Geçtiğimiz hafta içerisinde Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası’, sektörde tartışmalara yol açtı. 3 ay sonra yürürlüğe girecek bu uygulama ile yeraltı ve yerüstü maden işletmelerinde çalışan tüm işçilere bu sigortayı yaptırma zorunluluğu getiriliyor. Maden işverenleri bu sigortayı yaptırmak zorunda. Fakat sigortacılar bu sigortayı yapmadan önce madenlerde eksperler kanalı ile risk analizi yapacak. Eksikler belirlenecek, sigorta yapılsa bile bu denetlenecek. Madenlerde önlemlerinin sürdürülüp sürdürülmediği takip edilecek. Aksama olduğunda ruhsat iptal edilebilecek. ‘Sigorta yapılamaz’ ekspertizi olan madenler faaliyet de gösteremeyecek. Sigorta şirketlerine büyük bir sorumluluk yüklenmiş bulunuyor. Devletimizin Bakanlıklar kanalı ile yaptığı denetlemelerin hükmü kaldı mı bilemiyorum ama sigortacılar onay vermezse maden çalışmayacak, benim anladığım bu.
70 milyon TL’lik bir pazar
Zorunlu sigortalar şirketlerin sevdiği bir şey. İlk önce pek istemez görülseler de, alttan alttan’ ne kadar satsam iyidir’e döndü hep. Hekim sorumluluk sigortalarında bu yaşanmıştı. Yakın geçmişte Türkiye’deki yabancılara yönelik zorunlu sağlık sigortası uygulaması da sektörde önce şaşkınlık sonra da sevinçle karşılanmıştı. Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası ile de 70 milyon TL’lik bir prim üretimi bekleniyor. Sigorta şirketlerinin içten içten el ovuşturduklarını görür gibiyim. Ferdi Kaza Sigortası herkesin yaptırabileceği en uygun primli sigorta ürünlerinden biri. Hatta telefon ile en çok satılan ürün de diyebiliriz. Sadece kaza sonucu vefat ve iş göremezlik durumda tazminat ödeniyor. Ferdi Kaza Sigortası şirketler açısından karlı bir branş. Basit bir hesap ile Allah korusun ama bir Soma faciasının her yıl yaşanmayacağı düşünülürse şirketlerin yapmak isteyeceği bir sigorta olacak gibi. Hazine bu konu üzerinde çalışıyor; madenlerde riskin yüksek olması nedeniyle bu sigortanın primlerinin normal vatandaşın Ferdi Kaza Sigortası’na oranla yüksek olacağını tahmin etmek de güç değil.
Aspirin eksperler!
Bu sigortada en önemli görev sigorta eksperlerine düşüyor. Düşüyor düşmesine ama bir madenin risk analizi ile bir fabrikanın risk analizi arasında dünyalar kadar fark var. Sigorta eksperlerine sadece sigortacılık bilgisine güvenip bu denli büyük sorumlulukların verilmesini doğru bulmuyorum. Bu işi yaparım diyen eksperler mutlaka çıkacaktır. Bunlara ‘Aspirin eksperler’ deniliyor. Her derde deva, her şeyi bilir… Sigorta eksperini ‘superman’ olarak görmemeli. Sektörün önemli eksperlerinden birinin çok kapsamlı bir hasar olması nedeniyle 37 kişiden görüş aldığını, 100 bin TL’ye yakın bilirkişi ücreti ödediğini biliyorum. Şimdi de aspirin eksperlere gidin madene risk analizi yapın denilecek. Madende risk analizi yapılmasının zorluklarını tahmin etmek zor değil. 100 metreden sonra şu yapılmalı, 200 metreden sonra bu yapılmalı... Otomobil, gemi, yangına bakan eksper gidip madende nasıl risk analizi yapacak? Bunun için insanlar dört yıl okuyup maden mühendisi olmuyorlar mı? Eksperlerin birçoğu da makine ve inşaat mühendisi bildiğim kadarıyla. Bunu eksper profilini küçümsemek için asla yapmıyorum. Ama artık maden mühendisliği mezunu eksperlerin aranacağı bir gerçek. Sigorta sektörünün kucağına bir ateşten top daha atıldı haydi hayırlısı diyeyim...