleri birer oy ile Başkan Yardımcılarını belirleyecekler.
Yeni yapı görünüşte kulağa hoş geliyor ama daha şimdiden sistemin işlemeyeceği konusunda eleştiriler var. Hatta sektör içerisinden bu düzenlemenin kısa bir süre sonra yine Hazine'nin önderliğinde değiştirileceğini iddia edenler bile var. Bu sıkıntıların seçim sonrasında daha yüksek sesle dile getirileceğini düşünüyorum.
Emeklilik şirketleri ile elementer şirketlerin arasındaki kan uyumu daha da tartışılır olacak. Çünkü geçmişte uygulanan sistemde Birlik bünyesinde Emeklilik şirketlerinin sorunlarının yönetimde yeterince tartışılmadığı konusunda eleştiriler bizim de kulağımıza geliyordu. Birlik yönetimdeki isimler ise bunun gerçek olmadığını her seferinde savunuyorlardı. Sonuçta yeni yapıda bir çatıda eşit şekilde temsil edilebilecek Emeklilik Şirketleri. Yeni yapı ile Emeklilik Gözetim Merkezi bilgi işlem alt yapıları ile Birlik bünyesindeki "Sigorta Bilgi Merkezi'nin bilgi işlem alt yapısının entegrasyonu ile bir bakıma tasarruf da sağlanmış olacak diye düşünülüyor.
Adaylar yarışıyor
Gelelim TSREŞB Başkanlığı seçimine. Seçim yarın yapılacak. Seçim sistemi değişik olacak. Sektör heyecanlı. Birlik Başkanlığını yürüten Mustafa Su tekrar başkan adayı olmayacağını açıkladı. Uzun bir süre Birlik Başkanlığı için isimler ortada dolaştı. Bütün şirket yöneticileri kendi şirketleri ile uğraştığından Birlik başkanlığına pek sıcak bakmıyorlardı.
Çünkü Birlik başkanlığı gerçekten mesai isteyen bir iş. Sektörün sorunları var ve bunların takibi söz konusu. Başkan Su, Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Sekreter ve yardımcıları gerçek büyük özveri ile görev yaptılar. Teşekkür etmek lazım. Çünkü bu iş gerçekten gönül işi, severek yapılmalı.
Başkan adaylığını ilk kez Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak açıkladı. Kendisi bir önceki yönetim kuruluna en yüksek oyu alarak girmişti. Koçak "Murakabe kökenli". Öyle deniyor, yani Hazine Müsteşarlığı Sigorta Denetleme Kurulu'nda görev yapmış sonrasında masanın diğer tarafında çalışmaya karar vermiş birisi.
Dürüst kişiliği ile tanınıyor, bir de "genç" kategorisinde anılıyor. Şirketini de başarılı bir şekilde yönetiyor yıllardır. Sektörün önemli sorunları olduğunun farkında olarak aday oldu Koçak. "Şöyle yapacağım, böyle yapacağım" gibi söylemleri yok. Sadece sektörün gelişimine katkıda bulunmak için "Ben çalışacağım" diyor.
Adaylığını geçtiğimiz hafta sonu açıklayan Aviva Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Fırat ise, uzun yıllar sigorta sektörüne hizmet veren bir isim. Birlik Yönetim Kurulu'nda da yıllarca görev yapmış. Sigorta Bilgi Merkezi'nde ki görevinin yanı sıra AvivaSA Hayat Emeklilik'te de yönetim kurulu üyesi olması, Birlik'in yeni yapısında bulunan emeklilik şirketlerinin sorunlarına uzak olmaması açısından bir avantaj olarak görülüyor. Ayrıca Ertan Fırat serbest piyasa ekonomisinin gerekliliğine inanan zaman zaman farklı bakış açılarıyla da önemli yönelimlere zemin hazırlayan deneyimli bir sigortacı.
Sektör kazanacak
Her kim kazanırsa, sigorta sektörünün kazanacağını düşünüyorum. İki aday da değişik vasıfları olan sigortacılar. Sigortacıların da bitmek bilmeyen sorunları var. Hem içeriden, hem dışarıdan kaynaklanan birçok sorun ile mücadele edip sektörün gelişmesine katkı yapmak gerekli. Bunu kim seçilirse seçilsin yapacağı düşüncesindeyim. Bu yarışta her iki adaya da başarılar dilerim.